Personalitate si Conformism la Normele Grupale

Extras din referat Cum descarc?

Sunt greu de gasit comportamente care sa nu fie nicicum afectate de interactiunea dintre noi si ceilalti. In calitate de ,,animale sociale", suntem vulnerabili fata de o multime de influente subtile, la care reactionam aproape in mod reflex. 
Atunci cand vorbesc despre conformare, psihosociologii se refera la tendinta oamenilor de a-si modifica perceptiile, opiniile si comportamentul, astfel incat acestea sa nu contravina normelor si modelelor grupului. 
In cadrul influentei sociale s-a studiat procese de grup, printre care conformismul, obedienta, inclusiv devianta.
O trasatura evidenta a societatilor umane este aceea ca toti, sau cel putin majoritatea membrilor grupurilor social, dovedesc remarcabile similaritati ale comportamentelor, ceea ce inseamna ca, intr-un fel sau altul, grupul exercita presiuni catre uniformitate. Dar uniformitatea si conformismul, desi sunt in relatie, nu sunt identice. 
Uniformitatea este o stare a grupului observabila la un moment dat, iar conformismul este rezultatul unui proces ulterior acestei stari, care implica faptul ca indivizii si-au modificat felul lor de a actiona, de a vorbi sau de a gandi, prin armonizare cu ceilalti indivizi. 
Conformismul este o forma de influenta sociala, care consta in schimbari atitudinale sau comportamentale, determinate de preluarea voluntara a pozitiei sustinute de majoritatea membrilor grupului de apartenenta. Pentru a-si satisface nevoile de securitate si de afiliere, indivizii accepta sa renunte la o parte din libertatea proprie si adopta anumite norme si reguli specifice mediului in care traiesc, situatie reflectata in gradul de conformare manifestat de individ. Cand indivizii interactioneaza cu ceilalti membri ai grupului, se genereaza presiunea catre uniformitate, si fiecare membru tinde sa se comporte in conformitate cu modelul general propus de ceilalti membri ai grupului.
Conformismul este mai degraba o trasatura de personalitate, caracteristica indivizilor care au in mod constant o puternica tendinta de a-si modifica propriul comportament, astfel incat acesta sa nu para contrastant fata de ceea ce se face si se crede in cadrul unui anumit grup social. 
Desi conformarea este un fenomen atat de raspandit, este interesant si ironic faptul ca participantii la diferite experimente, care sunt manipulati astfel incat sa se conformeze unor norme grupale, de obicei refuza sa admita acest lucru. Ei incearca sa reinterpreteze sarcinile si sa isi rationalizeze comportamentul astfel incat sa se poata considera niste persoane independente. Este fireasca aceasta atitudine ambigua fata de conformism ca trasatura de personalitate. 
In fond, un anume grad de conformare este absolut necesar pentru coexistenta pasnica a indivizilor ca atunci cand fiecare isi pastreaza locul la rand, in fata unei case de bilete. Alteori, insa, conformarea poate avea consecinte daunatoare atunci cand indivizii beau peste masura la petreceri ori spun bancuri jignitoare la adresa unor comunitati etnice numai pentru ca si ceilalti fac la fel. 
Studiile din domeniul psihosociologiei demonstreaza ca oamenii se conformeaza din doua motive diferite: unul de natura cognitiva, celalalt de natura normativa.
Prin influenta informationala, oamenii se conformeaza deoarece doresc sa judece corect si presupun ca atunci cand ceilalti sunt de acord asupra unei chestiuni, ei trebuie sa aiba dreptate.
Influenta normativa ii face pe oameni sa se conformeze deoarece le este teama sa para devianti. Dorind sa fim acceptati si placuti de catre ceilalti, evitam adesea un comportament care ne ar scoate iritant in evidenta. Fireste, oricaruia dintre noi ii place sa se considere o fiinta unica. Insa dezacordul poate fi apasator. 
Cercetarile arata ca indivizii care se abat de la normele grupului sunt antipatizati, respinsi sau ridiculizati de catre ceilalti, mai ales atunci cand grupul trebuie sa ajunga la consens.
Foarte adesea, influentele informationale si cele normative se exercita impreuna, producand efecte combinate. Totusi, distinctia dintre cele doua tipuri de influenta este importanta, deoarece fiecare dintre ele produce un alt tip de conformare: fie una privata, fie una publica. Aidoma frumusetii, conformarea poate fi de suprafata sau iradiind dinlauntrul sufletului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitate si Conformism la Normele Grupale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!