Nașterea

Extras din referat

Nasterea se declanseaza la specia umana dupa 267-280 de zile (din momentul conceptiei), fiind mai prelungit si mai dificil la primipare fata de multipare. In medie durata nasterii este de aproximativ 13 ore, dar poate dura si mai putin de 4 ore sau peste 30 de ore.
Inca in anul 1954, N.I.Estman (apud A.Popescu, 1993)lansa printr-un titlu extrem de incitant, Muntele Everest in uter, ideea similitudinii existente intre conditiile climaterice de pe varful Everest cu cele din mediul intrauterin, cauzata de concentratia rarefiata de oxigen si care ar obliga noul nascut la eforturi deosebite de adaptare in momentul nasterii.
Numai 5% dintre femei nasc la termen, si multe mame, aflate la prima nastere, asteapta pana la 2 saptamani sosirea copilului. False contractii, ce pot fi la fel de dureroase si puternice ca cele de la nastere, pot apare in aceasta saptamana. Contractiile false insa nu devin regulate si dispar daca gravida este activa. In aceasta saptamana este posibil sa inceapa procesul nasterii. Acesta incepe cu "ruperea apei". Unele femei pierd foarte multa apa, altele abia simt o usoara scurgere. 
Simptome ale etapei prenatale: 
- Cu doua pana la patru saptamani in cazul gravidelor aflate la prima nastere, copilul incepe se coboare in zona pelviana. In cazul gravidelor cu mai multe nasteri la activ, coborarea se face rareori inainte de nastere. Prin coborarea copilului se reduce presiunea pe care uterul o exercita asupra diafragmei, respiratia devine mai usoara, iar stomacul este mai putin aglomerat si digestia devine parca mai usoara. Desigur ca aceste aspecte pozitive sunt contrabalansate de cele negative: dureri uneori si crampe in zona pelviana si perineala, tendinta de a merge tot mai des la baie (uterul preseaza mai mult pe vezica urinara), mobilitate mai redusa, uneori senzatii de pierderi de echilibru (centrul gravitational s-a schimbat din nou). 
Senzatii de crestere a presiunii in zona pelviana si rectum. Crampe (similare celor de la menstruatie) si dureri scurte, ascutite, sunt in general comune la a doua, a treia nastere. Durerile lombare pot fi de asemenea prezente.
- Gravida poate lua in greutate sau poate slabi cu cat se apropie nasterea. 
- Unele gravide observa ca obosesc mult mai usor. Altele simt ca au pierderi sporadice de energie. 
- Gravida poate observa ca scurgerile vaginale devin mai abundente si mult mai consistente. Aparitia mucusului roz sau cu urme de sange. Pe masura ce cervixul se subtiaza si dilata, au loc ruperi frecvente ale capilarelor, acestea colorand secretiile vaginale in roz sau rosu. De obicei aceste semne arata ca nasterea se poate declansa in 24 de ore, dar ca poate fi si la cateva zile distanta. 
- Pierderea dopului cervical. Pe masura ce cervixul se deschide, dopul care pana atunci a inchis uterul este eliberat. Acest dop gelatinos se pierde fie cu una sau doua saptamani inaintea aparitiei contractiilor, fie precedeaza nasterea. 
- Apar contractii ce pot dura 15-30 de secunde sau pot aceste contractii pot deveni mai frecvente si uneori dureroase; ameliorarea lor se poate face prin schimbarea pozitiei initiale (intindere la orizontala din pozitia sezut sau in picioare, sau invers).
Daca termenul a fost depasit cu o saptamana, medicul poate induce nasterea prin ruperea membranelor sau prin administrarea de oxitocina sau a altor medicamente. Copilul are aproape 3250 grame si ocupa tot spatiul din uter, sunt frecvente cazurile cand cordonul ombilical se infasoara in jurul copilului. Aproape toata prticula (vernix) ce acoperea pielea copilului a disparut, la fel si puful de par. Astfel, daca sarcina prezinta risc crescut sau alte complicatii pot apare la nastere, poate sa apara necesitatea unei operatii cezariene


Fisiere in arhiva (1):

  • Nasterea.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!