Oboseala si munca - Accidentele de munca

Extras din referat Cum descarc?

Oboseala si munca. Accidentele de munca.
Oboseala de la locul de munca nu este doar o oboseala fizica- este o oboseala mintala.
Acesta senzatie de lipsa de putere nu vine doar din lipsa energiei si ea vine si din lipsa motivatiei. Cand suntem obositi ne este foarte greu sa fim concentrati sau sa fim organizati. Daca aceasta oboseala se repeta timp indelungat, chiar cu somnul necesar, aceasta poate duce la anxietate, depresie si intr-un final la burnout.
Toata lumea se simte obosita la munca dar atunci cand acest lucru se repeta trebuie sa facem ceva pentru a rezolva cauza problemei.
Daca esti obosit, probabil ca vei simti aceasta oboseala timp de o zi, doua, dar de obicei organismul nostru se regleaza singur dupa cateva nopti de odihna. Pe de alta parte, extenuarea este putin mai complicata. 
Extenuarea este o oboseala constanta care nu trece doar prin odihna si care ne face sa ne simtim din ce in ce mai slabiti din punct de vedere energic de-a lungul timpului. Ea are efecte asupra tuturor aspectelor vietii noastre si face imposibila concentrarea sau motivarea asupra sarcinilor desfasurate.
Nu este cunoscut motivul aparitiei extenuarii. 
Toti ne simtim obositi la munca dar daca aceasta problema persista pe termen lung este timpul sa cautam solutii pentru a ne regasi energia. Prima data trebuie sa identificam motivul ce cauzeaza extenuarea si dupa sa incercam diferite metode de a rezolva aceasta problema.
Incercati sa lucrati in timpul orelor cand sunteti cei mai productivi. Odata ce descoperim ritmul circadian putem invata cand este cel mai bine sa ne apucam de lucru. Sarcinile mai complexe pot fi realizate in timpul orelor cand energia si productivitatea noastra este mai ridicata, iar sarcinile mai usoare sa le lasam pentru cand nivelul energiei noastre scade. 
Trebuie sa ne concentram asupra motivatiei noastre. Motivatia are un impact major asupra nivelului energiei noastre. Dar, motivatia nu apare de la sine. Trebuie sa incercam sa ne gasim singuri motivatia.
Trebuie sa ne creeam mici planuri de actiune in cazul in care ne gasim procrastinand. Regula de 5 minute este cea mai benefica. Daca observam ca procrastinam in loc sa lucram la proiectele noastre atunci trebuie sa ne fortam sa lucram macar 5 minute la acesta. Odata ce il incepem vom observa ca nu ne vom mai opri atat de usor si il vom termina.
Creierul nostru iubeste repetitia. Asa ca daca vom pierde 5 minute din timpul nostru pentru a ne curata biroul sau pentru a raspunde la e-mailuri inainte de a incepe munca, creierul nostru se va astepta sa realizeze aceste activitati de fiecare data.
Extenuarea si accidentele de la munca
Nu este corect sa asumam ca oboseala duce la accidente la munca, in particular in cadrul industriilor care lucreaza cu masinarii. Avem cateva motive descoperite de specialisti care cauzeaza accidentele. Exista anumite conditii si factori fiziologici si psihologici care duc la creearea accidentelor. Din acestea avem: oboseala, stari emotionale de suparare, alcool, droguri, experienta si antrenament. Toate acestea reprezinta factori ce duc la accidentari. Dar, cand vorbim separat doar de industriile cu masinarii, extenuarea este un principal factor.
Daca realizam o anumita sarcina pe termen indelungat fara pauza si fara suficienta odihna, angajatul devine de la sine mai neatent neavand destula energie necesara pentru realizarea sarcinii. Acest lucru are ca rezultat cresterea cu un procentaj mare al sansei accidentarilor. 
Asadar, accidentele din industrii sunt datorate in majoritate extenuarii angajatilor. Extenuarea este cauzata de mai multi factori cum ar fi, orele de munca, temperatura, ambient etc. Imbunatatind acesti factori putem reduce numarul accidentelor. Un studiu realizat de Vernon (1945), in Anglia pe timpul celui de-al doilea razboi mondial, ne demonstreaza ca reducand numarul orelor de munca din cadrul unei fabrici, de la 12 ore la 10 ore, sansele accidentarilor au fost reduse cu 60%.
Extenuarea este un subiect de interes atat pentru angajati cat si pentru angajatori. Avand in vedere ca incetinirea productiei este datorata de cele mai multe ori extenuarii muncitorilor, angajatorul este interesat in eliminarea acestei incetiniri si reducerea extenuarii. Angajatul resimte aceasta extenuare ca oboseala sau chiar ca durere si o priveste ca fiind neplacuta din punct de vedere intrinsec asa ca si acesta este atras de eliminarea sa. Extenuarea din industrii, in ciuda naturii sale evazive, a fost subiectul multor investigatii fie ele fiziologice ori psihologice. Unul dintre obiectivele acestor studii a fost sa reduca extenuarea muncitorilor prin folosirea unor metode de lucru mai eficiente. Rezultatele arata ca daca folosim metode de instruire corecte si metode de lucru adecvate putem preveni aparitia extenuarii. De asemenea s-a descoperit ca motivarea angajatilor poate avea succes in eliminarea extenuarii sau macar in a-i reduce efectele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Oboseala si munca - Accidentele de munca.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://books.google.ro/books?id=coIlS6-VX5QC&pg=PA694&lpg=PA694&dq=psychology+accidents+at+work+because+of+tiredness&source=bl&ots=d4bqMKETQR&sig=ACfU3U17-Jr7fXfROXR5Cbu4PDdZZt3GBA&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwiPyffDnc_pAhWDvosKHYJNAcwQ6AEwE3oECAoQAQ#v=onepage&q&f=false
2. https://www.healthline.com/health/fatigue#causes
3. https://drive.google.com/file/d/1JJHx6Z3VcHLlTFxzoVQFe0MWo7oK2zXN/view


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!