Percepția socială și integrarea persoanelor cu deficiență de vedere

Extras din referat Cum descarc?

In lumea intreaga se intalnesc persoane cu deficiente iar perceptia societatii fata de acestia nu este intotdeauna statornica, ea depinzand de la societate la societate, de la om la om, de la perioada de timp la alta. Pentru societate persoanele cu handicap inclusiv si cel vizual este inteles ca un esec, o dezamagire, o respingere pentru cei din jur, acestora fiindu-le greu datorita problemei cu care se confrunta sa se integreze intr-un grup social,,Prin aceasta abordare se sustine ideea ca, desegregarea si mediul social sunt mai mari bariere in integritatea sociala decat dizabilitatea insasi."( Capilnean.F, Calugaru.A. Prisca.A. Integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati, 2005: p8-9) Prin intermediul acestei perceptii sociale a indivizilor care alcatuiesc societatea, ne sunt alocate semnificatii si conceptii adesea gresite fata de persoanele cu deficiente care depind de cultura si valorile promovate. Mai dureroasa insa este acea discriminare fina, pe care majoritatea oamenilor care nu sufera de nici un handicap nu o constientizeaza pe moment ci dimpotriva o genereaza si o segmenteaza prin standardele si normele pe care direct/ indirect, intentionat /neintentionat le impun asupra tuturor celorlalti. O asemenea discriminare se regaseste spre exemplu in,, etichetele" atribuite acestor persoane cu deficienta, deoarece multe persoane care sunt sanatoase nu-si dau seama atunci cand ii spun unei persoane care are o deficienta de auz,,surdule" sau unei persoane cu deficienta de vedere,,orbule". Termenii care se folosesc pentru a le identifica nevoile sunt in sine discriminatorii deoarece prin insusi termenul de ,,handicap" analizat din toate unghiurile, persoanelor cu deficienta li se neaga anumite drepturi fundamentale cum ar fi educatia, ingrijirea medicala, posibilitatea de a invata o meserie in concordanta cu abilitatile individuale, posibilitatea de a-si castiga propria existenta. Multi din cei cu deficiente nu sunt acceptati in mediul profesional atunci cand sunt in cautarea unui loc de munca ei observand ca sansele lor de angajare sunt minime datorita handicapului, ceea ce are un impact deosebit asupra identitatii si demnitatii individului. 
Toate aceste aspecte negative reprezinta acte discriminatorii, iar privite in ansamblu au o influenta deosebita asupra individului cat si a libertatii ,independentei si dezvoltarii sale armonioase. Persoanele cu dizabilitati sunt excluse si din viata sociala, plimbandu-se doar intre locuinta si centrele specializate, fiindu-le adesea interzis dreptul de a intra in contact cu un mediu care ar putea face sa simta ca viata este importanta si ca merita sa luptam pentru ea indiferent de deficienta pe care o avem. Pentru oamenii care au deficiente un element important este independenta, care inseamna pentru acestia, rampe si alte mijloace de acces si de deplasare de care ei au nevoie pentru a le fi mai usor in viata, dar la care societatea ramane indiferenta. Si in cazul nevazatorilor, ei nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca, sa-si faca un grup de prieteni sau in cel mai rau caz sa se deplaseze singuri, ei fiind nevoiti sa renunte la aceste lucruri, datorita deficientei pe care o au, fapt ce duce si la o stima de sine scazuta. Mai ales in privinta nevazatorilor, accesul la informatie sau la scoli specializate pentru ei i-ar ajuta sa traiasca o viata mai demna si apropiata de normalitate. 
Integrarea persoanelor cu dizabilitati este o tema de mare actualitate, foarte sensibila si foarte controversata peste tot in lume prin integrare se intelege faptul ca fiecare persoane are drepturi si obligatii in societate si trebuie respectate avand la baza principiul egalizarii sanselor tuturor membrilor,, teoria normalizarii, strans legata cu conceptul de noninstitutionalizare, promoveaza integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati la un nivel cat mai apropiat de normalitate, avand la baza principiul egalizarii sanselor tuturor membrilor care compun societatea". (Verza, F.E, 2002, Introducere in psihopedagogie speciala si in asistenta sociala p.93). Atat in lume cat si in societatea noastra oamenii rezolva problema legata de handicap alegand ignoranta si disperarea, deoarece nu vor sa accepte langa ei oameni cu deficiente chiar daca acestia au aceeasi valoare umana ca oricare alt membru a societatii. Oamenii care nu au deficiente in cele mai multe cazuri nu au taria de a manifesta solidaritate si ingaduinta fata de semenii lor, ei ii trateaza cu indiferenta si nu au respect pentru acestia. Societatea in ziua de astazi pune accent mai mult pe conditiile economice, politice, sociale, culturale decat pe situatia persoanelor cu handicap care au nevoie de sprijin si intelegere pentru a infrunta unele bariere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perceptia sociala si integrarea persoanelor cu deficienta de vedere.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Capilnean, F. , Calugaru, A. , Prisca, A.(2005). Integrare in munca a persoanelor cu dizabilitati -ghid metodologic, Ed. Samuel, Medias
Guttman, F.(2009). Perceptia persoanelor cu deficienta de vedere, Ed. Lumen, Iasi. 
Preda, V.(1999). Interventia precoce in educarea copiilor deficienti vizuali, Ed. Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca. 
Vlad - Popovici . D. (coord.)(2005). Terapie ocupationala pentru persoane cu deficiente, Ed. Muntenia, Constanta.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!