John Rawls

Previzualizare referat:

Extras din referat:

John Rawls (21 februarie, 1921 - 24 noiembrie, 2002) a fost un filozof american, profesor de filosofie politica la Harvard. El este considerat de catre multi drept cel mai important filosof politic al secolului XX.

John Rawls - ,,Justice as Faurness: Political not Metaphysical", Philosophy and Public Affairs

IV

The original position

Rawls spune ca societatea trebuie vazuta ca un sistem de cooperare intre indivizi liberi si egali. De aceea el vrea sa gaseasca o teorie traditionala care sa ajute la realizarea dreptatii si egalitatii, teorie pe care o numeste pozitie originala.

Cooperarea sociala

Trebuie clarificat intai cum se stabilesc termenii, conditiile si regulile unei cooperari. Intrebarea este daca sunt ei stabiliti de o agentie exterioara, distincta de indivizii care coopereaza sau sunt ei stabiliti de doctrina religioasa, de poruncile si codul moral al Divinitaii? Sunt aceste reguli recunoscute ca fiind corecte prin simplul fapt ca indivizii implicati le recunosc ca apartinand unei ordini morale sau sunt recunoscute ca o lege naturala? Sunt ele oare obtine prin intermediul unor valori si rationamente logice, rationale sau sunt ele realizate de catre indivizii implicati in cooperare in asa fel incat sa fie benefice ambelor parti? Raspunsurile aceste determina conceptii diferite asupra ideii de cooperare.

Justitia ca dreptate a remodelat doctrina contractului social. Astfel, conditiile corecte ale unei cooperari sociale trebuie stabiliti de comun acord de catre indivizii direct implicati care sunt vazuti ca fiinte egalie si libere, cetateni care s-au nascut si traiesc intr-un sistem social. Aceste conditii ale cooperari trebuie sa nu avantajeze nicio parte, iar constrangerile, fraudele si inselaciunea trebuie excluse sub orice forma.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • John Rawls.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 332 cuvinte
Nr caractere:
7 363 caractere
Marime:
15.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
justitie, indivizi, sistem social
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!