Persoana în context social - comportament și atitudini

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tema de predilectie a psihologiei sociale a fost -; inca de la inceputurile ei -; studierea comportamentului individual in context social. O definitie de lucru, propusa de R. Baron si D. Byrne (1991) spune : psihologia sociala este domeniul stiintei care cauta sa inteleaga natura si cauzele comportamentului individual in situatii sociale. Ea are in obiectiv investigarea fenomenelor psihice si a trasaturilor de personalitate in textura relatiilor sociale ale omului. Tema aceasta comporta doua aspecte: 1) impactul social asupra comportamentului individual si 2) aporturile personale in initierea si cristalizarea unor fapte sociale. Primul aspect este mai bine studiat.

Cu modelul psihologic a lui K. Lewin cercetarea psihologica s-a aflat deja in pragul psihologiei sociale, pentru ca se propunea ca tema de studiu configuratia, campul format de individ si mediul sau fizic si social. Persoana concreta era plasata intr-o situatie, adica o regiune decupata din mediu, o fasie din ambianta circumscrisa de un scop sau o sarcina. Ceea ce conteaza aici este nu mediul in descriere fizica sau sociologica -; acelasi in esenta pentru membrii unui grup -; ci mediul psihosocial, ale carui date si evenimente apar incarcate cu anumite semnificatii si valente individuale sau de grup. De unde, formularea prescurtata, datorata lui P. Fraisse.

R = f (S P)

Aceasta expresie scoate in relief importanta momentului cognitiv in determinarea actiunii.

Datele sociale ale situatiei suntsunt cel putin tot atat de importante ca si cele fizice. Campul cuprinde -; dupa K. Lewin -; ca elemente: scopuri, stimuli, trebuinte, relatii sociale, climatul grupului cu gradele sale de libertate s.a. Pe langa subiectul insusi, cu orientarea sa motivationala, intervin si alte persoane, apoi grupul insusi -; cu normele si presiunile sale -; si de asemenea lucrurile, cu valentele sale pozitive sau negative. Putem distinge deci doua tipuri de relatii: omul si lucrurile/obiectele, si omul si ceilalti oameni, semenii sai. Modul de raportare este diferit in cele doua situatii. Proprietatea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Persoana in Context Social - Comportament si Atitudini.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 172 cuvinte
Nr caractere:
6 751 caractere
Marime:
12.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
relatii sociale, scop, moment cognitiv
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!