Introducere in Fenomenologia Religiei

Extras din referat Cum descarc?

1. Fenomenologia religiilor - concept, evolutie si reprezentanti 
Daca religia este un fapt la fel de vechi ca si omul, dupa cum se poate deduce din istoria religiilor, atunci atunci rezulta ca de cand exista informatii despre om avem si date despre preocuparile sale religioase.
Antichitatea ofera o mare cantitate de date referitoare la faptele religioase ale grecilor, romanilor si ale popoarelor cu care acestia au venit in contact si o prima incercare de comparatie si sistematizare; in Antichitate apar si interpretarile psihologice - sociologice - filosofice ale religiei. Protagoras in dialogul Protagoras al lui Platon spune despre omul religios: ,,Omul participant la demnitate (datorita inrudirii cu zeii) a fost singura dintre fapturi care i-a cinstit pe zei si a inceput sa le ridice altare si statui". Se considera ca perioada patristica si medievala nu cunoaste studiul obiectiv al faptului religios, tocmai pentru ca acesta presupune ,,o anumita distantare" fata de religie.
Perioada descoperirilor geografice (incepand cu sec. al XV-lea) acumuleaza date, informatii, materiale referitoare la credintele religioase ale popoarelor colonizate, inaugureaza o noua etapa in studiul religiilor, care poate fi considerata incheiata o data cu aparitia in secolul al XIX-lea, a stiintei moderne a religiilor.
Stiinta moderna a religiilor sta sub semnul unei duble emancipari:
- fata de filosofie, care punea in discutie, cu precadere, valabilitatea faptului religios;
- si fata de teologie, preocupata preponderent de argumentarea validitatii acestor fapte religioase.
Vorbim despre o stiinta a religiilor in sensul a doua tendinte:
1) tendinta de a pozitiva faptele religioase, descrierea lor ca fapte observate si explicate sau ale caror manifestari vizibile pot fi descrise si explicate.
2) tendinta de a considera faptul religios ca fapt cultural ca celelalte fapte culturale: limba, mitul, arta.
Primele abordari stiintifice ale religiei sunt marcate de o serie de principii comune: ideea ca religia este un produs cultural, o creatie a omului intr-o anumita etapa a istoriei omenirii; stiinta si ratiunea nu pareau dispuse sa accepte nici o realitate supranaturala ; schema pozitivista de interpretare a religiei este una tipic evolutionista la inceputul sau, premisa sa de baza fiind aceea ca religia apartine unui stadiu primitiv, mitic, fabulatoriu al istoriei omenirii, de care aceasta se va emancipa ulterior, omenirea progresand permanent si aceste sens aceasta prima etapa a elaborarilor stiintifice asupra religiei; obsesia originii religiei (spun M. Eliade, Marc Bloch): toate teoriile acestei etape cauta un moment prim al aparitiei religiilor.
Max Muller este considerat intemeietor in stiinta moderna a religiilor. In 1897 el pune bazele unei opere enciclopedice de texte religioase The Sacred Books of the East. Lucrarea sa Mitologia comparata, scrisa la numai 24 ani (1856) este considerata ,,actul de nastere a stiintei religiilor". In conceptia sa, in om exista un simt al divinului si ideea de infinitate. Omul nu se naste cu acest simt, ci il dobandeste in contact cu realitatea sensibila. El s-a ocupat indeosebi de religiile vedica si greaca. Omul atribuie prin limbaj calitati lumii sensibile: stralucitorul, puternicul, apoi personifica si atribuie aceste calitati: cerul - considerat initial locul infinitului, devine ulterior divinitatea etc. Si el considera, ca toti evolutionistii, ca exista o forma primitiva a religiei pe care o identifica in Vede unde exista mai multi zei, dar numai unul este considerat suprem.
J. G. Frazer, autorul foarte cunoscutei Creanga de aur (initial aparuta in 2 volume la Londra 1890, la a treia editie, intre 1907-1913, ajunge la 12 volume), considera ca magia ar sta la originea religiilor. Magia este inrudita cu stiinta, caci presupune existenta unor atitudini identice ale vietii psihice, ale intelectului uman. Frazer elaboreaza o lege care seamana cu a lui Comte: omenirea rece de la magie la religie, apoi la stiinta; cand magia devine ineficienta in a controla spiritele, se trece la religie. Hubert si Mauss vor critica aceasta teorie: nu s-au descoperit societati care sa nu fi avut vreodata religie, si deci sa fi avut intr-o etapa anterioara doar magie - ele par sa fi coexistat dintotdeauna ca doua componente stravechi ale viziunii omului asupra lumii. Creanga de aur, desi depasita ca teorie, este valabila inca pentru colectia de fapte asupra religiei primitive.
Depasirea problemei ,,originii", o data cu lucrarea Formele elementare ale vietii religioase a lui E. Durkheim, a insemnat un real progres in cunoasterea religiei. ,,Nu exista un moment anume in care sa fi aparut religia; asadar problema religiei nu trebuie sa fie pusa in sensul unui inceput absolut" (Formele elementare ale vietii religioase, 1912). Exista insa o forma ce poate fi considerata cea mai simpla a religiei, cea totemica. Daca definitiile date religiei anterior lui E. Durkheim se bazau pe notiunea de supranatural, de ,,adevar ocult", definitia sa are un sens mai larg: exista o ordine a sacrului, diferita de cea a profanului, sacrul fiind superior profanului, sacrul si profanul fiind asadar doua niveluri ierarhizate ale realitatii, doua lumi ce par sa nu aiba nimic in comun. Deosebirea dintre ele consta intr-o eterogenitate de natura, pentru a trece din profan in sacru este nevoie de o totala transformare a individului, aceste doua lumi fiind separate prin tabu, prin sanctiuni severe. Dar si fenomenele magice sunt deosebite radical de cele profane. Ce separa, asadar, magia de religie? Biserica, o comunitate morala, o societate, deci o ,,totalitate de credinciosi", impartasind aceeasi credinta. Religia este un fapt impartasit cu altii, social. Magia nu. ,,Magicianul are doar clienti, nu o Biserica." Cu aceste distinctii pe care le introduce, definitia data religiei de E. Durkheim este foarte importanta, atat pentru antropologie, cat si pentru sociologie: religia este ,,un sistem de credinte si practici legate de lucrurile sacre, adica separate, interzise; credinte si practici ce unesc intr-o singura comunitate morala, numita Biserica, pe toti cei care le accepta" .


Fisiere in arhiva (1):

  • Introducere in Fenomenologia Religiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!