Perioada prenatală

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea umana este un proces continuu care incepe deja din momentul conceptiei. De aceea intreaga perioada prenatala are un rol adesea hotarator asupra existentei viitoare a individului.Viata incepe cu 270-284 zile inainte de nastere, adica odata cu debutul perioadei prenatale, perioada celei mai intense cresteri si dezvoltari a fiintei umane vii Etapele primare ale vietii omului(stadiile intrauterine si primii trei ani de viata) sunt determinante pentru dezoltarea ei ulterioara.
Conceptia
Dezvoltarea embrionului incepe cu fecundatia ovulului de catre spermatozoid si cu eliberarea celor 23 de perechi de cromozomi ce formeaza materialul genetic, baza de evolutie ulterioara a embrionului, zigotul sau celula cu 46 de cromozomi. La cateva ore dupa formarea sa, zigotul (celula ou) incepe sa se divida si sa inainteze spre uter. Aceasta migratie dureaza aproximativ trei zile. O parte din celulele sale vor fi utilizate ca suport de fixare, iar celelalte vor determina formarea embrionului uman. Fixarea in uter se face prin emiterea unor radacini embrionare ce se implanteaza in celulele ce captusesc uterul, acestea iau contact cu vasele sangvine din uter. 
Cercetatorii au identificat 3 mari etape ale dezvoltarii prenatale: 
Etapa germinala In aceasta etapa care se deruleaza din momentul fecundatiei pana la fixarea oului in uter, are loc inmultirea celulara si o crestere masiva a masei celulare. Embrionul se dezvolta repede, din primele zile volumul sau creste de 8000 ori, iar diametrul de aproximativ 20 ori. 
Etapa fetala timpurie sau embrionara cuprinde primele doua luni de viata intrauterina si se caracterizeaza prin aparitia si diferentierea primara a organelor si sistemele de organe de importanta vitala ale organismului. Dupa fecundatie la 5-6 zile, oul se segmenteaza in trei straturi: ectoderm, mezoderm si endoderm, din care mai apoi se dezvolta toate organele si sistemele de organe. Din ectoderm se vor diferentia celulele pielii, sistemul glandular, parul, unghiile, organele senzoriale si sistemul nervos, din mezoderm : muschii, structurile profunde ale pielii, sistemul circulator si excretor, din endoderm: plaminii, ficatul, pancreasul, intestinele, glanda tiroida, timusul, glandele salivare. In aceasta perioada are loc o crestere intensa si continua a placentei care are functii de protectie a embrionului si de compatibilizare a nutritei, oxigenarii, hidrolizarii embrionului.Sangele matern trece,spre organismul copilului prin cordonul ombilical.
Etapa fetala tardiva a dezvoltarii fatului sau de fetus dureaza din saptamana a 9 a pana in saptamana a 38 a si se caracterizeaza prin cresterea intensa in marime a fatului, prin dezvoltarea organelor de simt, a motilitatii. Este o etapa de diferentiere a celorlalte organe si de maturizare a celor existente. Experienta congenitala si mostenirea ereditara au efecte importante asupra dezvoltarii acestui nou organism.
In fazele primare se conserva unele caracteristici implicate in filogeneza (arcuri branhiale, urechi ascutite,coada). Dupa cateva saptamani ritmul de multiplicare a celulei nervoase este de 20 000 neuroni pe minut, iar incepand cu luna a treia, el ajunge la 300 000 neuroni pe minut. Sistemul nervos apare si se dezvolta din stratul celular numit ectoderm.In a 15-a zi dupa conceptie, se formeaza pe fata dorsala a embrionului o ingrasare numita placa neurala. Aceasta poseda o portiune cu peretii mai grosi din care se va dezvolta encefalul, iar din partea ce are forma unui sant invaginat, ia nastere tubul neural, ce se afunda in mezoderm. La 14 saptamani , creierul uman este mare si proportional dezvoltat.Spre sfarsitul lunii a 3-a se dezvolta cerebelul, in saptamana a 18-a fatul dezvolta sensibilitatea la lumina, iar creierul creste rapid.
La aproximativ noua saptamani se pot distinge ecografic zona faciala, bratele, picioarele, degetele, principalele organe interne si principalele grupe musculare. In a treia luna de dezvoltare apar centrele de osificare - cartilagiile, se pot identifica miscari spontane ale bratelor, picioarelor, degetelor si se constata un ritm alert al dezvoltarii organelor de reproducere. In luna a cincea, miscarile reflexe ale foetusului care puteau fi identificate ecografic inca din luna a treia devin suficient de puternice pentru a putea fi percepute de mama, debuteaza osificarea la nivelul nasului si al urechilor, se formeaza unghiile de la maini si de la picioare, corpul foetusului se acopera cu un strat cu aparenta de ceara, numit vernix, cu rol protector. In luna a sasea are loc stratificarea cortexului cerebral, se finalizeaza dezvoltarea ochilor putand fi identificate ecografic genele si sprancenele. In luna a saptea corpul poate avea peste 1 kg si aproximativ 40 cm lungime. In aceasta perioada foetusul are o aparenta ridata, datorita faptului ca pielea, in lipsa stratului adipos, este puternic cutanata. In lunile opt si noua asistam la primele depuneri de tesut adipos, foetusul crescand in greutate, se intensifica activitatea neuromusculara, are loc mielinizarea celulelor cerebrale si vascularizarea dermei care capata culoare roz.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perioada prenatala.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Golu Florinda, 2015, Manual de psihologia dezvoltarii. O abordare psihodinamica, Iasi, Polirom 
Ursula Schiopu,1997, Psihologia varstelor. Ciclurile vietii, Bucuresti


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!