Operatii ale Gandirii

Extras din referat Cum descarc?

Gandirea este procesul cognitiv superior de procesare a insusirilor esentiale, necesare si legice cu ajutorul unor operatii abstract-formale, in vederea intelegerii, explicarii si predictiei unor relatii cauzale din realitate si a elaborarii unor concepte, notiuni, teorii, sisteme cognitive ca modele mentale ale realitatii.
Gandirea este procesul psihic care dispune de cel mai vast sistem de operatii. Se pot distinge 2 tipuri de astfel de operatii: operatii fundamentale, care constituie scheletul de baza al gandirii si operatii instrumentale, la care gandirea recurge in anumite situatii concrete.
O prima modalitate de operare a gandirii, care face parte din categoria operatiilor fundamentale, este analiza. Aceasta este operatia de descompunere mintala a unui obiect in elementele sale componente si de apreciere a semnificatiei fiecarui element in cadrul intregului. Ea permite delimitarea esentialului de neesential, a necesarului de accidental si intamplator.
Sinteza consta in reconstituirea mintala a unui obiect din elementele sale date izolat. Pornind de la analiza, sinteza nu este o simpla asociere sau insumare de elemente disparate, ci o relationare logica a informatiilor secventiale despre un obiect in vederea evidentierii lui ca intreg si a legilor lui interne de organizare. De asemenea, ea presupune includerea obiectului, a itregului intr-o anumita clasa, corelarea lui cu alte obiecte. Produsul sintezei este o unitate informationala cu valoare cognitive superioara, cu ajutorul careia ne ridicam la nivelul intelegerii ansamblului. Rezultatul sintezei poate fi supus, la randul sau, analizei, operatie numita analiza prin sinteza. In acest fel, analiza si sinteza se leaga intr-o succesiunene in cadrul careia fiecare etapa sporeste gradul de esentializare a cunostintelor noastre despre realitate.
Analiza si sinteza, ca operatii ale gandirii, isi au originile in si sunt precedate de analiza si sinteza perceptiva. Acestea se desfasoara intr-un plan concret, intuitiv, in timp ce analiza si sinteza de tip logic se desfasoara in plan mintal, dupa un model si sunt mediate de cuvant si alte sisteme de semne si simboluri. Finalitatea operatiilor de analiza si sinteza consta in elaborarea unui model mintal al obiectului descompus si apoi recompus mintal.
Comparatia este acea operatie a gandirii care presupune evidentierea pe plan mintal a asemanarilor si deosebirilor esentiale ale obiectelor si fenomenelor pe baza unui anumit criteriu. Prin intermediul ei obiectele si insusirile lor sunt raportate unele la altele in vederea desprinderii a ceea ce acestea au comun sau diferit.
Daca in plan perceptiv comparatia se impune deseori de la sine prin pregnanta unor insusiri sau contraste, in plan rational comparatia se desfasoara dupa un anumit plan si are o anumita finalitate. Finlitatea nu este doar constatativa, ci este subordonata evidentierii unor raporturi de tipul superior-inferior, a unor pozitii ierarhice intr-un sistem.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatii ale Gandirii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!