Modele Teoretice Actuale ale Personalitatii - Trasaturi si Factori de Personalitate

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitii ale personalitatii
Generatii de psihologi au incercat sa propuna un model viabil pentru a explica complexitatea comportamentului, dar nici o teorie nu a reusit sa surprinda in unanimitate esenta acestuia. Dupa cum a surprins si Shakespeare problema cea mai mare a psihologilor a fost inconstanta umana: ,,Omul, de ar fi constant, ar fi perfect!" 
Paul Popescu Neveanu, mentioneaza in dictionarul sau definitiile date de R. Meili, ,,totalitate psihologica ce caracterizeaza un om particular", R.B. Cattell: ,, sistem al deprinderilor proprii subiectului, care permit o previziune asupra comportamentului acestuia" si la randul sau propune o definitie: ,,microsistem al invariantilor informationali si operationali, ce se exprima constant in conduita si sunt definitorii sau caracteristici pentru subiect interactiunea dintre atitudini (vectori) si aptitudini (sisteme operationale) constituie dimensiunea centrala (a sistemului)". Pentru teoreticienii trasaturilor, ai tipurilor si chiar si pentru psihanalisti, personalitatea este un construct teoretic, o entitate interna ipotetica, cu rol cauzativ fata de comportament si totodata cu valoare explicativa. Din perspectiva trasaturilor si a tipurilor vom trata in continuare personalitatea (Neveanu, 1978, pg. 534).
2. Trasaturile de personalitate
In maniera traditionalista de a privi personalitatea existau doua asumptii despre trasaturi: prima este legata de prioritatea lor cauzala si a doua de pozitia lor interna. O presupunere a teoreticienilor personalitatii a fost prioritatea cauzala a trasaturilor, cu toate acestea exista probabil o reciprocitate a influentei cauzale intre trasaturi si comportament, directia dominanta a fost considerata ca fiind trasatura+comportament, dupa cum sustin Allport sau Brody trasaturile de personalitate sunt caracteristici/structuri personale latente care indica structuri de baza fiziologice sau psihologice care influenteaza nemijlocit comportamentul. Aceasta asumptie a fost aspru criticata, Bus si Craik sustinand faptul ca trasaturile sunt o descriere ale categoriei naturale a actelor (cit in Matthewes, 2005, pg. 31).
3. Scurt istoric al trasaturilor de personalitate
Pentru a face o scurta incursiune in timp a trasaturilor de personalitate, trebuie mai intai de toate sa precizam faptul ca acestea au fost formulate pe baza psihologiei, a medicinei populare si a limbajului natural. Printre primii creatori ai teoriilor de astazi, in afara de Aristotel si Teofrast, se numara Hipocrate (460-377) si Galen din Pergam (130-200). In lucrarile lui Galen umorile au devenit ulterior baza a temperamentului. 
Primele studii empirice s-au bazat pe ipoteza lexicala. Vizionarul care a introdus aceasta metoda a fost Sir Francisc Galton, cand a emis ipoteza ca diferentele individuale ale personalitatii ar putea fi reprezentate in termenii limbilor naturale. Printre pionerii cercetarii empirice a personalitatii se numara si psihologii danezi Heymans si Wiersman, care, intr-o serie de lucrari au incercat sa reduca evaluarile mai multor subiecti la numere mici de factori sau dimensiuni (Maddy, 1972). 
Cea mai importanta contributie la dezvoltarea moderna a teoriilor trasaturii a avut-o Allport, prin cartea sa din 1937: Personality: A Psychological Interpretation. Odata cu dezvoltarea procedurilor statistice s-a inregistrat o dezvoltare contemporana teoretica a psihologiei personalitatii. Plecand de la Allport, care sustine ipoteza lexicala de cunoastere a personalitatii, Carr si Kingsburry au sustinut si ei aceasta ipoteza completand cu natura predictiva a trasaturilor. Deasemenea acestia au formulat si ideea conform careia trasaturile nu sunt observabile in mod direct, putand fi doar deduse din comportament. Acestia din urma au fost cei care au sustinut deasemenea necesitatea elaborarii unor scale ale trasaturilor, pentru a compara indivizii din punctul de vedere al unei caracteristici (Matthews, D., op. cit., 2005, pg. 36). 
In urma indelungilor cercetari ale trasaturilor cu ajutorul analizei factoriale, s-a incercat stabilirea unui numar de trasaturi primordiale care sa poata fi folosite la obtinerea unei descrieri detaliate a personalitatii cuiva. In continuare voi analiza eforturile de a descrie personalitatea in termenii trasaturilor primare si secundare, cum ar fi extraversie si nevrozism.
4. Conceptii actuale despre structura personalitatii
Expunerea trasaturilor primare trebuie sa inceapa cu lucrarea lui Raymond B. Cattell. Proiectul acestuia a fost unul dintre cele mai ambitioase care au existat vreodata in domeniul psihologiei. In 1946 cercetarea sa a demarat de la lexiconul cuvintelor care descriu trasaturi, insa, obiectivul sau principal era acela de a construi itemi pentru chestionarele sale. In cele din urma a identificat douazeci si trei de factori primari, unul dintre ei fiind inteligenta generala. Cele mai puternice dimensiuni, in numar de saisprezece, sunt masurate de Chestionarul celor 16 factori de personalitate numit 16 PF (Cattell, Eber si Tatsuoka). Acesta este inca utilizat in cercetari de amploare asupra personalitatii, desi a atras numeroase critici din punct de vedere psihometric, precum faptul ca unele scale au o coerenta interna redusa, iar cativa cercetatori (Matthews et al, 2005) nu au reusit sa gaseasca factori primari cattellieni prin analiza factoriala a 16PF.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele Teoretice Actuale ale Personalitatii - Trasaturi si Factori de Personalitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!