Legitimitatea psihologiei ca știință

Extras din referat Cum descarc?

Pana a deveni o stiinta autonoma, psihologia a facut parte integranta din filosofie, activitatea psihica fiind obiect al acesteia. Desprinderea psihologiei de filozofie si constituirea ei ca stiinta autonoma se realizeaza nu atat prin analiza psihologica ci mai ales datorita avantului cercetarilor din domenii conexe - Fiziologia Generala a Sistemului Nervos si Psihofiziologia Senzatiilor. 
Fizica demonstreaza posibilitatea experimentarii si masurarii obiective. Psihologia apare din fizica si fiziologie unde s-a pus problema senzatiei iar observatiile astronomice au atras atentia asupra timpului de reactie individuala si psihologica - Ecuatia Personala. Fundamentul filosofic al psihofizicii este paralelismul psihofizic ca preludiu al Psihologiei Experimentale sau idealismul fiziologic mediatizat de J. P. Muller (1833) si H. Helmholtz. 
Psihologia, ca stiinta independenta, s-a constituit relativ tarziu, ,,certificatul ei de nastere" fiind semnat in 1879, prin infiintarea, la Leipzig, de catre savantul german Wilhelm Wundt a primului laborator bazat pe utilizarea metodei experimentale. Pentru prima data, fenomenele vietii psihice erau scoase din sfera simplelor descrieri si speculatii filosofice si incluse in programul cercetarii stiintifice sistematice, aplicandu-li-se operatiile masurarii, cuantificarii si criteriile obiectivitatii
si cauzalitatii.
Psihologia se defineste ca stiinta care studiaza, cu ajutorul unor metode obiective specifice, organizarea psihocomportamentala sub aspectul determinismului, mecanismelor si legilor devenirii
si functionarii ei, in plan animal si uman, in unitatea contradictorie a individualului, particularului si generalului, universalului. Aceasta definitie stabileste in mod real sfera de cuprindere a domeniului si justifica diferentierile si delimitarile existente in interiorul lui: a) psihologia
animala si b) psihologia umana. 
In clasificarea orientarilor psihologice care au avut un contributii inseminate la delimitarea obiectului psihologiei, Zlate utilizand un triplu criteriu:
- elementele de continut
- metodologiile si metodele folosite
- finalitatea avuta in vedere
2. De ce nu este suficient sa se considere ca psihologia trebuie sa studieze fenomenele psihice interne, in sine, rupte de mediu?
Psihologia umana are o latura generala care ne ofera tabloul global al organizarii psihocomportamentale a omului normal (mediu), facand abstractie de varsta, sex, context socio-cultural, ocupatie (profesie) etc., si o latura particular-diferentiala, care se centreaza pe studiul si explicarea ipostazelor concrete in care se poate afla organizarea psihocomportamentala functie de: varsta, sex, mediu socio-cultural, activitate profesionala, nivel de dezvoltare, natura deviatiilor si tulburarilor patologice: psihologia genetica si a dezvoltarii, psihologia varstelor, psihologia scolara, psihologia muncii, psihologia militara, psihologia creatiei, psihologia artei, psihologia sportului, psihologia comerciala si economica, psihologia sociala, psihologia medicala, psihopatologia etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Legitimitatea Psihologiei ca Stiinta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!