Nivelul De Dezvoltare Intelectuală Pe Vârste

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intelectul este definit ca si capacitatea de a gandi, de a cunoaste, de a avea o activitate rationala, de a opera cu notiuni. In ontogeneza timpurie sunt mai pregnante functiile primare biologice atat ale senzorialitatii de contact (miros, gust) apoi de tact cat si aceleia de distanta (vaz, auz). Prin dezvoltare functionalitatii analizatorilor se constituie si se organizeaza perceptia ca proces de cunoastere. In ansamblul lor, organele de simt se structureaza pe directia functiilor cognitive ce determina conturarea disponibilitatilor subiective ale copilului in relatiile cu mediul inconjurator.

- de la nastere la 1 luna predomina reflexele, la inceput cele neconditionate, apoi pe baza lor se formeaza cele conditionate; - de la 1-4 luni se produce acomodarea si coordonarea reflexelor, se elaboreaza lanturi si reflexe tot mai complexe; - de la 4-8 luni se adopta procedee prin care se lungesc perioadele de observare a lucrurilor din jur sau a persoanelor interesante; - de la 8-12 luni se realizeaza forme noi si mai complexe de adaptare, in care rolul principal il joaca anticipatia; - de la 12-18 luni se elaboreaza mijloace noi de explorare si cunoastere bazate pe experienta activa; - de la 18-24 luni intervin mijloace de achizitie si acomodare bazate pe combinatii mintale ce au o mare valoare formativa si informativa pentru dezvoltarea copilului Pentru evolutia copilului comunicare constituie una din aspectele fundamentale ale adaptarii. Ea este in acelasi timp un factor de echilibru al copilului cu mediul inconjurator si are o serie de componente formative. Comunicarea nonverbala (C. N. V. ), cum ar fi gestica, mimica, postura, este foarte activa.

C. N. V. se subordoneaza comunicarii verbale.

Ganguritul constituie forma incipienta a vorbirii, el cuprinzand la inceput vocale neclare care apoi devin clare (a, e, o, i, u). In jurul varstei de 5 luni apare o faza superioara a ganguritului si anume lalatiunea (repetitii de silabe). Spre sfarsitul lunii a 10-a atentia copilului este indreptata spre cuvinte.

Primele cuvinte jucand rol de propozitii.

Pe baza comunicarii verbale se contureaza conduite noi cum ar fi simpatia si antipatia, gelozia, timiditatea, imitatia, etc.

Prima copilarie (perioada anteprescolara, de la 1 la 3 ani) In perioada de la 1 la 3 ani copilul este relativ adaptat la mediul sau, dar are dificultati cand e vorba de mediul social. Se realizeaza unele progrese prin umanizarea trebuintelor, a intentiilor, a atitudinilor si a conduitelor de baza.

In intreaga dezvoltare a primei copilarii se pot desprinde 3 subperioade. Prima perioada (12-18 luni) se refera la consolidare mersului si concomitent o mai buna percepere a mediului inconjurator.

Copilul este nestatornic si instabil in aceasta perioada. Este atras de tot ceea ce vede ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nivelul De Dezvoltare Intelectuala Pe Varste
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 054 cuvinte
Nr caractere:
10 774 caractere
Marime:
14.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Predat:
la gimnaziu
Sus!