Modalitati de Gestionare a Situatiilor de Agresivitate la Varsta Scolara Mica

Extras din referat Cum descarc?

1. Delimitari conceptuale
Perioada micii scolaritati (6/7 - 10/11 ani) se defineste prin aspecte ale dezvoltarii fizice si psihologice, centrate pe trei coordonate majore:
- Stadiul dezvoltarii psiho-sociale - in acest stadiu, mediul scolar, ca mediu social nou si superior celui din familie si din gradinita, cu care copilul ia contact in primii sai ani de viata, ofera modele sociale prin identificarea cu personalitatea cadrului didactic si cu situatiile de viata, conduse dupa normele si valorile societatii careia apartine clasa ca grup social. In planul dezvoltarii socio-afective, apar interese noi, legate de trebuinte net superioare celor din stadiile anterioare: apartenenta la grup, nevoia de afiliere, nevoia de a fi apreciat de cei din jur, trebuinte legate de cunoastere, baza fiziologica a acestora fiind legata de dominatia superioara creata in activitatea nervoasa superioara, in procesul satisfacerii acestor trebuinte. Caracterul, aflat in formare, va purta amprenta modelelor sociale pe care le detine scolarul in realitatea imediata. Acesta depinde, in mare masura, de datul nativ (temperamentul) al copilului, de capacitatea de a-si dirija voluntar conduita, precum si de obisnuinte, ca elemente automatizate, interiorizate ale experientei de viata.
- Stadiul dezvoltarii cognitive - reprezentand un salt considerabil in ontogeneza perioadei copilariei, caracterizat prin prezenta operatiilor concrete si prin aparitia operatiilor formale, spre sfarsitul perioadei. Structurile operatorii sunt bazate pe relatiile concrete dintre obiectele si fenomenele asupra carora copilul actioneaza nemijlocit, stabilind legaturi de clasificare, ordonare, seriere, conceptualizare, analiza, generalizare, care definesc o logica superioara calitativ datorita capacitatii de abstractizare. Invatarea devine activitatea principala, scolarul mic avand posibilitatea de a constientiza rolul gandirii, al atentiei, al exersarii si al imaginatiei. Memoria si imaginatia sunt calitativ superioare, ajutand la conturarea notiunilor stiintifice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Gestionare a Situatiilor de Agresivitate la Varsta Scolara Mica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!