Metode de Lucru cu Infractorii - La Nivel Individual

Extras din referat Cum descarc?

Activitatea de asistare la nivel individual a infractorilor presupune trei tehnici esentiale : interviul, consilierea si, ca o derivatie a acesteia, interviul motivational.
Interviul
Interviul este principalul instrument al fiecarui consilier de reintegrare sociala care poate fi privit ca pe o structura pentru operationalizarea interactiunii dintre acesta si infractor. Fiecare consilier de reintegrare sociala are propriul stil de a intervieva. Interviul este si o abilitate si o arta care se invata ... practicand-o.
Pentru o practica optima este totusi nevoie ca studentul sa dispuna de un ghid care sa cuprinda pregatirea si etapele interviului precum si abilitatile pe care consilierul de reintegrare socialale utilizeaza in timpul interviului.
Fiecare interviu are un scop si o serie de obiective specifice. In functie de scopul sau, interviul poate fi:
- de diagnostic,
- de explorare si
- terapeutic. 
Exista o serie de variabile care pot influenta natura interviului:
- Cum a fost interviul initiat - daca a fost sau nu planificat, daca avem un infractor voluntar sau unul involuntar etc.
- Unde se desfasoara interviul - in birou, intr-o celula, intr-o camera de spital sau acasa.
- Experienta infractorului si a consilierului de reintegrare socialade a lucra impreuna.
Fiecare interviu va fi diferit. Consilierul de reintegrare sociala trebuie sa fie flexibil in structurarea si conducerea interviului, in functie de scopurile interviului si de nevoile infractorului. Ca regula, interviul trebuie sa fie condus astfel incat sa incurajeze interactiunea si sa consolideze relatia profesionala.
Pregatirea interviului.
In vederea pregatirii interviului, consilierul de reintegrare socialaare urmatoarele sarcini: 1) pregatirea mediului in care se va desfasura interviul, 2) planificarea continutului interviului si 3) armonizarea celor doua sarcini anterioare.
Inaintea oricarui interviu consilierul de reintegrare sociala trebuie sa pregateasca conditiile fizice de desfasurare a acestuia. Daca interviul se va desfasura in birou, consilierul de reintegrare sociala trebuie sa organizeze spatiul astfel incat sa incurajeze interactiunea. Astfel, va aranja scaunele pe acelasi nivel, fara ca vreun obiect sa se interpuna intre ele, va anunta sa nu fie intrerupt la telefon sau la usa, va pregati aparatele de inregistrat numai cu consimtamantul infractorului etc.
O atentie deosebita se acorda timpului de desfasurare a interviului, astfel incat nici infractorul si nici consilierul de reintegrare socialanu va fi grabit iar interviul nu va dura la nesfarsit.
Daca interviul se desfasoara in afara biroului, consilierul de reintegrare socialatrebuie sa gaseasca un loc in care discutia sa nu poata fi ascultata de catre alte persoane si sa nu fie deranjati.
Ideal este ca mediul in care se desfasoara interviul sa fie confortabil, dar sa nu aiba prea multe elemente decorative care ar putea sa distraga atentia infractorului.
In planificarea continutului interviului, consilierul de reintegrare socialatrebuie sa tina seama de scopul si obiectivele acestuia. Planificarea se realizeaza in vederea identificarii sarcinilor concrete si a informatiilor necesare inainte ca interviul sa inceapa. Consilierul de reintegrare sociala va trebui sa revada notitele interviurilor anterioare si planificarea initiala a interventiei. 
Vor fi stabilite structura si intrebarile interviului. Aceasta se realizeaza pentru a oferi interviului o forma, un sens si o "consistenta". In desfasurarea interviului, consilierul de reintegrare socialatrebuie sa fie flexibil, adaptand interviul la nevoile infractorului.
Din acest punct de vedere, interviul poate fi directiv sau non-directiv ( liber ), in functie de cat de structurat este interviul.
In armonizarea celor doua sarcini anterioare, consilierul de reintegrare socialatrebuie sa tina seama si de nevoile pe care infractorul le-ar putea avea, astfel incat acesta sa primeasca raspunsurile de care are nevoie. 
Tot inainte de desfasurarea interviului, consilierul de reintegrare socialatrebuie sa reflecteze asupra propriilor atitudini sau sentimente care ar putea influenta comunicarea sa cu infractorul.
Etapele interviului
Toate interviurile au trei parti: 
- Faza de inceput,
- Faza de mijloc sau a lucrului impreuna si
- Sfarsitul.
Fiecare faza are scopuri distincte. Faza de inceput debuteaza cu momentul in care consilierul de reintegrare socialaia numele infractorului si incearca sa-l faca pe infractor sa se simta confortabil. Consilierul de reintegrare socialatrebuie sa reduca tensiunea si sa discute orice manifestare de ostilitate, astfel incat sa se asigure participarea deplina a infractorului la procesul de intervievare. Observarea acestor posibile obstacole se realizeaza prin interpretarea comportamentului non-verbal si prin intrebari legate de starea de spirit sau de ultimele evenimente sau situatii prin care a trecut infractorul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Lucru cu Infractorii - La Nivel Individual.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!