John Rawls

Extras din referat Cum descarc?

John Rawls (21 februarie, 1921 - 24 noiembrie, 2002) a fost un filozof american, profesor de filosofie politica la Harvard. El este considerat de catre multi drept cel mai important filosof politic al secolului XX.
John Rawls - ,,Justice as Faurness: Political not Metaphysical", Philosophy and Public Affairs
IV
The original position
Rawls spune ca societatea trebuie vazuta ca un sistem de cooperare intre indivizi liberi si egali. De aceea el vrea sa gaseasca o teorie traditionala care sa ajute la realizarea dreptatii si egalitatii, teorie pe care o numeste pozitie originala.
Cooperarea sociala
Trebuie clarificat intai cum se stabilesc termenii, conditiile si regulile unei cooperari. Intrebarea este daca sunt ei stabiliti de o agentie exterioara, distincta de indivizii care coopereaza sau sunt ei stabiliti de doctrina religioasa, de poruncile si codul moral al Divinitaii? Sunt aceste reguli recunoscute ca fiind corecte prin simplul fapt ca indivizii implicati le recunosc ca apartinand unei ordini morale sau sunt recunoscute ca o lege naturala? Sunt ele oare obtine prin intermediul unor valori si rationamente logice, rationale sau sunt ele realizate de catre indivizii implicati in cooperare in asa fel incat sa fie benefice ambelor parti? Raspunsurile aceste determina conceptii diferite asupra ideii de cooperare.
Justitia ca dreptate a remodelat doctrina contractului social. Astfel, conditiile corecte ale unei cooperari sociale trebuie stabiliti de comun acord de catre indivizii direct implicati care sunt vazuti ca fiinte egalie si libere, cetateni care s-au nascut si traiesc intr-un sistem social. Aceste conditii ale cooperari trebuie sa nu avantajeze nicio parte, iar constrangerile, fraudele si inselaciunea trebuie excluse sub orice forma.


Fisiere in arhiva (1):

  • John Rawls.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!