Originile Problemelor Psihologice

Extras din referat Cum descarc?

,,Credeti oare ca stiintele ar fi aparut si ar
fi crescut mari daca magicienii, alchimistii, 
astrologii si vrajitoarele n-ar fi alergat in
fruntea lor drept inaintasi, drept aceia care
prin preziceri si amagiri trebuiau mai intai
sa trezeasca setea, foamea si placerea gustului
pentru puteri ascunse si interzise?"
F. Nietzsche, Stiinta voioasa
Introducere
Se intampla adeseori sa se descopere ce este psihologia abia dupa ce a fost aleasa pentru studiu. Fara indoiala acelasi lucru se poate afirma, in anumite privinte, si despre alte discipline, dar psihologia are ceva specific care permite ca numai o parte a ansamblului de cunostinte pe care le acopera sa fie identificata a priori ca apartinand psihologiei. 
Au fost multi cei care au regretat lipsa de unitate a psihologiei si care au facut ca istoria acesteia sa inceapa la sfarsitul secolului al XIX-lea. De altfel, chiar ai au creat o aparenta delimitare intre o psihologie stiintifica (in sensul care se da acestui termen la sfarsitul secolului XIX) si o alta psihologie, despre care se spunea cu dispret ca ar fi fost metafizica. Cu toate acestea oamenii nu au asteptat stiinta pozitivista pentru a-si pune intrebari in legatura cu ceea ce sunt si ceea ce simt.
Aceasta delimitare esentiala depinde de insasi natura obiectului psihologiei, de persoana umana, de infinita ei profunzime sau complexitate; uneori depinde si de tineretea disciplinei stiintifice care o studiaza: de fapt, psihologia nu este o disciplina ,,tanara" decat cu o conditie: sa-i reducem existenta la ultimul secol, secolul ,,scientificitatii" afirmate de unele din ramurile sale, si nu sa o consideram in ansamblul istoriei gandirii, alcatuita din intrebari referitoare la natura fiintei umane. 
Se poate remarca bine faptul ca fiecare dintre noi percepe un obiect ca avand un anumit sens in existenta noastra pentru ca fiecare dintre noi reprezinta o singularitate, purtam in noi semnificatia profunda a identitatii noastre. Insa cu toate ca fiecare obiect poate fi tinta unui nod diferit de a privi, exista o specificitate ireductibila a psihologiei: obiectul sau este si el schimbator, in functie de locuri si epoci; altfel spus, psihologia participa la construirea unei imagini despre om care este caracteristica unei societati date si unui moment din istoria acestei societati. Fiecare om este un organism mai mult sau mai putin stabil si este produsul schimbator al unei culturi in care el traieste. Omul este o fiinta sociala, un actor al lumii in care traieste, o lume care nu este decat una naturala .
Astfel ca reflectia istorica se impune in acest domeniu chiar mai mult decat in alte discipline. Cu o lume schimbatoare de-a lungul evolutiei istorice, omul s-a schimbat si, odata cu el, psihologia; este necesar sa se cunoasca aceasta istorie pentru a intelege de ce fel de om se ocupa psihologia astazi, pentru a afla cum s-au construit aceste concepte despre om si discursul stiintific adecvat ei.
In primul rand nu trebuie uitat ca o mare parte din istoria psihologiei trece prin istoria filozofiei. De asemenea, pentru o perioada lunga din istoria filozofiei trebuie sa ne referim la istoria religioasa, caci problemele filozofice au fost dezbatute de teologi in timpul epocii crestine dintre secolele VI-XVI, pana la sfarsitul secolului al XVI-lea,a filozofa insemna intotdeauna a face teologie, a tine un discurs despre Dumnezeu si faptele sale. Era necesar sa apara filozofii francezi ai secolului al XVIII-lea, filozofii iluministi, pentru ca fenomenul cultural sa devina laic, nesupus teologiei. Totusi,aceasta traditie laica ca ramane profund marcata de problemele religioase, dar in sens negativ, dand nastere printre altele, anticlericalismului francez in secolul al XIX-lea. Atunci a aparut omul rational, omul pe care argumentele de autoritate nu-l mai satisfac, psihologia devenea astfel un discurs asupra intelegerii, confruntat cu dificila sarcina de conciliere a ratiunii si pasiunilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Originile Problemelor Psihologice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!