Memoria

Extras din referat Cum descarc?

Memoria este functia psihica de baza care face posibila fixarea, conservarea, recunoasterea si reproducerea informatiilor si trairilor noastre. Memoria este implicata in toate procesele psihice. Ea apare ca o veriga de legatura intre situatii; evenimentele separate in timp, contribuind prin aceasta la retragerea si autoreglarea comportamentului uman.
Memoria este o capacitate psihica absolut necesara fara de care viata individului ar fi practic imposibila. In absenta memoriei, a unui baraj de informatii pastrat in ea, nici creativitatea si nici inteligenta n-ar fi eficiente. Memoria are un caracter necesar, fiind implicata in marile comportamente ale vietii omului : cunoasterea si invatarea, intelegerea si rezolvarea de probleme, inteligenta si creativitate.
Memoria nu este ceva static, inchistat, finit, dimpotriva, ea dispune atat de o dinamica interna, at si de o dinamica in timp, de o evolutie cu sens progresiv, ascedentul ce se inscrie pe traictoria de la simplu la complex, de la inferior la superior. Ea evolueaza deci odata cu varsta cronologica sau intelectuala a omului. 
- Caracterizarea generala a memoriei
Stim din viata de toate zilele ca cele percepute de noi in trecut, cele citite sau gandite etc. nu dispar dupa ce faptul s-a consumat. In mod obisnuit, reproducem in minte chipurile oamenilor pe care i-am cunoscut, infatisarea locurilor prin care am trecut, ganduri, lucruri spuse, auzite sau citite s.a.m.d. Un obiect pe care l-am mai vazut, o melodie pe care am mai auzit-o etc. ne apar, cand le percepem din nou, ca ceva familiar, adica le recunostem.
In toate aceste cazuri este vorba de procesul psihic denumit memorie. Si memoria este o forma de reflectare a realitatii. Specific pentru memorie este insa faptul ca reflecta aspecte ale experientei noastre anterioare.
Din exemplele de mai sus rezulta ca putem definii memoria ca fiind procesul psihic ce consta in intiparirea, pastrarea si reproducerea sau recunoasterea a ceea ce a facut parte din experienta noastra trecuta.
Memoria nu se manifesta numai in anumite momente ale vietii. Ea se manifesta in permanenta, in intreaga noastra viata psihica. Lucrurile pe care le percepem au pentru noi un inteles si ne putem servi de ele, pentru ca experienta anterioara, actualizata de memorie, ne ajuta la aceasta.
Gandurile noastre au un sir, o continuitate pentru ca in fiecare clipa tinem minte ce am gandit inainte cu o secunda, cu un minut, cu o ora. Memoria da continuitate vetii noastre sufletesti.
Datorita memoriei, experienta individului se largeste si se imbogateste necontenit.
Memoria se bazeaza in special pe formarea si actualizarea legaturilor nervoase temporare. Legile formarii si stingeriii reflexului conditionat explica in mare masura fenomenele de memorare si uitare.
Cercetarile moderne au scos in evidenta existenta unor procese fiziologice elemntare care pot de asemenea contribui la elucidarea problemelor memoriei. Astfel s-a stabilit ca anumite celule corticale au rolul unor condensatori de energie nervoasa, care-si continua descarcarea cateva timp dupa incetarea stimulului. S-a putut stabili existenta unor asa-zise circuite reverberante, in care influxul nervos poate circula printr-un lant inchis, facilitandu-se astfel traseul respectiv.
In general prin structura sa, creierul este capabil de fenomene de remanenta: anumite fenomene bioelectrice produse de un stimul care poate continua sau reaparea si dupa disparitia stimulului initial.
- Studiul fenomenului de memorare.
Memoria este un subiect controversat pentru acuratetea ei. Un martor ocular la o crima poate juca un rol crucial in determinarea vinovatiei unui suspect. Oricum psihologii sustin ca oamenii nu isi aduc aminte lucrurile exact cum s-au intamplat, sau ca cateodata oamenii isi pot aminti lucruri care nu s-au intamplat.
~ Picturile lui Franco Magnani un artist din San Francisco ~
Acesta si-a demonstrat remarcabila memorie pentru satul sau natal din Italia. Aici una dintre picturile satului Pontio (sus) este juxtapusa cu o poza actuala a satului (jos). Magnani si-a parasit satul in 1958 in jurul varstei de 20 de ani. Opt ani mai tarziu in timpul unei boli serioase a inceput sa viseze despre satul sau natal cu niste detalii uimitoare. In curand imaginile le vedea in timpul zilei ca si niste halucinatii. Impulsionat si lucrand in totalitate din memorie a inceput sa deseneze diferite scene ale satului. Cu toate ca unele din lucrarile sale prezinta acuratete aproape fotografica, multe dintre ele infatiseaza satul intr-o lumina idilica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Memoria.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!