Perceptia

Extras din referat Cum descarc?

I. Perceptia ca activitate
Din perspectiva lui Zlate, perceptia este definita ca reflectare subiectiva nemijlocita, in forma de imagine a obiectelor si fenomenelor externe, ce actioneaza in momentul dat, asupra noastra, prin ansamblul insusirilor si componentelor lor. Din aceasta definitie a perceptiei, se observa deosebirea ei de senzatie, definita ca reflectare de tip secvential-unidimensional, a unor insusiri singulare ale obiectului. Se subliniaza de asemenea, prezenta si actiunea directa a stimulului complex asupra analizatorilor. Reflectand obiectul in unitatea insusirilor sale componente, perceptia constituie un nivel calitativ superior de realizare a cunoasterii senzoriale, care permite nu numai simple discriminari, ci si operatii mai complexe de identificare si clasificare. 
Cosmovici: ,,Perceptia consta intr-o cunoastere a obiectelor si fenomenelor in integritatea lor si in momentul cand ele actioneaza asupra organelor senzoriale".
In literatura de specialitate s-au conturat 3 acceptiuni ale conceptului de perceptie.
Prima si cea mai importanta dintre ele consta in considerarea perceptiei ca activitate. Cea de-a doua priveste perceptia ca deformare a obiectului, iar cea de-a treia are in vedere perceptia ca expresie a personalitatii.
Fiecare dintre aceste acceptiuni evidentiaza aspecte si laturi importante ale perceptiei, atat in planul naturii, specificului si mecanismelor ei, cat si in cel al rolului ei in cunoasterea umana.
I. Perceptia ca activitate
Piaget foloseste termenul de ,,activitate perceptiva" referindu-se la ,,orice punere in relatie a elementelor percepute in campuri diferite".
Perceptia trebuie considerata o faza a actiunii; numai pe masura ce actiunea progreseaza, este posibila adaptarea continua la necesitatile noi ale momentului.
Esentiala pentru perceptie este explorarea continua a obiectelor.
Forme ale activitatii perceptive:
o Explorari simple sau polarizate
o Transpozitiile de marimi, de forme in spatiu si timp
o Anticipari
o Schematizari
Formele activitatii perceptive se pot solda cu decentrarea si/sau aparitia unor deformari (iluzii secundare).
Frances arata ca perceptia presupune doua conduite:
o Identificare - stimulul este legat de un raspuns generic
o Diferentiere - are rol compararea intre doua sau mai multe obiecte simultan prezente, subiectul incercand sa descopere ce le apropie sau le distinge
Caracterul de activitate al perceptiei a fost bine specificat de indata ce s-a incercat surprinderea unor ,,faze" parcurse de ea.
Fazele perceptiei:
Dupa Bourdon:
1. Faza identificarii primare - recunoasterea semnalelor
2. Faza identificarii secundare - intelegerea semnalelor
O alta distinctie admite existenta a 3 etape:
- cea a senzatiei brute (perceptia unei simple pluralitati)
- cea a perceptiei formei
- cea a constiintei unui sens (corespunde identificarii secundare).
Dupa Forgus perceptia este ,,procesul extragerii informatiilor"; stabileste 5 etape ale perceptiei:
1. detectia
2. discriminarea
3. rezolutia 
4. identificarea
5. manipularea formelor identificate
? fiecare implicand tot atatea actiuni perceptive distincte.
Primele doua faze sunt determinate senzorial, urmatoarele trei presupun participarea invatarii si experientei. Actiunea devine astfel nu numai un mijloc de realizare a perceptiei, ci elementul ei constitutiv fundamental. 
Perceptia nu este un simplu efect al actiunii stimulului, ci un rezultat al implicarii active a subiectului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perceptia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!