Limbajul Corpului

Extras din referat Cum descarc?

Acest articol se refera la una din componentele comunicarii - limbajul corpului. Autorul dovedeste necesitatea activitatilor de formare a mijloacelor neverbale de comunicare in scolile pentru copii orbi, in cadrul orelor si in afara lor.
Sunt descrise dificultatile tipice ale mimicei si pantomimicii copiilor nevazatori si caile de depasire ale acestora. Se aduc exercitii concrete si recomandari in vederea aplicarii lor in lucrul cu copii orbi.
Limbajul gestual este caracteristic tuturor oamenilor si copii orbi nu sunt o exceptie. Altceva este cum copii orbi folosesc limbajul corpului, daca este adecvata si inteleasa mimica ti pantomimica lor.
In calitate de experiment au fost petrecute activitati pentru formarea mijloacelor neverbale de comunicare cu elevii scolii internat pentru orbi in anul 2001. Au fost selectati 35 de elevi orbi din clasele VI- XII, unii dintre ei aveau usoare dificultati motorii. Primele activitati au demonstrat ca nivelul indeplinirii actiunilor gestuale nu depind de varsta elevilor, ci de varsta la care acestia si-au pierdut vederea. Copii orbi din nastere nu erau capabili sa reproduca actiunile numite de pedagog.
Iar elevii ce si-au pierdut vederea mai tarziu si au folosit vorbirea gestuala anterior nu indeplineau toate actiunile corect, dar totusi unele le reproduceau. La acesti elevi s-a observat o mimica si pantomimica putin dezvoltata, actiuni haotice, multiple perseveratii, sau lipsa actiunilor in general.
Pentru inceput s-a facut diagnosticarea capacitatii copiilor de a-si folosi limbajul corpului. Dupa insarcinarea pedagogului elevii reprezentau diferite stari emotionale cu ajutorul mimicei si anume: zambetul, mirarea, durerea, parerea de rau, tristetea. Rezultatele au demonstrat ca cel mai accesibil pentru orbi este exprimarea bucuriei, in celelalte cazuri elevii intampinau mari dificultati.
La urmatoarea etapa elevii trebuiau sa reprezinte prin gesturi unele actiuni si idei, dintre care: acesta-s eu, da, nu, la revedere, liniste, vino incoace, extraordinar, nu e voie, inchinarea. Cel mai simplu pentru elevi a fost gestul da. In unele cazuri 2/3 din elevi refuzau indeplinirea actiunii, deoarece nu o cunosteau. In cercetarea experimentala s-a observat nivelul jos al calitatii limbajului gestual fata de mimica elevilor orbi.
Acesta se explica prin faptul ca unele structuri mimice se formeaza in baza reflexelor, pe cand actiunile gestuale sunt rezultatul invatarii sociale si necesita un permanent control vizual.
Din aceasta cauza o atentie deosebita trebuie acordata limbajului gesturilor si mimicei in cadrul orelor si in afara lor.
In acest scop se aduc unele recomandari: Multiple probleme din viata de zi cu zi apar din cauza ca oamenii nu stiau sa-si organizeze corect comunicarea. La elevii orbi, fara ajutor special, limbajul gestual spontan nu apare, de aceea dezvoltarea acestuia decurge mai usor cand se combina cu continutul lectiei. Insuficienta repertoriului ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Limbajul Corpului
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!