Mobbing-ul Organizational - Modalitati de Aparitie si Manifestare, Masuri de Evitare sau Contracarare

Extras din referat Cum descarc?

Persoanele din cadrul organizational stabilesc o multitudine de relatii interpersonale necesare desfasurarii activitatii. Relatiile interpersonale pot fi in masuri variabile, cordiale, de cooperare si sprijin reciproc, bazate pe respect si toleranta. Uneori se poate intampla insa ca ele sa fie tensionate, conflictuale, degenerand progresiv pana la insulte si acte de agresivitate verbala sau fizica. Aceste tipuri ,,anormale" de relatii interpersonale produc grave disfunctii la nivel personal si organizational, afectand randamentul si eficienta intregii organizatii. Din acest motiv, in ultima perioada de timp, ele sunt studiate, delimitandu-se chiar un subdomeniu al psihologiei organizationale, psihopatologia organizationala, care le descrie, explica cauzele determinative, evolutia si ofera solutii privind prevenirea si rezolvarea lor.
In categoria psihopatologiei organizationale ca rezultanta a relationarii interpersonale anormale este inclus si fenomenul de mobbing, regasit in literatura de specialitate si sub denumirea de "psihoteroare la locul de munca".
Este alcatuit dintr-o suita de acte negative, in special agresivitate verbala, indreptate in mod intentionat si repetat asupra unui coleg de munca. Practicat sistematic, mobbingul are efecte devastatoare asupra persoanei vizate si produce grave dereglari in functionarea organizatiei.
Delimitari conceptuale
Conceptul de mobbing este utilizat pentru prima data in 1990, de catre Leymann in lucrarea intitulata ,,Mobbing", unde precizeaza ca acesta reprezinta ,,o situatie comunicativa care ameninta sa-i produca individului grave daune fizice si psihice. Mobbingul este construit din actiuni ostile care, luate izolat, pot parea anidine, dar, prin repetitie constanta, au efecte primejdioase" (Leymann, 1990). Alti autori utilizeaza termenul de ,,bullying" cu acelasi inteles (Adams, 1992).
Se poate manifesta sub doua forme: una mai atenuata, denumita de autor persecutie la locul de munca, iar alta mult mai grava, denumita psihoteroare la locul de munca.
Persecutie sau psihoteroare, mobbingul cuprinde actiuni ostile, agresivitate verbala, maltratari, dispretuirea persoanei si a muncii sale, care, prin repetitie in timp, produc efecte devastatoare la nivelul psihicului persoanei agresate, afectandu-i grav eficienta in plan socioprofesional. Se instaleaza la nivelul tuturor relatiilor interpersonale, intre colegi, intre colegi si sefi, intre sefi, uneori extinzandu-se rapid la toate nivelurile organizatiei. Uneori, mobbingul este interpersonal; cel mai adesea el se localizeaza la nivel grupal, nu numai un individ terorizandu-l pe altul sau chiar un grup intreg, ci si grupul luat ca entitate de sine statatoare poate teroriza o persoana, iar prin extensie intrega organizatie descendent, ascedent, orizontal, combinat.
Comportamente specifice
Cercetand fenomenul de mobbing Leyman a descoperit, in cursul a 300 de interviuri, 45 de comportamente specifice (actiuni, practici), la care recurg agresorii in raport cu victimele lor, dispunandu-le in cinci categorii: 
1. Actiuni destinate ingradirii posibilitatii de exprimare a victimei: aceasta nu are posibilitatea de a-si expune punctul de vedere in fata sefilor ierarhici; victima este intrerupta atunci cand vorbeste; colegii impiedica victima sa-si sustina punctul de vedere; colegii se adreseaza necuviincios, jignesc victima; munca victimei si viata personala sunt criticate;
2. Actiuni ce vizeaza izolarea victimei: nu se vorbeste niciodata cu victima; victima nu este lasata sa se adreseze altei persoane; victimei i se atribuie un loc de munca ce o izoleaza de colegi; se interzice colegilor sa vorbeasca cu victima; se ignora prezenta fizica a victimei.
3. Actiuni de desconsiderare a victimei in fata colegilor: victima este vorbita de rau si se lanseaza diverse zvonuri despre ea si actiunile ei; aceasta este ridiculizata si considerata bolnava mintal; sunt atacate convingerile politice sau religioase ale victimei; se glumeste pe seama originii, nationalitatii si vietii particulare a victimei; notarea de serviciu este inechitabila; victima este hartuita sexual.
4. Actiuni de discreditare profesionala a victimei: victimei nu i se atribuie sarcini sau i se atribuie unele peste nivelul calificarii sale sau sub nivelul calificarii, unele fiind inutile sau absurde; se schimba frecvent sarcinile atribuite victimei si i se impune sa execute sarcini umilitoare.
5. Actiuni vizand compromiterea sanatatii victimei: incredintarea unor sarcini periculoase si nocive pentru sanatate; amenintarea cu violente fizice; agresarea fizica usoara a victimei, ca avertisment; agresarea fizica grava, fara retineri; neplaceri la locul de munca sau la domiciliu; agresarea sexuala a victimei.
Se apreciaza ca, din toate comportamentele specifice mobbingului, cel mai grav este cel agresiv. Este de retinut ca asocierea mai multor comportamente din cele descrise poate fi mai grava decat incidenta unuia singur. Frecventa comportamentelor de mobbing mai mult de o data pe saptamana, pe o perioada mai mare de sase luni, este considerata valoare-prag pentru diagnoza mobbingului.
Evolutia fenomenului
Mobbingul se instaleaza treptat, insidios, prin actiuni mai putin agresive si mai rare, evoluand pana se stabilizeaza ca actiune persistenta si constient organizata.
Leymann distinge patru faze de evolutie a mobbingului: prima faza este cea a unor divergente de opinii, usoare conflicte interpersonale care se pot rezolva, dar care raman nesolutionate si pot degenera in mobbing. Faza a doua este cea de instalare treptata a mobbingului, prin repetate actiuni agresive indreptate de o persoana sau de un grup asupra altei persoane. Persoana vizata este descurajata, ii scade stima de sine, increderea in posibilitatile de care dispune, se instaleaza la nivel psihic stari de anxietate si chiar atacuri de panica. Faza a treia este caracterizata prin permanentizarea mobbingului, favorizata de atitudinea conducerii de ignorare a situatiei sau, mai mult, de tolerare sau pactizare cu agresorii. Faza a patra consta in stigmatizarea sociala a victimei, afectarea grava a personalitatii acesteia si indepartarea ei de la locul de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mobbing-ul Organizational - Modalitati de Aparitie si Manifestare, Masuri de Evitare sau Contracarare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!