Percepție și reprezentare

Extras din referat Cum descarc?

In articolul aparut la rubrica noastra din numarul precedent al "Observatorului", am facut deosebirea intre senzatii si perceptii. Asadar, perceptia este reflectarea, inchegata si cu inteles, in psihicul nostru, a obiectelor si fenomenelor lumii inconjuratoare, in ansamblul insusirilor lor si in prezenta lor, deci in momentul actiunii lor asupra organelor noastre de simt. Constituind un nivel calitativ superior al cunoasterii senzoriale, perceptia - ce va continua cu reprezentarea - constituie baza pentru cunoasterea superioara, logica a lumii, astfel incat se poate spune ca intelectul se hraneste cu fluxurile perceptiei.
Daca receptorii, organele de simt, ca si caile aferente si eferente, sunt comune pentru senzatie si perceptie, diferentierea se produce la nivelul scoartei cerebrale unde se realizeaza sinteza informatiilor senzoriale care se combina in diferite configuratii, in acest proces "prinzandu-se" si relatiile dintre partile obiectelor sau dintre fazele fenomenelor, reflectate in asociatii statice ori dinamice. Sinteza presupune si analiza, fragmentarea obiectului pana se ajunge la componente structurale ultime, similare pentru toate corpurile, la microelemente comune, la atom. Pe de alta parte, asociationismul din procesul perceptiei ofera intreaga retea de proprrietati si relatii interactive intre evenimente, obiecte si fenomene, pe baza carora intelectul poate extrage noutatea, ineditul. Se pare, asadar, ca se adevereste afirmatia veche ca nimic nu este in ratiune fara sa fi fost mai intai in perceptie. Perceptia trebuie, insa, sa se realizeze corect.
Peutru a avea o perceptie corecta, clara, precisa, se cer anumite conditii. Astfel, intre persoana care percepe (subiect) si obiectul perceptiei trbuie sa nu fie o distanta prea mare. S-a dovedit ca o persoana experimentata, cu toate simturile functionand normal, poate percepe corect si complet un obiect (cu forma, dimensiunile si culorile respective) situat la o distanta de 23 - 3o m. De asemenea, perceptia va fi de buna calitate daca intensitatea stimulilor va fi suficienta si daca obiectul va fi perceput in miscare, in timpul functionarii (in cazul unui mecanism) sau va fi manevrat, cercetat cu atentie. Insotirea demersurilor legate de prezentare sau cercetare de limbaj, de explicatii, usureaza identificarea obiectelor si fenomenelor, precum si interpretarea caracteristicilor lor. Nu mai putin importante sunt sanatatea subiectului, buna functionare a simturilor sale, ca si experienta sa anterioara, el putand utiliza datele unor perceptii mai vechi pentru o mai buna realizare a perceptiei curente. Conteaza, totodata, atitudinea subiectului in timpul perceptiei, obiectivitatea si interesul sau in urmarirea problemelor.
In orice perceptie deosebim obiectul si fondul perceptiei. Fondul este format din toate elementele


Fisiere in arhiva (1):

  • Perceptie si Reprezentare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!