Miturile Creației în viziunea lui Victor Kernbach

Extras din referat Cum descarc?

Despre Victor Kernbach
- Nascut la Chisinau, in 1923, in perioada de plina amintire a Primului Razboi Mondial 
- Se refugiaza la Bucuresti in vara lui 1940, unde face cunostinta, pentru prima data cu tumultul vietii unei capitale europene 
- Studiaza filozofia la Universitatea Bucuresti (1942-1946), cu o intrerupere de doi ani pentru a pleca pe front. In paralel, scrie in gazeta "Vremea" a lui George Ivascu
- Debuteaza cu un eseu literar -  "Aspecte din Literatura Rusa" si continua cu traduceri din limba rusa precum si o carte de reportaje despre Gruzia.
- Publica "Rime" si mai tarziu incepe sa integreze miturile in primele sale opere, "Freamat Galactic" si "Luntrea Sublima", ambele exploatand miturile prin imbinarea lor cu universal literaturii stiintifico-fantastice. 
- Pasiunea sa pentru mituri duce insa si la publicarea unei prime lucrari dedicate miturilor -  "Enigmele miturilor astrale" (1971) urmata de "Miturile Esentiale"(1978) iar mai tarziu de un "Dictionar de mitologie generala" (1983 si 1989)
- Se stinge fulgerator, in 1995, la varsta de 71 de ani, dar nu inainte de a publica ultima sa opera din universul mitologiei - "Universul mitic al romanilor" (1994) despre care Prof. Dr. Gheorghe Vladutescu spune: 
"Lucrarea aceasta il confirma pe Victor Kernbach. Acelasi erudit, daca se poate spune asa, inspaimantator si acelasi reorganizator subtil al unei materii parca de neconceput ca exista".
Dragostea lui Victor Kernbach pentru mitologie si intentia sa de a integra miturile din toate culturile in operele sale literare, fie ele poezie sau proza, au fost elementele cheie care au dus la publicarea lucrarii "Miturilor Esentiale" in 1978, desi autorul construise initial lucrarea in cauza doar ca pe un jurnal bibliografic si de studiu personal pentru al ajuta cu celelalte lucrari ale sale.
Miturile esentiale
Victor Kernbach imparte miturile esentiale in patru mari clase:
- Miturile memoriale
- Miturile fenomenologice
- Miturile cosmografice
- Miturile transcendentale
In cadrul "miturilor memoriale" sunt stranse miturile care amintesc de evenimente memorabile din trecut, evenimente care au socat si care au dus la psihoze colective prin magnitudinea lor.
Putem vorbi aici despre inventia focului, despre revolutia agrara sau pur si simplu despre incercarea empirica de a explica diverse fapte neobisnuite.
"Miturile fenomenologice" se adreseaza fenomenelor cosmologice, existentei omului (facerea lumii) precum si elementelor de foc, aer, apa si pamant.
"Miturile cosmografice" se ocupa de tot ceea ce este divin/divinitate:
- Zei si locuintele lor universale
- Panteonul
- Lumile coexistente (cerul, pamantul si subpamantul) ca lumi divine si/sau demonice
"Miturile transcendentale" se ocupa de:
- Originile omului arhetipal, stramosul tuturor
- Destin
- Dualitatea universului si vietii (viata-moarte, lumina-intuneric, bine-rau)
- Simboluri ale conditiei umane (precum zborul Icaric)


Fisiere in arhiva (1):

  • Miturile Creatiei in viziunea lui Victor Kernbach.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

"Miturile esentiale" - Victor Kernbach - Editura Stiintifica si Enciclopedica -  1978
"Luntrea sublima" - Victor Kernbach - Editura Tineretului, Bucuresti -  1961
Referinte on-line:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Kernbach 
- https://en.wikipedia.org/wiki/Yin_and_yang
- https://en.wikipedia.org/wiki/Nammu
- https://en.wikipedia.org/wiki/Manusmriti
- http://wordscrumb.blogspot.com/2012/05/luntrea-sublima-de-victor-kernbach.html 
https://radioromaniacultural.ro/30157/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!