Jocuri de grup pentru copii si adolescenti

Extras din referat Cum descarc?

Jocurile psihologice in grup au drept scop sa experimenteze pe subiecti o forma particulara de invatare, sa activeze procese care sa permita constientizarea dimensiunilor intrapsihice si relationale, sa faciliteze achizitia de noi modalitati de gandire, simtire si relationare. Grupul mic (8-25 membri) este un context psihosocial, bogat in stimuli, in care devine posibila actionarea celor trei niveluri: emotiv-afectiv, cognitiv si experimental.
Regulile pentru executarea jocurilor sunt necesare pentru atingerea a doua obiective, si anume, de a accepta desfasurarea jocului insusi si de a facilita contactul cu tematica propusa de joc. Regulile permit experimentarea si achizitionarea de noi atitudini si comportamente intr-un mediu securizant. In acest fel, persoanele din grup isi pot permite sa renunte la tendinta de aparare, explorand si culegand elemente importante care le privesc.
Structura jocurilor de grup ofera conditii ce favorizeaza activarea proceselor dinamice in interiorul grupurilor prin urmatoarele:
- regulile si indicatiile orienteaza comportamentul participantilor;
- spatiul ludic ofera experiente alaturi de alte persoane;
- simularea realitatii atinge anumite tematici;
- asigurarea securitatii membrilor, prin propunerea de catre conducatorul grupului a unor jocuri care sa nu prezinte situatii stresante;
Jocurile de grup ii pot ajuta pe elevi sa aiba o imagine pozitiva si realista despre sine si pot fi de un real folos in invingerea apatiei, agresivitatii, instabilitatii, hiperemotivitatii etc.
Locul de desfasurare este de dorit sa fie o sala goala sau daca este o sala de clasa, bancile vor fi mutate langa perete si in mijlocul salii se vor pune scaunle in cerc. 
Initial, unii copii ar putea reactiona razand sau deranjand discutia, acesta fiind probabil modul lor de a se apara de un lucru cu care nu sunt obisnuiti si care ar putea scoate la iveala aspecte necunoscute ale personalitatii lor. Conducatorul va incerca sa ii sustina si sa le comunice ca pot sa nu participe la jocuri, invitandu-i oricum sa ramana in sala. 
La sfarsitul fiecarui joc, este util sa se verbalizeze experienta copiilor, respectand si cerand respectul colegilor in legatura cu ceea ce se vorbeste.
Exemple:
1. Autoportret. Obiectiv: a face cunostinta cu ceilalti si a te prezenta.
Conducatorul distribuie fiecarui participant o foaie si un creion. Cerinta este crearea unui desen sau scrierea unei fraze care va folosi la reprezentarea fiecaruia, va descrie modul propriu de a fi sau de a simti. 
Elaborarea va fi anonima si reala; conducatorul va aduna toate lucrarile, care vor trece, pe rand, pe la fiecare participant.Fiecare isi va spune parerea privind caracterul si personalitatea autorului. 
Dupa ce toate lucrarile au fost comentate, fiecare va trebui sa spuna care text ii partine si ce a vrut sa exprime. Discutie finala libera. 
2. Portretul meu. Obiectiv: sa-si analizeze propria persoaa si sa-si exprime opiniile asupra sa si asupra celorlalti, sa reflecteze si sa accepte critica celorlalti.
Conducatorul distribuie tuturor participantilor cate un stilou si o foaie de hartie. Fiecare trebuie sa-si personalizeze foaia, scriindu-si mai intai numele si apoi toate informatiilepe care le poate da despre el, pentru a le comunica celorlalti propriile capacitati, aspiratii, dorinte, interese, activitati sportive si recreative, raporturile cu altii, intr-un cuvant, propriul portret. 
Odata ce prezentarea a fost incheiata, fiecarte trebuie sa atarne foaia pe perete si sa se opreasca sa le citeasca pe ale celorlalti. La sfarsit, conducatorul ii va invita sa comenteze in grup prezentarea fiecarui participant. Va fi evident felul in care fiecare si-a completat foaia ( daca are multe de spus despre el sau daca intampina dificultati sa vorbeasca despre propria persoana, daca ii e rusine sa-si arate sentimentele, daca a folosit mult spatiu sau putin in elaborarea prezentarii, daca scrisul este mic sau mare etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Jocuri de grup pentru copii si adolescenti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!