Invatarea Sistematica versus Invatarea Sociala

Extras din referat Cum descarc?

Forme ale invatarii
1.Invatare spontana, neorganizata, care se petrece in familie, in grupurile de joaca , in mediul social.
2.Invatare sistematica ce se realizeaza in special in cadrul unitatilor de invatamant ori in cadrul diferitelor strategii de instruire.
Nucleul principal al invatarii sistematice este invatarea scolara, cuprinzand procesul de educare al copiilor si
tinerilor, ce are loc in scoli si alte institutii - accentual principal cade pe formarea intelectuala
Invatarea spontana este indeosebi o invatare social in cadrul acestei forme de invatare avand loc in special dezvolarea afectivitatii, formarea sentimentelor si a vontei.
Invatarea sociala
-argumente care sustin eficenta acestei forme de invatare-
-Dezvolta latura afectiva, planul motivatiei valorilor sentimentelor
-Formarea sistemului de personalitate
-Adaptare la mediu si dezvoltare psihocomportamentala mai ales la varste fragede cand copii invata din experienta celor din jur
-Continutul invatarii sociale are in vedere mai ales achizitionarea de experiente socio-umane cum ar fi: conceptii, stiluri si moduri de viata, norme si traditii socio-culturale, strategii de adaptare si organizare si in al doilea rand achizitionarea de cunostinte stiintifice. De regula prin invatare sociala elevul achizitioneaza ,,notiuni empirice" pe care scoala urmeaza sa le filtreze si decanteze pentru a inlatura reziduurile nestiintifice din continutul lor. Prin invatarea sociala invatam cum sa ne comportam in grup, cum sa interactionam cu altii, cum sa ne adaptam situatiilor noi, cum sa depasim situatiile conflictuale si tensionale, cum sa cooperam etc.
De exemplu: pentru a fi capabil de cooperare, elevul trebuie sa invete o serie de comportamente cum ar fi: sa stabileasca usor contacte interpersonale, sa-si coordoneze eforturile cu ale celorlalti in vederea atingerii scopului fixat, sa invete sa asculte pe ceilalti si sa renunte la un punct de vedere daca acesta se dovedeste a fi gresit etc. Insusirea acestor continuturi, a acestor atitudini este posibila deoarece elevul este stimulat de o serie de nevoi spirituale fundamentale cum ar fi nevoia de afectiune si acceptare de cei din jur, de securitate, de succes, prestigiu etc. Elevul nu-si va putea satisface acest sistem de nevoi spirituale fundamentale decat recurgand la invatarea sociala. 
-Poate facilita sau perturba invatarea didactica
-Formarea si dezvoltarea dimensiunii morale axiologice a personalitatii umane in general exprimate pe trei niveluri:
a.dinamico-energetic (prin valorificarea temperamentului)
b.efectoriu (prin valorificarea aptitudinilor generale si specific)
c.relational (prin valorificarea raporturilor cu lumea si cu sine)
-Angajeaza la un nivel mai ridicat structurile psihice noncognitive ale personalitatii iar cea mai semnificativa contributie este vizibila in planul motivatiei -care este orientate in directia realizarii saltului de la motivatia externa la interiorizarea si aprofundarea motivelor interne ale invatarii sistematice -de calitatea careia depinde succesul mesajului pedagogic dezvoltat in cadrul invatarii didactice.
-Dezvolta vointa care asgura calitatea procesului de invatare sistematizata , si ajuta la depasirea eficienta a obstacolelor aparute in cadrul ei.
-Fiind o modalitate de invatare din experienta proprie si a celorlalti constituie o premise a autoinvatarii si autoeducatiei.
-Invatarea sociala este o interinvatare si ea are drept continut experientele pe care si le transmit reciproc cei care intra in actiune in calitatea lor de indivizi, grupuri sau colectivitati.
- Invatarea sociala are o sfera mai larga, fiind o notiune gen care cuprinde in sfera ei invatarea scolara ca notiune specie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Invatarea Sistematica versus Invatarea Sociala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!