Previzualizare referat:

Extras din referat:

Iubirea se poate manifesta intr-o sumedenie de feluri (iubire parinteasca, iubire frateasca, iubire pasionala, iubire prieteneasca, iubire sufleteasca etc. ). Ea este unul dintre cele mai complexe sentimente si pentru a o intelege mai bine si a intelege difetenta dintre a iubi si a fi indragostit, am ales aceasta tema de referat.

Pe baza scrierilor antice, John Alan Lee a identificat, in 1988, trei stiluri primare de iubire; eros (dragostea erotica), ludus (jocul amoros, lipsit de daruire sufleteasca) si storge (dragostea prieteneasca). Aceste stiluri se pot combina intre ele, formand tipuri secundare, precum mania (iubirea pretentioasa si posesiva), pragma (iubirea interesata) sau agape (iubirea altruista de oameni). El crede ca barbatii sunt cei care au cele mai mari scoruri la rubrica ludus, in vreme ce femeile puncteaza la rubricile storge, mania si pragma. John Alan Lee face o analiza total adevarata in ceea ce priveste impartirea tipurilor de iubire pe sexe. Anumite tipuri (iubirea interesata, jocul amoros lipsit de daruire sufleteasca, iubire posesiva) modifica, dupa parerea mea, intelesul propriu-zis al iubirii. O combinatie buna ar fi in viziunea mea: eros storge.

In 1986, Robert Sternberg, cu ajutorul teoriei triunghiului de fier, ajunge la concluzia ca exista opt subtipuri de baza (sapte forme diferite de iubire si a opta reprezinta absenta iubirii). Astfel, varfurile triunghiului sunt marcate de trei componente esentiale in iubire si anume: intimitate (implica simpatia si sentimentul de apropriere fata de cineva), pasiune (contine impulsuri de natura sa declanseze atractie, dragoste si dorinta sexuala) si devotament (reflecta hotararea de a ramane atasat pe termen lung de un anumit partener). Intr-un studiu din 1996, Arthur Aron si Lori Westbay, au cerut participantilor sa ierarhizeze 68 de trasaturi prototipice ale iubirii si au constatat ca toate trasaturile clasificate se incadreaza in trei categorii: pasiune (priviri languroase, euforie, carcei in stomac), intimitate (libertatea de a discuta despre orice, incurajator, intelegator) si devota ment (fidelitate, prioritate acordata celorlalti, durabilitate). Intr un al doilea studiu, din 1997, Sternberg a cerut participantilor sa precizeze ce anume considera impor tant in diferite tipuri de relatii si a constatat ca rezultatele concorda cu teoria. De exemplu, iubitul ideal a inregistrat scoruri inalte la toate cele trei componente, prieten a avut scoruri mari la intimitate si devotament, dar mici la pasiune, iar frate / sora a punctat mult la devotament, dar putin la intimitate si pasiune.

Dupa parerea mea, exista un infinit de subtipuri de iubire, pentru ca fiecare este unic si iubeste in felul lui, dar toate au un numitor comun: iubirea propriu-zisa. Elaine Hatfield, propune insa, in 1988, o alta distinctie intre: iubirea pasionala (stare intens emotionala, adesea erotica) si iubirea companionala (companie sigura si stabila, care in viziunea lui ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iubirea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 451 cuvinte
Nr caractere:
11 434 caractere
Marime:
14.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
iubire, sentiment
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!