Modele ale Motivatiei Organizationale Orientate pe Necesitati

Cuprins referat Cum descarc?

1. Modalitati de abordare ale procesului motivatiei 
2. Modelul Maslow
3. Teoria Erg Alderfer 
4. Modelul motivatiei de realizare McClelland
5. Teoria bifactoriala Herzberg


Extras din referat Cum descarc?

1. Modalitati de abordare ale procesului motivatiei
1.1. Abordarea behaviorista sau psihologia comportamentului (J. Watson)
J. Watson considera ca totalitatea reactiilor la stimulii exteriori organismului formeaza tocmai comportamentul omului, adica actiuni obiectiv observabile, miscari, reactii verbale etc. 
Astfel, dupa J. Watson, cunoscand stimulii care actioneaza, se pot prevedea reactiile organismului (comportamentul) si invers, observand reactiile se poate specifica natura stimulului care a actionat.
J. Watson si colaboratorii sai (Yerkes, Thorndike, Berry s.a.) reduc intregul comportament al omului la reflexe neconditionate si conditionate simple, la deprinderi si obisnuinte (automatisme), pentru ca in studierea comportamentului uman aplica in mod mecanicist tehnicile obiective utilizate in psihologia animala si rezultatele obtinute de catre aceasta in ce priveste invatarea Reducand intregul comportament al omului si animalelor (intre care vad doar o deosebire de grad), behavioristii suprima veriga centrala a acestuia (organism, personalitate) care determina de fapt caracterul reactiilor la diferitii stimuli in procesul de echilibrare cu mediul. Ei merg atat de departe incat neaga insasi existenta diferitelor procese psihice si a constiintei omului.
1.2. Abordarea psihanalista (S. Freud, A. Adler, C. G. Jung)
Pentru psihanalisti baza comportamentului, a vietii psihice si sociale a omului o constituie instinctele considerate ca insusiri psihologice. S. Freud, protagonistul si reprezentantul cel mai de seama al psihanalizei atribuie functia motivationala cea mai importanta a comportamentului uman ,,inconstientului", constituit mai ales din instincte biologice. Dintre acestea insa, principale sunt tendintele sexuale si in general tendinta spre placere, pe care Freud le denumeste prin notiunea de ,,libido".
Ideea ca inconstientul constituie factorul determinant in motivarea comportamentului este prezenta si in conceptia celorlalti psihanalisti, care atribuie insa acestei notiuni (inconstient) un continut aparent diferit. Astfel, pentru A. Adler, initial discipol al lui Freud, inconstientul nu mai cuprinde ca fundamentale instinctele sexuale, ci pe acelea care se grupeaza in jurul instinctului eului : frica, mania, amorul propriu, instinctul gregar, instinctul de dominare etc. Toate aceste instincte, care stimuleaza pe om sa actioneze in vederea unui scop, se bazeaza pe ,,vointa de putere" - motivul determinant al intregului comportament.
1.3. Abordarea instinctualista (McDougall)
In randul conceptiilor instinctualiste cu privire la motivatia umana se inscrie si teoria lui McDougall. Reprezentant al psihologiei hormice (horme-impulsie) McDougall respinge mecanismul behaviorist (S-R) si considera, ca si psihanalistii, ca factorul dinamic de baza al comportamentului omului il constituie instinctele si impulsiile determinate de ele. El defineste instinctul ca o dispozitie psihofizica innascuta, caracteristica intregii specii si adaptata la anumiti stimulenti sau situatii specifice. Aceasta dispozitie neinvatata (instinct), in prezenta stimulilor adecvati si cu conditia ca ea sa se gaseasca in stare de apetit, da nastere unei tendinte active care orienteaza organismul spre atingerea unor scopuri.
Instinctele sunt comune animalelor si omului, intre ele existand o diferenta numai de grad, in sensul ca se caracterizeaza printr-o mai mare variabilitate si adaptabilitate (prin invatare). Avand in vedere aceste trasaturi ale instinctelor omului (socotite ca dispozitii si propensitati de reactiune), McDougall considera ca o clasificare a lor este foarte aproximativa. Totusi, el enunta urmatoarele instincte, dintre care rolul important ii revine instinctului eului (care se bazeaza pe instinctele de afirmatie si supunere) : hrana, dezgust, sex, frica, curiozitate, dragoste parentala, propensitate gregara, dominare, manie, tipete in caz de primejdie, pornire constructiva, achizitiva, dorinta de confort, odihna, propensitate migratorie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele ale Motivatiei Organizationale Orientate pe Necesitati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!