Paralelă între teoriile dezvoltării (Freud, Erikson, Kholberg, Piaget, Skinner, Bandura, Pavlov) - dezvoltarea umană prin prisma teoriilor dezvoltării

Extras din referat Cum descarc?

Dezvoltarea umana este studiata de catre Psihologia dezvoltarii. Aceasta ramura s-a format in timp, iar ca referinta avem lucrarile lui G. Stanley Hall, el fiind primul care aplica chestionare adresate parintilor si profesorilor pentru a studia copii. El este fondatroul psihologiei dezvoltarii copilului si adolescentului. (Golu, 2011)
Stadiile sunt partile componente ale intregului proces de dezvoltare, iar caracteristica lor principala este faptul se intampla intr-o anumita succesiune, iar ceea ce se dobandeste la un anumit stadiu devine parte din individ si se va regasii in urmatorul stadiu. (Sion, 2003). Definitia care o regasim in manual de Psihologia dezvoltarii subliniaza ca: "Stadiile sunt cumulative, iar trecerea de la un stadiu la altul este graduala, fiecare nou stadiu constituind o forma mai inalta de functionare a stadiului anterior." (Sion, 2003)
In ceea ce priveste principalele teorii ale dezvoltarii umane sunt identificate mai multe variante de clasificari, printre care:
1. Teoriile invatarii (Skinner, Pavlov, Watson, Thorndike, Bandura)
2. Teoriile psihodinamice (Freud, Erikson, Piaget)
3. Teoriile procesarii informationale 
4. Teoria umanista (Maslow, Rogers)
5. Teoriile cognitiviste (Piajet, Bruner)
6. Teoria dezvoltarii psihomorale (Kohlber)
Teoria invatarii, mai exact teoria invatarii sociale ajunge sa fie considerata principala modalitate de cercetare a dezvoltarii copilului. La nivel general teoria invatarii sustine ca: "oamenii nu sunt buni sau rai; oamenii reactioneaza si raspund mediului". In aceeasta categorie regasim experimentul lui Pavlov care sublinieaza conditionarea clasica unde printr-un mod repetitiv testeaza cainele cu mancarea in timp ce aprinde becul, pentru ca la final, fie ca avea mancarea sau nu, reactia catelului deja era formata doar la aprinderea becului.
Mai departea gasim conditionarea operanta a lui Skinner, in care el sustine ca un rol mai important il are recompensarea sau influenta mediului cum o numea el si un alt aspect important dupa el, ar fi mostenirea genetica. Datorita faptul ca majoritatea cercetarilor s-au facut pe animale putem afirma ca exista anumite limitari in ceea ce priveste aplicabilitate la nivel uman, insa avem confirmari ca poate fnctiona foarte bine la la cei mici prin recompense de timp: dulciuri, jucarii, alte materiale sau prin laude si evidentiere sociala. Un alt personaj de baza al teoriei invatarii este Bandura care a cautat prin cercetarile lui sa afle ce anume "ii face pe copii sa sa doreasca sa imite comportamentul anumitor modele?" (Sion, 2003). Bandura sustinea ca ceea ce influenteaza invatarea este constientizarea actiunilor (succes/insucces), de unde ajustarea comportamentului in functie de ele. 
Teoriile psihodinamice au ca directie de pornire teoriile lui Freud. Cea mai importata dintre ele este teoria psihosexuala care cuprinde 5 stadii ale placerii si incept cu: pornirea de a procreea si pornirea de a supravietuii. In acest context apare pentru prima data termenul de "libido", adica sursa enegiei pentru dorintele sexuale. (Sion 2003). Regasim teoria psihosociala a lui Erikson, cu cele 8 stadii de criza ce trebuie rezolvate, comparativ cu cea a lui Freud care aveam 5 stadii. Piaget propune alte 4 stadii, unde primele doua se sprapun cu cele intalnite la Freud insa se regasesc sub alte denumiri:


Fisiere in arhiva (1):

  • Paralela intre teoriile dezvoltarii (Freud, Erikson, Kholberg, Piaget, Skinner, Bandura, Pavlov) - dezvoltarea umana prin prisma teoriilor dezvoltarii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Chetan, O., & Sommer, R. (1978). Dictionar de filosofie. Bucuresti: Editura Politica. pp. 264 -  265
Golu, F. (2011). Psihologia dezvoltarii umane. Bucuresti: Editura CREDIS p. 14-17, p.18-19, p. 25
Sion, G. (2003). Psihologia varstelor. Bucuresti, Editura Fundatiei Romania de Maine. p.22, p.
p.132-135
https://lumeninmundo.wordpress.com/2019/07/06/perspectiva-umanista-a-dezvoltarii-personalitatii-teoria-ierarhica-a-motivatiei-umane-si-autoactualizarea-teoria-rogersiana-a-personalitatii/ accesat la 28.11.2020


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!