Omul Unic Prin Fiecare Persoana

Extras din referat Cum descarc?

Inainte de a vorbi despre cuplu, trebuie sa ne apropiem de cei care alcatuiesc cuplul, adica sa intelegem cine sunt ei.
Se vede ca sunt un el si o ea, adica un barbat si o femeie - cele doua sexe ale speciei umane. Fiecare e diferit de celalalt, apartinand deja prin nastere unuia dintre cele doua sexe.
Fiecare dintre noi suntem unici capatand o anumita originalitate prin faptul ca ne-am nascut intr-o anumita zi sau epoca istorica, intr-o anumita familie si am parcurs un anumit drum in viata.
Individul e unic, insa nu incomparabil cu alti indivizi ai speciei sale. Natura lasand trasaturi comune indivizilor a creat speciile, iar in cadrul speciilor a lasat diversitatea din care deriva unicitati.
G. W. Allport observa ca: Metoda de reproducere sexuala a naturii garanteaza la modul superlativ un echipament genetic nou, pentru fiecare muritor care se naste. Teoretic, jumatate din ceea ce se transmite ereditar provine de la mama si jumatate provine de la tata. Unicitatea impreunarii face ca un mascul distinct din peste un miliard de masculi sa se uneasca cu o femela distincta din peste un miliard de femele. Nici o alta combinatie nu ar produce aceasta dubla sursa, distincta a ereditatii.
Deci nu pot exista doua fiinte omenesti la fel sau mai exact acelasi potential de dezvoltare (exceptie facand gemenii monozigoti). Pentru a intelege un om trebuie sa observam ca el este: a) ca toti ceilalti oameni (dupa normele universale); b) ca unii oameni (dupa normele de grup); c) ca nici un alt om (norme idiosincratice). Fiecare om e la fel cu ceilalti prin simpla lui apartenenta la speta umana, are caracteristici asemanatoare cu oamenii din grupul sau (de ex.: vorbeste romaneste) si este unic, diferit de toti (de ex.: numai el poate picta, canta, comporta intr-un fel diferit de al tuturor oamenilor). Trebuie facuta o observatie importanta: Orice individ, oricare ar fi el nu se realizeaza prin trasaturi universale adaugate la niste trasaturi ale grupului sau si apoi adaugate la ceva propriu. Individul impleteste intr-un mod unic toate trasaturile formand ceea ce se cheama o persoana distincta si originala.
Este ceea ce Allport accentua: Organizarea vietii individuale este, in primul rand, in ultimul rand si tot timpul, un fapt principal al naturii umane. Prin drumul parcurs de fiecare om in viata sa se distinge fara doar si poate de altii. Viata omului desfasurandu-se in timp il face pe cel din urma fauritor de destine. Astfel se poate observa ca fiecare viata isi urmeaza un destin unic. Indiferent de orice metafizica a destinului existenta lui e o certitudine ceea ce arata particularitatea fiecarui individ in parte, acesta urmand o anumita cale fara doar si poate. In marea varietate umana se intalnesc oameni slabi si oameni puternici, genii si idioti, oameni harnici si oameni lenesi, inalti si scunzi, vioi si apatici, sensibili si insensibili.
Nu vom putea spune niciodata ca doi oameni ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Omul Unic Prin Fiecare Persoana
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!