Personalitatea

Extras din referat Cum descarc?

In viata de zi cu zi de multe ori sunt folositi termenii de persoana si personalitate, sensul comun al acestuia din urma fiind o insusire sau calitate pe care cineva o poate avea sau nu. Dar utilizarea lor ca termeni psihologici necesita o definire mai exacta a personalitatii.
Persoana inseamna individul uman concret. Personalitatea insa, este o constructie teoretica elaborata de psihologie, in scopul intelegerii si explicarii modalitatilor de fiintare si functionare ce caracterizeaza organismul psihofiziologic pe care il numim persoana umana.
PERSONALITATEA este organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determina gandirea si comportamentul sau caracteristic. Conceptele din aceasta definitie sunt: Organizarea dinamica - Problema centrala a psihologiei este organizarea mentala (formarea structurilor sau ierarhiilor de idei si deprinderi, care ghideaza in mod dinamic activitatea). Integrarea si alte procese organizationale sunt necesare pentru a explica dezvoltarea si structura personalitatii.
Termenul implica si procesul reciproc de dezorganizare, mai ales la acele personalitati anormale care sunt marcate de o dezintegrare progresivaa.
Psihofizic - Acest termen ne aminteste ca personalitatea nu este nici exclusiv mentala, nici exclusiv nervoasa. Organizarea sa atrage dupa sine functionarea atat a spiritului, cat si a trupului intr-o unitate inextricabila.
Sisteme - Un sistem este un complex de elemente intr-o interactiune reciproca. O deprindere este un sistem, la fel si un sentiment, o trasatura, un concept, un stil de comportare. Aceste sisteme exista in mod latent in organism chiar cand nu actioneaza. Sistemele sunt potentialul nostru de activitate. Determina  Personalitatea este ceva si face ceva. Sistemele psihofizice latente motiveaza sau directioneaza o activitate si o gandire specifica atunci cand intra in actiune. Toate sistemele care compun personalitatea trebuie considerate ca tendinte determinate. Ele exercita o influenta directoare asupra tuturor actelor adoptative si expresive prin care personalitatea ajunge sa fie cunoscuta.
Caracteristic - Orice comportament si orice gandire sunt caracteristice persoanei si sunt unice pentru aceasta.
Comportament si gandire - Acesti doi termeni constituie o eticheta pentru a desemna tot ceea ce poate un individ sa faca. Ele sunt moduri de adaptare si desfasurare provocate de situatia ambientala in care ne aflam, totdeauna selectionate si conduse de sistemele psihofizice care alcatuiesc personalitatea noastra.
Personalitatea este compusa din trei elemente: id-ul (sinele), supraeul (superego) si eul (ego). Id-ul constituie impusurile noastre biologice, universale care cer satisfacere imediata.
Supraeul este constiinta, id-ul reprezentat in personalitate.
Eul este partea persoanei care este in contact cu realitatea.
Personalitatea e vazuta sub aspect dinamic, adica miscarea energiei psihice, a libido-ului intre ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea - Varianta 3
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- PAVELCU P. -Cunoasterea de sine si cunoasterea personalitatii ,Ed. Didactica si Pedagogica , Bucuresti 1969
- JUNGA C.- Despre formarea personalitatii ,Ed Anima ,Bucuresti 1994
- ALLPORT G. -Structura si dezvoltarea personalitatii ,Ed. Didactica si Pedagogica ,Bucuresti 1981


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!