Morți sunt Zeii toți - Renașterea filozofiei în accepțiunea lui Friedrich Nietzsche

Extras din referat Cum descarc?

Despre Friedrich Nietzsche
- Nascut in Leipzig, 1844, in casa unui pastor protestant
- Incearca sa-i calce pe urme tatalui sau si incepe sa studieze teologia, dar abandoneaza curand in favoarea filologiei
- Reuseste de tanar ( la doar 25 de ani), dovedindu-si geniul, sa ocupe un post de profesor titular la Universitatea din Basel
- Ambitia sa de a da o noua cale "culturii" germane este cea care-l impulsioneaza sa scrie si sa-si publice operele filozofice prin care incearca sa insufle depasirea automultumirii amintirilor victorioasei Germanii, pe care Wagner, prin muzica sa, le incuraja, intorcandu-se spre trecutul glorios ti spre religie
- Opera sa poate fi considerata un atac constant asupra celorlalti filologi ("Nasterea tragediei" - 1872), si chiar asupra germanofililor ("Considerente intempestive" 1873-1876)
- Se imbolnaveste si este nevoit sa se autoexileze in tari cu climat mai bun, luandu-si un concediu permanent de la Universitatea din Basel. Acest concediu fortat este insa ocazia perfecta sa se concentreze asupra ideilor sale filozofice si sa publice, prin eforturi proprii, lucrari care insa raman necunoscute publicului:
o "Omenesc-Preaomenesc" - 1878-1880 
o "Aurora" - 1881
o "Stiinta vesela" - 1882 si 1885
- 1183 - 1885 scrie si publica "Asa grait-a Zarathustra" - lucrare devenita celebra, ce se prezinta ca "o noua Biblie, ca o a cincea Evanghelie filosofica"
- Se pierde in nebunie dar reuseste sa supravietuiasca pana in 1890, 
- Opera ii este cenzurata si falsificata de chiar sora sa, viitoare nazista, care profita de starea sa mentala precara.
Amurgul Idolilor
Trendul operelor laborioase, cu o tenta puternic critica fata de filozofiile anterioare devine puternic vizibil in "Dincolo de Bine si Rau" (1886) si in "Genealogia moralei" (1887).
Cu "Antichrist" (1888) efectiv desfiinteaza bazele filozofiei, vechile valori platoniene si crestine, dupa ce deja crease polemica, criticandu-l direct pe compozitorul Wagner prin "Nietzsche contra lui Wagner" si "Cazul Wagner" pentru muzica sa direct raspunzatoare pentru ideologia vremii.
In "Amurgul Idolilor" Nietzsche ataca deopotriva idealurile vechi si noi, incercand sa redefineasca conceptele filozofice larg acceptate in acel moment. Lupta contra curentului se reflecta chiar din titlu, "Amurgul Idolilor" parafrazandu-l pe Wagner cu al sau "Amurgul Zeilor", dar in acelasi timp face referire la disparitia Zeilor Falsi (Idoli, cum ii numeste Biblia) creati si adorati de om, care "uita ca astfel se supune unei parti din sine", conferind o iluzie atotputernica "unei intrupari a propriilor slabiciuni".
Principiile filozofie clasice, in care Binele/Raul, Adevarul/Falsul, Lumina/Intunericul sunt toate fatete ale aceluiasi dualism, sunt provocate prin acest titlu cu dublu inteles: "Amurgul Idolilor" - Apusul Adevarului dar si al falsului.
Nietzsche isi provoaca cititorii sa nu mai vada, ci sa auda, prin chiar subtitlul "Cum se filozofeaza cu ciocanul", caci in amurg nu se mai vede, trebuie sa se auda. Ciocanul, instrumentul de auscultare al corpului uman de catre medicii vremii, instrument pastrat pana in zilele noastre, este analogia lui Nietzsche prin care propune o metoda filozofica noua, prin care se doreste a "face manifesta maladia interioara a idolilor" printr-o "ascultare care forteaza sa se spuna cu voce tare ceea ce se voia tacut si afundat in tacere".
Nietzsche numeste noua metoda "psihologie", definind-o mai tarziu ca "lectura a semnalelor sau a simptomelor morbide" in "Ameliorarea Umanitatii" ca "semiotica" iar alta data o denumeste "genealogie" pentru ca "indica dispozitia fiziologica a unui individ, care determina reactii specifice".


Fisiere in arhiva (1):

 • Morti sunt Zeii toti - Renasterea filozofiei in acceptiunea lui Friedrich Nietzsche.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

"Amurgul Zeilor" - F. Nietzsche - Antet XX Press SRL - 1993
"Nietzsce - Volumes one and two" - Martin Heidegger - Harper San Francisco - 1991, tradusa in Lb. Engleza de David Farrell Krell
Referinte on-line:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche
- https://en.wikipedia.org/wiki/Will_to_power 
- https://en.wikipedia.org/wiki/God_is_dead
https://socioumane.wordpress.com/2013/09/01/nietzsche-critic-al-crestinismului-semnificatia-sintagmei-dumnezeu-a-murit-supraomul-der-ubermensch-liliana-cantemir/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!