Influența familiei asupra succesului școlar al elevului

Extras din referat Cum descarc?

Climatul educational familiar este o formatiune psihosociala foarte complexa ce cuprinde ansamblul de stari psihice, modul de relationare interpersonala, atitudini ce caracterizeaza grupul familial o perioada de timp. Acest climat care poate fi bun sau rau, pozitiv sau negativ se impune ca un filtru intre influentele educationale exercitate de parinti si achizitiile comportamentale realizate la nivelul personalitatii copiilor .
Ca nucleu social ,familia este prima care influenteaza dezvoltarea omului, punandu-si amprenta pe intreaga sa personalitate. Cea dintai scoala este familia, ea fiind temelia pe care se zideste edificiul prersonalitatii. In cadrul familiei se armonizeaza trasaturile unei institutii cu cele ale unui grup. Unitatea grupului este consolidata de fenomene interioare si fenomene exterioare lui iar dinamica grupului este influentata de factori materiali, culturali si psihologici. Elementul esential al dezvoltarii familiei ramane implicarea factorilor economici, materiali etc; totusi familia in ansamblu nu este o derivatie a economicului, pentru ca ea isi gaseste resurse si in alte categorii cum ar fi factorii morali.
Climatul educational familial poate fi analizat dupa :
-modul de raportare interpersonala a parintilor;
-sistemul de atitudini parentale in raport cu diferitele norme si valori sociale; 
-modul in care este perceput si considerat copilul;
-modul de manifestare a autoritatii parintesti;
-gradul de acceptare a unor comportamente variate ale copilului;
-dinamica aparitiei unor stari tensionate si conflictuale;
-modul de acordare a recompendelor si de aplicare a sanctiunilor;
-gradul de deschidere si sinceritate al copilului in raport cu parintii.
Colaborarea dintre scoala si familie devine o prioritate. Informatiile utile factorilor educationali se obtin prin colaborare permanenta, schimb de idei si depind de gradul de influentare pe care il are scoala asupra personalitatii elevului, reactia familiei la solicitarea scolii etc. Pentru a stabili aceasta armonie in cadrul grupurilor sunt necesare anumite repere care sa-i ghideze in a se intelege pe ei insasi, pe cei din jur si lumea in care traiesc cu regulile care o guverneaza. De asemenea este necesara prezenta unei demnitati speciale care se impune a fi demonstrata copiilor, la ei fiind foarte dezvoltata capacitatea de imitatie.
Este absolut necesar ca adultii cu experienta de viata, cu o foarte buna moralitate si mai ales care detin cunostinte despre formarea personalitatii copiilor, sa-i ajute sa se regaseasca, sa-si creze un ideal si un scop in viata si sa le ofere posibilitatile de a-l urma. Acest scop este necesar sa fie demonstrat, jucat, asupra acestuia trebuie sa se gandeasca profund si sa reflecteze cu seriozitate copiii .
Indiferent de situatie, copilul si actul educational trebuie sa ramana pe primul loc, mai mult, este foarte important a-i lasa pe copii sa participe singuri la propia lor schimbare, sa fie ei singuri initiatorii revolutiei profunde care poate avea loc in atitudinile, deprinderile si comportamentul lor.
Educatia copilului in familie
Copilaria reprezinta cea mai buna perioada a vietii pentru educatie, pentru formarea si instruirea caracterului psiho-social.
Copilul isi dezvolta aptitudinile sale in raport cu mediul in care traieste, asa incat primele notiuni educative le primeste in familie, apoi in colectivitatea prescolara, pentru ca scoala sa consolideze si sa modeleze tot ceea ce a acumulat copilul inainte si sa adauge, printr-un amplu sistem educativ, ultimele si cele mai delicate carate la faurirea unei educatii desavarsite.
Procesul de instructie educativa - educatia - urmareste sa dezvolte armonios predispozitiile latente ale copilului, astfel incat el sa poata deveni, cu timpul, un adult cu deplina libertate interioara, dar si cu constiinta responsabilitatii sale. Educatia ii favorizeaza o adaptare mai usoara la mediul social ambiant si-i indica drumul catre cele mai inalte indatoriri ale omului catre societate.
Intregul proces educativ trebuie condus cu grija si calda afectiune pentru copil si in concordanta cu etapa de dezvoltare in care se afla el, fara a-l solicita prea de timpuriu cu lucruri ce nu sunt pe masura fortelor sale, oferindu-i si cerandu-i numai ce nu-i depaseste capacitatea de intelegere.
Primele notiuni educative pe care copilul le primeste sunt cele din familie. Familia constituie una din verigile sociale cele mai vechi si mai stabile in care se contureaza si se formeaza caracterele; in familie se dezvolta spiritul de afirmare a idealurilor tanarului, dorinta sa de participare la viata sociala, culturala si politica a tarii sale. In familie se formeaza primele deprinderi de viata sanatoasa ale copilului, de conduita igienica individuala si colectiva si de altruism, componente majore ale moralei elementare a indivizilor societatii, constituind bagajul educativ al ,,celor 7 ani de acasa".
Daca toate aceste deprinderi nu s-au format in anii petrecuti in familie va fi greu mai apoi, in scoala sau si mai tarziu la varsta de adult sa se intreprinda ceva in acest sens, cu atat mai mult cu cat, daca s-au format unele obiceiuri gresite sau trasaturi negative de caracter, vor putea fi corectate cu mare greutate.
Atat parintii cat si educatorii in timpul procesului de invatamant trebuie sa intervina in numeroase situatii pentru a corecta comportamentul copilului, dar trebuie sa o faca cu blandete, pentru ca altfel poate duce la efecte contrare pentru echilibrul copilului si pentru conturarea personalitatii sale. Actele de injustitie ce i se fac de catre cei din jur sunt greu tolerate. Prin structura lor copii sunt naivi, sinceri si cinstiti si este pacat sa le alteram aceste gingase trasaturi morale prin interventii brutale - bataia fiind exclusa din randul metodelor educative - sau prin atitudini nesincere, meschine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Familiei asupra Succesului Scolar al Elevului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!