Inteligenta emotionala a liderului

Extras din referat Cum descarc?

Responsabilitatea fundamentala a liderilor este aceea de a induce trairi pozitive celor pe care ii conduc. Aceasta se intampla atunci cand un lider creeaza rezonanta - un rezervor de elemente pozitive care elibereaza tot ce este mai bun in oameni. Deci, la origine, rolul de baza al conducerii este de natura emotionala.
Aceasta dimensiune de baza a activitatii de conducere, desi adesea invizibila sau complet ignorata, determina cat de bine vor functiona toate celelalte lucruri pe care le intreprinde un lider. De aceea, inteligenta emotionala -- intelepciunea cu care ne traim emotiile -- este atat de importanta in ecuatia obtinerii succesului in conducere: conducerea bazata pe inteligenta emotionala (IE) presupune scoaterea la lumina a inteligentei emotionale. Acest tip de conducere genereaza rezonanta si, deci, performanta.
Modelul conducerii bazata pe inteligenta emotionala (IE) este construit pornind de la conexiunile cu neurologia. Descoperiri revolutionare din domeniul cercetarilor asupra creierului arata ca starile de spirit si actiunile liderilor au un impact decisiv asupra celor pe care ii indruma, si arunca o lumina noua asupra puterii pe care o are conducerea bazata pe inteligenta emotionala - puterea de a inspira si stimula pasiunea si entuziasmul, de a sustine motivatia si devotamentul oamenilor. La polul opus se afla conducerea toxica ce poate sa invenineze climatul emotional de la locul de munca.
Din toate aceste surse, am adunat intrebari vitale referitoare la conducerea bazata pe inteligenta emotionala: de ce resurse emotionale au nevoie liderii pentru a fi productivi in mijlocul haosului si al schimbarilor turbulente? De unde isi trage un lider taria interioara pentru a recunoaste cu onestitate chiar si adevarurile dureroase? Cum ii inspira un lider pe ceilalti, astfel incat sa dea tot ce au mai bun si sa ramana loiali, atunci cand sunt tentati de alte slujbe? Cum creeaza liderii un climat emotional care sa stimuleze inventivitatea, performantele maxime sau relatiile calduroase si traince cu clientii?
Pana nu de mult, managerii au ignorat emotiile in mediul lucrativ ori le-au privit cu superficialitate tratandu-le ca pe un zgomot care polueaza functionarea judicioasa a organizatiei. Acestea erau considerate irelevante in economia conducerii. 
In cazul unei crize, toti ochii se intorc catre lider, asteptand din partea lui o calauzire emotionala. Deoarece modul sau de a privi lucrurile cantareste mult, liderul ofera o cale de a interpreta ori de a intelege o situatie data, si astfel de a reactiona emotional la ea. 
Liderii adevarati ne impresioneaza, ne trezesc pasiuni si stimuleaza tot ce e mai bun in noi. Daca incercam sa explicam de ce sunt atat de eficienti, vorbim despre strategie, viziune sau idei percutante. Realitatea, insa, este la un alt nivel fundamental: liderii adevarati fac apel la emotii.
Indiferent ce-si propun liderii -- sa creeze strategii sau sa mobilizeze echipele sa actioneze -- succesul lor depinde de cum actioneaza. Chiar daca se decurca bine la toate celelalte capitole, daca liderii esueaza in aceasta sarcina de baza, canalizarea emotiilor in directia potrivita, nimic din ceea ce fac nu functioneaza pe cat de bine s-ar fi putut sau ar fi trebuit sa functioneze.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inteligenta emotionala a liderului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!