Memorie Slaba Sau Numai Neatentie

Extras din referat Cum descarc?

Invatarea unei poezii este o tortura, o saptamana de vacanta este suficienta pentru a sterge tot ce a invatat inainte. Deznadajduitor! Dar, este oare intr-adevar o problema de memorie? Inainte de a va certa copilul, incercati sa aflati ce se intampla cu adevarat in capul lui. Exista tulburari ale dezvoltarii creierului care au drept consecinta dificultati de memorare si de invatare, specifice sau generale. Originea lor poate fi genetica: poate fi vorba de o constructie sau organizare proasta a anumitor parti ale creierului. Poate fi vorba, de asemenea, despre un accident cerebral in timpul dezvoltarii intrauterine sau postnatal. Anumite dificultati de memorie sunt intalnite si la copiii epileptici. Dar exista alte tipuri de dificultati de memorie sau de invatare fara nici o alta anomalie reperabila. Copilul are o dezvoltare normala, dar se constata ca nu reuseste, de exemplu, sa invete sa citeasca, fiind in acelasi timp, bun la calcule sau matematica. Alti copii au dificultati mari la invatarea operatiilor aritmetice, fiind in acelasi timp capabili sa rationeze in mod corect etc. Nu serveste la nimic sa coplesim copilul, dojenindu-l sau certandu-l, si nici sa-i creem un sentiment de inferioritate spunandu-i ca nu este inteligent. Este gresit. Exista, de exemplu, dislexici care au devenit mari oameni de stiinta sau mari artisti. Un copil poate sa nu reuseasca sa memoreze in unele domenii si sa aiba capacitati excelente de memorare in altele. Pentru tulburarile de invatare care scot la iveala probleme de memorare, indiferent daca sunt generale sau particulare, nu trebuie sa ezitati sa consultati un specialist. Daca suspectati o dislexie, adresati-va unui logoped. Daca nici un simptom nu va indica natura greutatilor, iar problemele iau proportii serioase, consultati un serviciu de neuropediatrie, care va face investigatiile necesare pentru a pune un diagnostic si pentru a incerca sa gaseasca remediile.
La toti copiii, capacitatile de memorare sunt legate de mecanismele la nivelul creierului si de diferitele retele neuronale. Dar, ca toate capacitatile potentiale, acestea pot fi exersate si ameliorate. Depinde de voi! Nu mai spuneti are memoria slaba! Ajutati-l sa si-o exerseze. La orice varsta exista posibilitati reale de progres. Dar in special atunci cand suntem mici! Este absolut posibil sa ne antrenam, sa invatam, sa memoram. Ajunge sa gasim numai mijloacele de a o face. Vom incepe prin a evita, cu orice pret, tot ce ar putea deveni o sursa de plictiseala. Nu este nevoie de nimic altceva pentru ca creierul cel mai vioi sa traca la relanti si, prin reactie, sa uite total de a mai inregistra orice amintire. Iata cateva trucuri valabile de la varsta cea mai frageda, pentru a va ajuta copilul sa-si intareasca potentialul de memorare. Alternati perioadele de invatare cu perioade de odihna. Activitatea neuronilor solicitati in procesul de memorare este de asa natura incat este important sa le lasam ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Memorie Slaba Sau Numai Neatentie
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!