Previzualizare referat:

Extras din referat:

Am vazut la o eleva un gest care m-a mihnit atat pe mine cat si pe colegii ei. La primirea extemporalelor , cand am constatat ca ea luase patru iar colega de banca 9 s-a inrosit deodata, i s-au tulburat privirile si smulgandu-i colegei lucrarea din mana a facuto bucatele.

Cand citit despre invidia ce-i rodea pe Agamemnon si Achile incercam un sentiment de ingaduita, deoarece patimile lor se pierd in noianul de fapte de un eroism legendar.

Il vedem pe Iago , macinat de invidie fata de Othelo , punand la cale intrigi oribile si dincolo de revolta ci-o traim simtim in noi o relaxare la gandul ca aceasta s-a intamplat numai pe scena.

Ascultam basmul despre fata babei cea plina de invidie si ura fata de fata mosului si zambim ingaduitor:"Ca-n basme".

Dar cand invidia prinde viata langa noi,cand o simtim in inima colegului sau a prietenului, atunci zambetului ii ia locul mahnirea.

Invidia , acest simtamant negativ , este intotdeauna legata de succesele altor persoane si exprima intotdeauna aversiunea neputincioasa fata de meritele acestora.

Iat-o pe tanara tulburata de invidie , cum se schimba la fata la vederea 'prietenei' imbracata intr-o rochie care-i sta foarte bine.Iata-l pe tanarul invidios cum tresare de bucurie vazandu-si colegul necastigator la olimpiada de matematica , cum chicoteste in taina la fiecare insucces al tovarasilor sai.

Invidia sapa uneori ca o apa, pe dedesubt , la temelia unei prietenii; se aseaza ca o rugina peste realitatiile de colegialitatea dintre tineri.

Uneori insa invidia poate fi generata si de fapte negative , reprobabile

Bibliografie:

Dumitru Serbanescu ,,Cunoasterea de sine si comportarea etica a elevilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Invidia.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
674 cuvinte
Nr caractere:
3 569 caractere
Marime:
8.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
fenomene, sentimente
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!