Logopedie - Dislexo-Disgrafia

Extras din referat Cum descarc?

Tulburarile Citit-scrisului ce influenteaza pregnant dezvoltarea psihica a copilului si mai ales rezultatele la invatatura.
Deficienta: dislexo-disgrafia constituie o incapacitate paradoxala de a invata citirea si scrierea in care se produc :
1. confuzii constante si repetate intre fonemele asemanatoare acustic, literele si grafismul lor, inversiuni, adaugiri si omisiuni de litere si grafeme, de cuvinte si chiar propozitii,
2. are greutati in a combina cuvintele in unitati mai mari de limbaj,
3. apar la el tulburari ale lizibilitatii,
4. plasarea deficientaectuoasa in spatial paginii a grafemelor,
5. alcatuirea grafemelor este inegala din punct de vedere al marimii si formei,
6. prezenta unor texte lacunare, neorganizate, ilogice.
- Din cauza neintelegerii celor citite si chiar a propriului scris, redarea este lacunara, plina de omisiuni si in alte cazuri contine adaugiri de elemente ce nu figurau in textul respective.
- In schimb, citirea cifrelor se face in majoritatea cazurilor fara erori sau cu foarte putine.
Nu toti copiii cu dislexo-disgrafie constientizeaza tulburari. Sub raportul constientizarii subiectii pot fi grupati in:
1. cei care nu-si dau seama de deficienta respectiva nici la ei nici la altii;
2. cei care sesizeaza deficienta la altii dar nu si la ei;
3. cei care nu-si dau seama de deficienta respectiva, dar sunt incapabili de a o inlatura;
4. cei care manifesta sensibilitate la deficienta si fac progrese evidente in corectarea tulburari si mai ales in activitatea organizata de terapeutul logoped.
Cauzele care stau la baza DISLEXO-DISGRAFIE ;
1)- Launay: insuficientele functionale in elaborarea limbaj; ale indemanarii manuale;
- ale schemei corporale si ale ritmului;
- factori pedagogici
2)-Ane Marie Fichot: - lipsa omogenitatii in lateralizare;
- stangacia insotita de o lateralizare incrucisata;
- tulburari spatio-temporale;
- influenta ereditatii
3)- S. Morel-Maisonny -  cei care au an dificultati in elaborarea limbaj sub forma unei intarzieri in aparitia vorbirii sau deficientei de perceptie si de motricitate in timpul dezvoltarii ei.
- afectiunile corticale si eventuale tulburari ale vazului si auzului incriminate in disgrafie.
Forme: sunt mai multe forme de dislexo-disgrafie fiecare cu elemente specifice dar si comune:
1. DISLEXO-DISGRAFIE specifica sau propriu-zisa manifestata prin incapacitate paradoxala in formarea abilitatilor de a citi si scrie. Ca specific, subiectul nu reuseste sa lege simbolurile de grafeme, nu reuseste sa lege sunetele auzite si literele scrise ca atare, ei scriu o alta litera decat sunetul auzit mai ales in compunerilor si dictarilor.
2. DISLEXO-DISGRAFIE de evolutie, dezvoltarii sau structurala se caracterizeaza prin faptul ca subiectii nu pot realizeaza progrese insemnate in achizitia scris-cititului, cu toate eforturile depuse si din aceasta cauza se considera ca ar avea o cauza genetica. Pe langa fenomenele disortografice se manifesta dificultati in intelegerea simbolurilor grafice, a literelor, a cuvintelor, propozitiilor si sintagmelor. Astfel apr frecvente omisiuni atat a grafemelor, literelor cat si a cuvintelor, inlocuiri-substituiri, confuzii, inversiuni si adaugiri.
3. DISLEXO-DISGRAFIE spatiala sau spatio-temporala apare ca fiind o scriere si citire in diagonala, separarea cuvintelor in silabe si scriere ondulata, ceea ce da aspectul de imprecizie;
4. DISLEXO-DISGRAFIE pura numita si consecutiva pentru ca multi autori o neaga ca entitate de sine statatoare si o considera ca fiind o manifestare in cadrul unei categorii bine delimitate. Asemenea forme le intalnim in afazie, alalie, hipoacuzie.
5. DISLEXO-DISGRAFIE motrica apare ca urmare a tulburari de motricitate si duce cel mai des la un scris ilizibil. Scrisul unor astfel de subiecti este neglijent, neregulat, inegal, tremurat, tensionat, rigid, prost organizat, neproportionat, confuz.
6. DISLEXO-DISGRAFIE lineara considerate a fi o incapacitate, in trecerea de la randul parcurs la urmatorul sau sarirea peste unele spatii, lasandu-le libere (in scris).


Fisiere in arhiva (1):

  • Logopedie - Dislexo-Disgrafia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!