Neuropsihologie - Frica

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere
II. Afectivitatea
- definitie
- generalitati
III. Structuri nervoase implicate in starile afectivo - emotionale
IV. Neurofiziologia proceselor afectivo - emotionale
V. Frica - stare afectiva particulara
VI. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Frica, reflexul de autoconservare, reprezinta motorul celor mai multe manifestari umane. Fiind una dintre emotiile innascute, ancestrale. Ea, dincolo de modificarile organice pe care le produce, se manifesta intr-un mod deosebit la nivelul comportamental dand nastere la manifestari comportamentale deosebite. Frica este aceea care poate face dintr-un soldat obijnuit, un erou, atunci cand acesta este pus in situatii deosebite; tot frica a trezit probabil si primele sentimente de natura religioasa, atunci cand, sub imperiul fenomenelor naturale inexplicabile, omul primitiv le-a dat o interpretate supranaturala. 
Frica, alaturi de furie, face parte din starile afective ce se sustin pe un puternic substrat biologic. Pentru a putea intelege mecanismele subtile ce duc la aparitia si manifestarea acestor doua stari este necesara stabilirea notiunilor de afectivitate, neurofiziologia proceselor afectivo - emotionale, precum si a structurilor nervoase implicate in aceste procese. 
II. Afectivitatea: definitie, generalitati
Definitie: Afectivitatea cuprinde totalitatea trairilor subiective ce reflecta atitudinea si relatiile dintre individ si ambianta. Afectivitatea, prin caracterul sau pregnant subiectiv include o serie de procese complexe care, in final, reflecta relatia dintre subiect si obiectul sau situatia care le-au produs. Aceasta reflectare ofera conditii optime de manifestare a dorintelor sau, dimpotriva, impiedicarea realizarii acestora, cu toate repercursiunile comportamentale ce decurg din aceste situatii. 
Afectivitatea se realizeaza prin forme multiple: dispozitii, emotii, sentimente, afecte si pasiuni. Comportamentul afectiv - emotional este dominat de un puternic suport motivational care orienteaza afectivitatea concreta spre satisfacerea dorintelor biologic - spirituale, indepartand-o in acelasi timp de realitatea potrivnica acestei realizari. In functie de satisfacerea dorintelor, comportamentul afectiv - emotional va fi situat intre cei doi poli contradictorii ai cuplurilor: tristete-veselie, placut - neplacut, furie - blandete, frica - curaj, etc.
Trairile afectiv - emotionale nu se rezuma numai la manifestari psihice, ci se rasfrang si asupra functiilor somatice si chiar a organelor interne, prin intermediul sistemului nervos vegetativ, talamusului. Hipotalamusului, sistemului limbic si cortexului cerebral, ultimul imprimand caracterul constient si conditionat al acestor trairi. Datorita interdependentei stranse intre trairile din ce in ce mai important in patogenia unor boli "psihosomatice", tulburarile afectiv - emotionale fiind, dupa unii autori, cele mai frecvente simptome intalnite in practica medicala afectiv - emotionale si cele somatice se acorda emotiilor un rol. 
III. Structuri nervoase implicate in starile afectiv - emotionale
Studiile experimentale si clinice au permis demonstrarea implicarii multinivelare a anumitor structuri nervoase corticale si subcorticale si a unor factori umorali in diferitele stari afective care alcatuiesc in ansamblu "creierul emotional", visceral sau, mai corect, sistemul limbic.
Formatiunile nervoase implicate in afectivitate constau dintr-o serie de structuri paleo- sau alocorticale si subcorticale. Mai sunt implicate de asemenea in comportamentul afectiv - emotional si regiunile cortexului frontal asociativ (ariile 9, 10, 11, 12), girusul temporal inferior si cel mijlociu, girusul supra- si subcalos si corpii mamilari, intre aceste regiuni existand multiple conexiuni. 
Sistemul limbic si in special nucleul amigdalian regleaza comportarea generala afectiva a individului, influentand simultan, in mod sinergic, manifestarile somato - motorii si vegetative care conditioneaza aceste manifestari. Excitarea acestor zone mobilizeaza concomitent si inegal diferite tipuri de activitati nervoase, antrenand efecte variate parasimpaticomimetice si simpaticomimetice, efecte motorii, reactii de pregatire, frica, furie, etc.
Stimularea nucleului amigdalian produce la om o senzatie de frica puternica, iar uneori chiar furie. In cazul leziunilor bilaterale ale lobului temporal, s-a observat la unele persoane incapacitatea de a tine minte anumite evenimente recente (dar nu si pe cele dinaintea operatiei). Stimularea acelorasi regiuni cu ajutorul electrozilor implantati cronic, determina uneori cresterea debitului verbal spontan, perceptiile senzoriale devenind placute, apare starea de "fericire", iar alteori halucinatii insotite de sunete vii, subiectul parand a trai o viata dubla. 
Neocortexul constituie zona integrativa superioara care controleaza si subordoneaza intregul comportament afectiv - emotional. In general, exercita un rol inhibitor asupra unor reactii emotionale primitive si reflexe si un rol facilitator asupra altora.
Cele doua emisfere cerebrale par sa controleze diferentiat procesele afectiv - emotionale, cea dreapta fiind prevalenta pentru tristete, frica, oroare, cat si pentru recunoasterea starilor emotionale la alte persoane si in special a tonului emotiv in vorbire. 
Hipotalamusul exercita o puternica functie modelatoare asupra comportarii generale si emotive individuale, distrugerea sa la animale determinand o hiperactivitate si hiperemotivitate. In sistemul limbic si hipotalamic exista zone integratoare si declansatoare ale manifestarilor de placere, neplacere, recompensa si pedeapsa, structuri care asigura baza motivationala a comportamentului instinctiv. De asemenea, sistemul limbic impreuna cu hipotalamusul sunt implicate in stari de placiditate - furie. 
In ceea ce priveste functiile parasimpaticului in emotii, cunostintele sunt mai sarace, sistemul participand probabil in producerea reactiilor inhibitorii, precum si in unele emotii cu caracter de relaxare.
Hipotalamusul, fiind cel mai important centru subcortical, implicat in controlul SNV, poate fi considerat un centru al expresiei emotionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Neuropsihologie - Frica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!