Persoana in Context Social - Comportament si Atitudini

Extras din referat Cum descarc?

Tema de predilectie a psihologiei sociale a fost -; inca de la inceputurile ei -; studierea comportamentului individual in context social. O definitie de lucru, propusa de R. Baron si D. Byrne (1991) spune : psihologia sociala este domeniul stiintei care cauta sa inteleaga natura si cauzele comportamentului individual in situatii sociale. Ea are in obiectiv investigarea fenomenelor psihice si a trasaturilor de personalitate in textura relatiilor sociale ale omului. Tema aceasta comporta doua aspecte: 1) impactul social asupra comportamentului individual si 2) aporturile personale in initierea si cristalizarea unor fapte sociale. Primul aspect este mai bine studiat.
Cu modelul psihologic a lui K. Lewin cercetarea psihologica s-a aflat deja in pragul psihologiei sociale, pentru ca se propunea ca tema de studiu configuratia, campul format de individ si mediul sau fizic si social. Persoana concreta era plasata intr-o situatie, adica o regiune decupata din mediu, o fasie din ambianta circumscrisa de un scop sau o sarcina. Ceea ce conteaza aici este nu mediul in descriere fizica sau sociologica -; acelasi in esenta pentru membrii unui grup -; ci mediul psihosocial, ale carui date si evenimente apar incarcate cu anumite semnificatii si valente individuale sau de grup. De unde, formularea prescurtata, datorata lui P. Fraisse.
R = f (S P)
Aceasta expresie scoate in relief importanta momentului cognitiv in determinarea actiunii. 
Datele sociale ale situatiei suntsunt cel putin tot atat de importante ca si cele fizice. Campul cuprinde -; dupa K. Lewin -; ca elemente: scopuri, stimuli, trebuinte, relatii sociale, climatul grupului cu gradele sale de libertate s.a. Pe langa subiectul insusi, cu orientarea sa motivationala, intervin si alte persoane, apoi grupul insusi -; cu normele si presiunile sale -; si de asemenea lucrurile, cu valentele sale pozitive sau negative. Putem distinge deci doua tipuri de relatii: omul si lucrurile/obiectele, si omul si ceilalti oameni, semenii sai. Modul de raportare este diferit in cele doua situatii. Proprietatea


Fisiere in arhiva (1):

  • Persoana in Context Social - Comportament si Atitudini.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!