Istoricul Asistentei Sociale

Extras din referat Cum descarc?

Asistenta sociala este stiinta care se ocupa cu asistenta unor categorii sociale defavorizate, bazat pe orientare, sistem de valori, tip de practica utilizat de asistentii sociali, in care conceptele de psihosocial, comportamental si sisteme sunt traduse in priceperi destinate sa ajute indivizii, familii, grupuri, in rezolvarea problemelor de natura intrapsihica, interpersonal, socio-economica si de mediu prin relatii direct fata in fata.
Asistenta sociala este cunoscuta din vremuri stravechi. Iata cateva exemple: in anul 1750 I.C.in cetatea Babilonului, regele Hamurabi elaboreaza un cod cu o serie de prevederi legale. Ideea era ca oamenii sa se ajute unii pe altii in vreme de restriste(inundatii, secete, calamitati natural, etc.). In anul 500 I.C. grecii aveau si ei principiul filantropiei. Ajutoarele erau oferite in specila de temple. In Grecia Antica I timpul domniei lui Pericle in dec. V I.C. functiile publice erau trase la sorti, pentru a acorda acces si saracilor la aceste functii, platite prin acordarea unui salar.
In Roma, in anul 100 I.C, familiile bogate, respective patricienii, imparteau alimente clasei sarace, plebea. In tmpul domniei lui Traian, circa 10 milioane erau beneficiari de servicii, Imparatul Traian fiind cel mai apreciat imparat din istoria umanitatii, fiind numit "optimus princeps" . Roma a oferit cea mai mare protectie sociala.
In anul 650 d.Hr, urmasii profetului Mahomed spuneau ca oamenii au datoria de a platii o taxa, Zacat.
In anul 1531 in Anglia se elaboreaza primul statut pentru saraci, autorizatie de cersit, justitia locala (judecatorul) stabile cine poate cersii si cine nu.
Relevanta este legea din 1601, care are o valabilitate de 237 de ani si care prevede ca administrarea locala a ajutorului sa treaca la nivel de parohie( iata un model de descentralizare).
In 1697 tot in Anglia apare sistemul Casework care obligau orfanii sa munceasca la diferite scoli de ucenicie.
In 1918 Thomas Charnes organizeaza activitati de voluntariat prin diferite actiuni filantropice, el dorind deasemenea sa motiveze pe cei saraci sa se schimbe.
In Elvetia in 1863 se infiintaza Crucea Rosie. In 1864 sociologul Frederic Leplai face primul studio stiintific despre saracie.
In 1883 in Germania Otto von Bismarck infiintaza sistemul de pensii. Orice angajat plateste taxa - fond - pensie.
In 1853 in SUA reverendul Charles Loringh Brace infiinteaza scoli ajutatoare pentru copii vagabonzi, transporta din vest in est copii saraci pentru a fi integratiin familii bogate de fermieri.
In 1863 in statul Massachussets se stabileste un Consiliu al Caritatii pentru a investiga si controla orfelinate, inchisori, spitale de psihiatrie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoricul Asistentei Sociale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!