Perceptia Si Dezvoltatea Perceptiei Copilului

Extras din referat Cum descarc?

In dezvoltarea perceptiei copilului un rol deosebit de important il are dezvoltarea limbajului si comunicarea verbala a copilului cu adultii. In procesul pedagogic este util sa se urmareasca nu numai realizarea unei perceptii corecte in momentul dat in conformitate cu scopul urmarit ci si dezvoltarea la elevi a spiritului de observatie. In perceptie intervin si o serie de atitudini: a) atitudinea motorie: pozitia, postura pe care se sprijina comportamentul nostru e in relatie cu ceea ce observam, (cand vrem sa auzim bine ce spune o persoana adoptam o anume atitudine), b) atitudinea intelectuala, starea de pregatire cognitiva, punctul de vedere, orientarea in situatie, c) atitudinea afectiva: o dispozitie subiectiva a persoanei de a reactiona pozitiv sau negativ fata de o situatie, persoana sau o simpla afirmatie. Influenta afectivitati pare a se face resimtita si in cazul perceptiilor subliminale.
Perceptia subliminala este cea ale carei efecte se fac resimtite, desi excitantii ce o produc se afla sub pragul senzorial, fie cel de intensitate, fie cel referitor la timpul de expunere.
Cand percepem ceva, nu e sesizat totul cu aceeasi claritate. Percepand corect forma obiectelor, noi le recunoastem.
In plus, apreciem si distanta la care se afla obiectele: fara o asemenea evaluare nu le-am putea manui. Perceptia timpului are mai multe aspecte. Unul se refera la perceperea unor excitanti ca fiind succesivi.
Daca succesiunea unor spoturi luminoase e foarte rapida, vedem o lumina continua. Un al doilea aspect al perceptiei in timp este tocmai aprecierea duratei. Se poate estima durata unui fenomen continuu, dar putem evalua si intervalul intre momentele de aparitie a doua evenimente. Nu apar deosebiri nete intre modul de a aprecia aceste doua feluri de scurgere a timpului.
Perceptia miscarii constituie o schimbare de pozitie in spatiu a unui obiect intr-un anumit timp.
Perceptia miscarii intervine in doua situatii: a) cand urmarim cu ochii obiectul in miscare; in acest caz, imaginea pe retina e fixa, dar senzatiile kinestezice provocate de miscarea ochilor ne dau informatiile corespunzatoare; b) ochii sunt imobili, dar imaginea corpului respectiv se deplaseaza pe retina. Miscarile prea incete ori prea rapide nu sunt sesizate.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Perceptia Si Dezvoltatea Perceptiei Copilului
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!