Metode, Instrumente si Obiective de Consiliere Psihologica in Serviciul Carierei

Extras din referat Cum descarc?

Activitatea de consiliere are un rol foarte important in societate, constituind un factor cheie pentru dezvoltarea resurselor umane, o modalitate de schimbare si un instrument de echitate sociala. Realitatea sociala, noile dinamici ale pietei fortei de munca, dezvoltarea economica sau ofertele de educatie si formare dau continut si utilitate conceptului de consiliere de-a lungul intregii vieti. Tocmai de aceea individul consiliat, fie ca este elev, tanar sau adult trebuie format astfel incat sa poata lua decizia optima si sa faca fata realitatii sociale si stresului cotidian. Aceasta presupune o abordare globala a individului, continua, flexibila si derulata de-a lungul tuturor ciclurilor vietii personale (finalizarea studiilor formale, incadrarea in munca, insertia sociala, asumarea de roluri comunitare, schimbarea slujbei, schimbarea statutului familial, recalificarea, pensionarea etc. )
Consilierea ,"este o forma de socializare sau invatare sociala prin faptul ca ofera indivizilor noi experiente si informatii prin care pot sa-si contureze mai bine, si sa-si dezvolte identitatea si imaginea de sine, sa se integreze cu succes sau sa le faciliteze depasirea unor contexte critice ale vietii." (Jigau, 2001)
Scopul fundamental al consilierii educationale este functionarea psihosociala optima a persoanei/grupului. Acest scop ultim poate fi atins prin urmarirea realizarii obiectivelor procesului de consiliere.
Obiectivele sunt realizate de factorii implicati in aceasta activitate (Salade, Dragan, 1997)
- Cunoasterea trasaturilor de personalitate, a potentialului/ capacitatilor;
- Cunosterea cerintelor scolii, profesiunii;
- Cunoasterea vietii economico-sociale;
- Punerea de acord a diferitelor variabile ( trasaturi de personalitate , deziderate, potential, cerintele profesiunii, cerintele social-economice)
Dupa Herr si Cramer ( 1979) obiectivele urmarite prin activitatea de orientare a carierei sunt:
- Dezvoltarea procesului de luare a deciziei;
- Dezvoltarea conceptiei de sine;
- Relationarea stilurilor de viata, a valorilor, a modului de petrecere a timpului liber cu profesia aleasa;
- Libertatea alegerii/ optiunii;
- Stabilirea diferentelor individuale;
- Dezvoltarea flexibilitatii si capacitatii de adaptare la schimbari.
Foarte mare importanta in consiliere o au metodele si tehnicile folosite. Trebuie sa tinem cont de faptul ca ca nici o metoda nu este perfecta si infailibila. Important este adaptarea metodei sau tehnicii utilizate la obiectivele pe care le urmarim. Daca obiectivele activitatii sunt neclare si confuze atunci nici metodele utilizate nu vor avea efectul dorit.
Pornind de la etimologia cuvantului (grecescul methodos: odos = cale, drum; metha = spre, catre), putem spune ca metoda reprezinta ,,un drum spre , cale de urmat in vederea atingerii unui scop determinat sau mod de urmarire, de cautare, de cercetare si descoperire a adevarului; drum care conduce la cunoasterea realitatii si la transformarea acesteia pe baza cunoasterii" (Neacsu, 2001).
In functie de caracteristicile de varsta si psihologice ale grupului tinta cu care se lucreaza, vor fi imbinate metodele de autocunoastere si dezvoltarea unor abilitati de comunicare /relationare cu cele de informare si cunoastere a oportunitatilor de pe piata muncii,pentru a largi campul alternativelor pe baza carora individul sa poata lua o decizie.
In functie de criteriul de standardizare, Gibson si Mitchel (1981) impart metodele si tehnicile de lucru utilizate in consilierea carierei in:
- nestandardizate: observatia, autobiografia, chestionarul, interviul, tehnicile sociometrice;
- standardizate: testele psihologice.
In functie de fazele procesului de consiliere (desfasurat in timp, pe mai multe sedinte), avem:
I. metode de obtinere de informatii asupra clientului (interviul structurat, chestionare, teste de performanta, teste psihologice);
II. metode de explorare a universului personal:
- metode de autocunoastere (lucrul in microgrupuri, metaforele, hartile personale, exercitiul);
- metode pentru dezvoltarea unor abilitati de comunicare sau relationare (exercitiul, jocul de rol, simularea);
- ?metode pentru clarificarea valorilor si luarea unei decizii (problematizarea, controversa creativa, alegerea fortata, exercitiul);


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode, Instrumente si Obiective de Consiliere Psihologica in Serviciul Carierei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!