Interviu Psihologic

Extras din referat Cum descarc?

Metoda convorbirii si interviului 
Daca cele doua metode prezentate anterior investigheaza mai ales conduita si reactiile exterioare ale subiectului, metoda convorbirii si interviului permite sondarea vietii interioare, a intentiilor, opiniilor, atitudinilor, intereselor, convingerilor, aspiratiilor, conflictelor, prejudecatilor, mentalitatilor, sentimentelor, valorilor, statutului profesional, dorintelor asteptarilor, idealurilor, etc. 
Convorbirea este o discutie premeditata, angajata intre cerce-tator/psiholog si subiectul investigat, presupunand relatia directa, de tipul fata in fata, dar si sinceritatea deplina a subiectului. 
Convorbirea este o metoda mai complicata si mai greu de invatat deoarece in cadrul ei, influenta reciproca dintre psiholog si subiect este mai mare decat in oricare alta metoda si presupune o selectie a relatarilor facute de subiect. De asemenea se bazeaza pe capacitatea subiectului de introspectie, de autoanaliza, necesitand o motivare corespunzatoare a subiectilor. 
Exista mai multe tipuri de convorbire, in functie de situatie alegandu-se dintre: 
.Convorbirea standardizata, dirijata, structurata, care se bazeaza pe formularea acelorasi intrebari, in aceeasi forma si aceeasi ordine pentru toti subiectii; 
.Convorbirea semistandardizata, semistructurata, in care intrebarile, pot fi reformulate, se poate schimba succesiunea acestora, se pot pune intrebari suplimentare; 
.Convorbirea libera, spontana nu presupune folosirea unor intrebari prestabilite, acestea fiind formulate in functie de situatia particulara in care se desfasoara; 
.Convorbirea psihanalitica, propusa de S. Freud se bazeaza pe metoda asociatiei libere de idei si este folosita pentru analiza si interpretarea diferitelor probleme ale pacientului; 
.Convorbirea nondirectiva, propusa de C. Rogers, creeaza conditiile psihologice care sa faciliteze relatarile spontane ale subiectului fara ca acesta sa fie permanent intrebat. 
Eficienta acestei metode este data de respectarea unor conditii: 
-necesitatea desfasurarii dupa o structurare anterioara a intrebarilor de catre experimentator; 
-intrebarile sa vizeze culegerea cu anticipatie a unor informatii despre subiect, prin folosirea altor metode  observatia, analiza produselor activitatii etc.; 
-preocuparea pentru anticiparea raspunsurilor subiectului de catre experimentator, pentru a sti cum sa se comporte in eventualele situatii neprevazute; 
-motivarea adecvata a subiectilor pentru a obtine din partea acestora raspunsuri sincere. 
Avantajele metodei sunt date de posibilitatea obtinerii unor informatii numeroase si variate, direct de la sursa, intr-un timp relativ scurt, precum si faptul ca nu necesita aparatura sofisticata ori instalatii speciale. 
Dezavantajele provin din gradul destul de mare de subiectivitate atat al experimentului, cat si al subiectului si din eventuala lipsa de receptivitate determinata de lipsa de motivare a subiectului. 
Alaturi de convorbire se utilizeaza si interviul care se deosebeste de aceasta doar prin faptul ca in cadrul interviului, locul experimentatului nu poate fi inversat cu cel al subiectului, relatia fiind in acest caz univoca  experimentatorul este cel care totdeauna pune intrebarile, iar subiectul totdeauna raspunde.


Fisiere in arhiva (1):

  • Interviu Psihologic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!