Marginalizarea

Extras din referat Cum descarc?

DEFINITII 2
PROCES, CAUZE SI EFECTE 3
TIPURI DE COMPORTAMENTE DISCRIMINATORII 3
CAMPANII 5
RESPONSABILIZARE INDIVIDUALA 5
SENSIBILIZARE SOCIALA 6
MESAJELE UNEI PERSOANE CARE ARE NEVOIE DE AJUTOR: 7
STATISTICI 8
Consumul de droguri in populatia generala 8
Consumul problematic de droguri 8
Admiterea la tratament ca urmare a consumului de droguri 8
Cererea de tratament adresata serviciilor integrate de asistenta ale Centrelor de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog ale ANA 9

DEFINITII
Discriminare - desemneaza deosebirile facute in viata sociala pe seama anumitor grupuri, considerate inacceptabile de catre majoritate, deoarece incalca normele sociale si principiul egalitatii in fata legii, chiar si cand anumite subgrupari ale populatiei le justifica. (Boudon,R.,1996)
Marginalizare - termenul de marginalizare a fost introdus in sociologie de Merton pentru a defini un tip particular de devianta.Marginalizarea apare in momentul in care, un individ care in prealabil si-a insusit normele, valorile si obligatiile corespunzatoare societatii in care traieste, le incalca pe acestea pentru atingerea scopurilor si obiectivelor personale.
Individul va elimina conradictia dintre atingerea scopurilor si lipsa mijloacelor, retragandu-se din mecanismul social, gasind alte mijloace de atingere a scopurilor.Dupa Merton acesta este cazul cersetorilor, alcoolicilor, persoanelor dependente de droguri sau al bolnavilor mintal. (Boudon,R.,1996)
Excluziune sociala - se refera la alienarea anumitor persoane sau grupuri de persoane. Este foarte des legata de apartenenta la o clasa sociala, de nivelul de educatie sau standarde de viata si modul in care acestea pot afecta accesul la diferite oportunitati.
Orice persoana care deviaza intr-un fel sau altul de la normele generale ale societatii poate sa capete acest statut negativ de exclus social.
Excluziunea sociala se refera la incapacitatea societatii noastre de a include toate grupurile si indivizii in ceea ce noi ne asteptam ca societatea noastra sa realizeze, cu maxim de potential.
PROCES, CAUZE SI EFECTE
DISCRIMINARE
MARGINALIZARE EXCLUZIUNE
Dupa cum obesrvam exista o circularitate intre aceste trei comportamente de discriminare, marginalizare si excluziune. Un comportament il naste implicit pe celalalt, deci ne aflam intr-un cerc vicios din care singura iesire o reprezinta renuntarea la consumul de droguri si/sau alcool.
TIPURI DE COMPORTAMENTE DISCRIMINATORII
- comunicarea deficitara cu membrul dependent
- izolarea fata de grupul din care face parte
- limitarea accesului la veniturile familiei
- privare de servicii medicale corespunzatoare
- sanctionare
- concediere


Fisiere in arhiva (1):

  • Marginalizarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!