Minciuna in Relatiile de Munca

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS:
1. Nevoia de minciuna
2. Precizari terminologice
3. Despre semnele minciunii
4. Tintele minciunii
5. Minciuna si mecanismele acesteia
6. Secretele minciunii
7. Puterea iertarii


Extras din referat Cum descarc?

,,Minciunile amelioreaza relatiile interpersonale; 
fara minciuni viata noastra sociala ar ajunge
foarte repede intr-un punct mort." (Collet P.)
Nevoia de minciuna
Hulita de unii, negata de altii, invocata in imprejurari dintre cele mai felurite, minciuna are o prezenta cotidiana. Aceasta este o "figura" a rationalitatii desfasurata in vederea infruntarii unei dificultati si in perspectiva rezolvarii ei in favoarea agentului care o propaga. Minciuna are o coloratura instrumentala. Ea este o cale de implinire facila a scopului. Se minte la tot pasul din motive dintre cele mai diferite: din dorinta de a ataca pe cineva, pentru disculpare, pentru a pune in valoare, pentru ascunderea timiditatii, din nevoia de protectie, pentru a face placere, pentru a ascunde un adevar dureros, pentru a apara pe cineva sau a ne apara de cineva, pentru a rezista presiunilor si normelor comunitatii. Mintim ca sa rezistam. 
Minciuna se dovedeste a fi intrucatva necesara. Ea alimenteaza sensul vietii si apare ca un antidot la previziunile deprimante pe care omul, vrand-nevrand le face. Factorul civilizatie are un cuvant de spus in ceea ce priveste minciuna intrucat intr-o oarecare masura aceasta este ceruta de catre populatie. Karl Popper considera ca: "momentul cand limbajul a devenit uman a fost stans legat de momentul cand omul a inventat o poveste, un mit pentru a scuza o greseala pe care a facut-o...si sugerez ca evolutia limbajului specific uman isi are in mare masura originea in descoperirea unor mijloace sistematice de a nega o stire falsa, de exemplu o alarma falsa, si in descoperirea inrudita a stirilor false - minciuni - folosite fie ca scuze, fie in gluma". (cf. Steiner, citat in C. Cucos) 
In cercetarile de specialitate unii autori sustin ca, din nevoia permanenta de a-i impresiona pe cei cu care interactioneaza, oamenii tind sa foloseasca minciuna in aproximativ o treime din interactiunile zilnice. De asemenea, alte studii sustin ca intre barbati si femei nu exista o diferenta semnificativa in privinta numarului minciunilor, ci mai degraba o diferenta in preferintele barbatilor si femeilor pentru anumite tipuri de minciuni. Astfel, barbatii sunt mai inclinati sa spuna minciuni care sa-l faca pe interlocutor sa se simta bine, in timp ce femeile sunt in general mai inclinate sa exprime opinii pozitive si despre lucrurile care le plac, si despre cele care nu le plac.
Precizari terminologice
In dictionarul "Larousse clasique" (Paris, 1957), se considera minciuna "propozitia contrara adevarului". In "Littre", gasim o definitie asemanatoare: "discurs contrar adevarului facut cu intentia de a insela". In "Dictionarul explicativ al limbii romane", minciuna este privita ca fiind o denaturare intentionata a adevarului, avand de obicei ca scop inselarea cuiva. In sens mai larg minciuna este o afirmatie care este contrazisa de catre experienta, observatie sau bun simt, care este oferita de mincinos in mod premeditat sau spontan prin contorsionarea totala sau partiala a faptelor si a adevarului sau prin argumentarea selectiva, dar aparent semnificativa, a faptelor. De regula, minciuna se considera o actiune intentionala de declarare a unei stari modale necomfirmabile sau imediat (ori usor) confirmabila, pentru a produce confuzie, a oferi false sperante, a determina o anume actiune sau a crea o anume stare intelectiva, sociala ori afectiva care serveste intr-un fel sau altul mincinosului. Desi minciunile premeditate sunt cele care sunt considerate a fi mult mai devastatoare si de neiertat, se pot totusi identifica si minciuni spontane, nepremeditate, posibil determinate de lipsa de informare, de intelegere corecta si/sau de interpretarea gresita a informatiilor existente sau accesibile la un moment dat.
Privit dintr-o anumita perspectiva, se poate afirma ca minciuna caracterizeaza personalitatea iar adevarul realitatea, in sensul ca personalitatea poate produce afirmatii confirmabile sau infirmabile cu privire la realitate, dar reflectarea realitatii in individ, care este un adevar, este o distincta transpunere a unei cantitatii purtatoare de informatii care se metamorfozeaza "realitate" cu o structura si fenomenalitate distincta.
Astfel, se pot identifica diferite variante ale minciunii, precum ar fi
o Minciuna individuala cotidiana, produsa spre a genera convingeri, atitudini sau emotii predeterminate, asteptate, intre partenerii de actiune sau de afectivitate; 
o Minciuna individuala politica, orientata catre schimbarea opiniei si convingerilor unui individ sau a unei multimi de subiecti, cu obtinerea posibilitatii de a manipula intentiile si comportamentele altora in favoarea unui singur individ; 
o Minciuna colectiva practicata de un grup sau de catre o comunitate cu o anume pozitie sociala si privilegii. Minciuna politica colectiva vizeaza pastrarea statutului si privilegiilor de catre o minoritate aflata in conflict de interese cu o majoritate defavorizata, lipsita de privilegiile grupului;
o Minciuna economica, individuala sau colectiva, ascunde intentionat starea reala a unei economii locale, regionale, statale sau globale din diferite motive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Minciuna in Relatiile de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!