Invatarea

Cuprins referat Cum descarc?

1. Invatarea de-a lungul intregii vieti 4
2. Invatarea in contextul dezvoltarii personale si profesionale a fiintei umane.5
Bibliografie: 9


Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Lucrarea de fata trateaza trecerea de la invatarea simpla, tratata in lucrarile de specialitate, la un nou concept, de invatare pe parcursul intregii vieti.
In decursul timpului si in acest sens, in psihologia invatarii s-a impus conceptul de Lifelong Learning , ale carei obiective sunt: a invata sa traiesti; a invata sa inveti in asa fel incat sa-ti insusesti cunostinte noi de-a lungul intregii vieti; a invata sa gandesti liber si critic; a invata sa iubesti lumea si s-o faci mai umana; a invata sa te desavarsesti in si prin munca creatoare.
Invatarea in contextul dezvoltarii personale si profesionale a fiintei umane au aparut mai multe forme de invatare, care implica invatare in organizatii, invatarea activa, invatarea experientiala, invatarea prin actiune, invatarea prin colaborare. 
Marele Dictionar al Psihologiei defineste invatarea ca fiind ,,modificare a capacitatii unui individ de a realiza o activitate sub efectul interactiunilor cu mediul sau inconjurator" sau ,,modalitate de achizitie a cunostintelor, competentelor sau aptitudinilor" (Larousse, 2006, p.638).
1. Invatarea de-a lungul intregii vieti (Lifelong Learning)
Noul context socio-economic si cultural, diversificarea cunostintelor si domeniilor de aplicabilitate a acestora au inceput sa configureze si au relevat noi forme si niveluri ale invatarii umane, plecand de la cele mai simple forme ale ei.
In decursul timpului si in acest sens, in psihologia invatarii s-a impus conceptul de Lifelong Learning , ale carei obiective sunt, (Faure apud Negovan, 2007, p 76): a invata sa traiesti; a invata sa inveti in asa fel incat sa-ti insusesti cunostinte noi de-a lungul intregii vieti; a invata sa gandesti liber si critic; a invata sa iubesti lumea si s-o faci mai umana; a invata sa te desavarsesti in si prin munca creatoare.
Acest concept face posibila realizarea pilonilor educatiei:
- ,,A invata sa stii, ceea ce inseamna dobandirea instrumentelor cunoasterii;
- A invata sa faci, astfel incat individul sa intre in relatie cu mediul inconjurator;
- A invata sa convietuiesti impreuna cu altii, pentru a coopera cu alte persoane, participand la activitatile umane;
- A invata sa fii" (Delors apud Negovan, 2007, p77)
Conceptul de invatare permanenta (Lifelong Learning) presupune o continuitate a invatarii din copilarie si pana la varsta a treia, largirea sferei de invatare, precum si orientarea accentului catre realizarea potentialului individual de la achizitia de cunostinte.
Daca de invatarea la varsta copilariei si adolescentei s-au ocupat diverse psihologii, invatarea adultilor este un domeniu de studiu relativ nou, cu particularitatile lui. Spre deosebire de copii si adolescenti, adultii au mai multe responsabilitati, motiv pentru care pot avea mai multe bariere in fata invatarii: lipsa de timp, bani, lipsa de informatie etc.
Malcom Knowles a fost cel care a identificat caracteristici ale invatarii la adulti. Printre acestea, cateva demne de mentionat sunt: adultii sunt autonomi si directionati catre sine - ei invata in functie de perspectivele proprii asupra subiectelor invatate; pentru ca detin o baza de cunostinte, au nevoie sa faca o legatura intre cunostintele nou dobandite si aceasta baza; sunt orientati catre scopuri, catre relevanta - au nevoie de un motiv pentru care sa invete ceva; sunt practici - axati pe aspectele unei lectii care i-ar ajuta in munca lor; trebuie sa fie tratati cu respect pentru experienta pe care o aduc in invatare, au valori, credinte si opinii bine stabilite; stilul si ritmul lor de invatare sunt bine stabilite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Invatarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!