Influenta Grupului asupra Adolescentului

Extras din referat Cum descarc?

1. Adolescenta
Adolescenta este acea perioada a vietii care se situeaza intre copilarie, pe care o continua, si varsta adulta. Este o ,,perioada integrata", marcata de transformari corporale si psihologice care incep pe la 12 sau 13 ani si se termina intre 18 si 20 de ani. Aceste limite sunt vagi, deoarece aparitia si durata adolescentei variaza dupa sex, rasa, conditiile geografice si mediul socioeconomic. 
Pe plan psihologic, adolescenta este marcata de activarea si inflorirea instinctului sexual, de conturarea intereselor profesionale si sociale, a dorintei de libertate si de autonomie, de amplificarea viesii afective. Inteligenta se diversifica, puterea de abstractizare a gandirii creste, aptitudinile particulare se precizeaza.
Functia adolescentei este de a recunoaste, in toata paleta de virtualitati existente, posibilitatile fiecaruia, care le vor permite indivizilor sa-si aleaga o cale si sa se angajeze in viata adulta. Dar este si aceea de a descoperi mai indeaproape fiintele umane, pe sine insusi si pe ceilalti si de a stabili noi raporturi cu anturajul: distantarea fata de parinti, apropierea (camaraderie, amicitie, dragoste) de cei de-o seama. 
Adolescentii constituie un ansamblu social deosebit de bogat in virtualitati si de dinamic.
2. Grupul
Una dintre cele mai mari necesitati a adolescensilor este apartenenta la un grup.
Putem defini grupul ca ,,factor determinant al comportamentului si actiunii umane, cu influente pozitive si negative asupra acestora, ca facilitator al insertiei sociale a individului sau ca accelerator al maturizarii sociale a acestuia. Grupul isi pune pecetea asupra personalitatii umane si a performantelor acesteia, o propulseaza in sistemul de prestigiu al realitatii sociale sau o devalorizeaza, o afunda in abisuri si tenebre; el invita, incita, sugereaza sau preseaza, obliga spre actiune, amplifica sau multiplica sau scade si minimalizeaza fortele si responsabilitatile membrilor sai, determina sau amana si suspenda actiunile membrilor componenti, faciliteaza sau inhiba comportamentul participantilor" (Mielu Zlate, Camelia Zlate, 1982)
Grupul poate fi inteles ca mijloc de socializare, formare si dezvoltare a personalitatii umane, ca mediu educativ si educogen, ca laborator in care se plamadeste nu numai personalitatea fiecaruia dintre membrii componenti, ci si relatiile dintre acestia, in care are loc clarificarea progresiva a conceptiilor si atitudinilor despre sine, despre altii si despre grup, in care se cristalizeaza constiinta de grup a participantilor, in care omul se formeaza ca om si ca personalitate, dezvoltandu-si competentele sociale.
3. Influenta grupului asupra adolescentului
Influenta grupului de prieteni asupra adolescentului elev se materializeaza in conduita acestuia, iar masura in care aceasta ia forme pozitive sau negative, depinde de un complex de factori individuali si sociali. Unii adolescenti se simt mai in siguranta cand fac parte dintr-o gasca. Parintii nu ii pot alege adolescentului prietenii, iar ,,tipii duri" pot adeseori sa li se para extraordinari atat baietilor, cat si fetelor. Insa, pentru majoritatea copiilor, faptul de a face parte dintr-o gasca reprezinta numai o faza.
Prietenii pot sa constituie o sursa importanta de sprijin pentru adolescenti, mai ales pentru fete, insa pot sa fie si o sursa de neplaceri si de rivalitati. Multor tineri le face placere sa faca parte dintr-o ,,bisericuta" si majoritatea scolilor au ,,bisericutele" lor, care le pot face viata cu adevarat mizerabila celor care sunt mai putin destepti, mai putin sportivi, mai putin in pas cu moda, mai putin ,,cool".
4. Delicventa juvenila
Conform unor autori, delicventa juvenila reprezinta ,,orice act care incalca exigentele de conformism impuse de catre adulti minorilor si tinerilor" (Radulescu M. S., 1999). In clasa delicventei juvenile intra, pe langa actele care definesc delicte in general, si altele care sunt specific legate de varsta, cum ar fi ,,starea de neascultare", ,,chiulul de la scoala", fuga de acasa, vagabondajul, consumul de bauturi alcoolice, fumatul s. a., acte pentru care adultul nu este sanctionat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Grupului asupra Adolescentului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!