Modalități de Gestionare a Situațiilor de Agresivitate la Vârsta Școlară Mică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Delimitari conceptuale

Perioada micii scolaritati (6/7 - 10/11 ani) se defineste prin aspecte ale dezvoltarii fizice si psihologice, centrate pe trei coordonate majore:

- Stadiul dezvoltarii psiho-sociale - in acest stadiu, mediul scolar, ca mediu social nou si superior celui din familie si din gradinita, cu care copilul ia contact in primii sai ani de viata, ofera modele sociale prin identificarea cu personalitatea cadrului didactic si cu situatiile de viata, conduse dupa normele si valorile societatii careia apartine clasa ca grup social. In planul dezvoltarii socio-afective, apar interese noi, legate de trebuinte net superioare celor din stadiile anterioare: apartenenta la grup, nevoia de afiliere, nevoia de a fi apreciat de cei din jur, trebuinte legate de cunoastere, baza fiziologica a acestora fiind legata de dominatia superioara creata in activitatea nervoasa superioara, in procesul satisfacerii acestor trebuinte. Caracterul, aflat in formare, va purta amprenta modelelor sociale pe care le detine scolarul in realitatea imediata. Acesta depinde, in mare masura, de datul nativ (temperamentul) al copilului, de capacitatea de a-si dirija voluntar conduita, precum si de obisnuinte, ca elemente automatizate, interiorizate ale experientei de viata.

- Stadiul dezvoltarii cognitive - reprezentand un salt considerabil in ontogeneza perioadei copilariei, caracterizat prin prezenta operatiilor concrete si prin aparitia operatiilor formale, spre sfarsitul perioadei. Structurile operatorii sunt bazate pe relatiile concrete dintre obiectele si fenomenele asupra carora copilul actioneaza nemijlocit, stabilind legaturi de clasificare, ordonare, seriere, conceptualizare, analiza, generalizare, care definesc o logica superioara calitativ datorita capacitatii de abstractizare. Invatarea devine activitatea principala, scolarul mic avand posibilitatea de a constientiza rolul gandirii, al atentiei, al exersarii si al imaginatiei. Memoria si imaginatia sunt calitativ superioare, ajutand la conturarea notiunilor stiintifice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modalitati de Gestionare a Situatiilor de Agresivitate la Varsta Scolara Mica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
4 054 cuvinte
Nr caractere:
21 593 caractere
Marime:
24.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
scolaritati, didactic
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Elena Davidescu
Sus!