Importanta Gandirii Critice - Ce este Gandirea Critica

Extras din referat Cum descarc?

De mai multa vreme, oamenii de stiinta incearca stabileasca o legatura intre activitatea cerebrala si activitatea mentala. Dar, in ceea ce priveste definitia gandirii, parerile sunt divergente. Cautarea si intelegerea modului in care functioneaza gandirea este cu adevarat o misiune imposibila?
Imaginati-va ca va aflati in sala de asteptare a unei gari, observand trecatorii in asteptarea trenului dumneavoastra. O puzderie de impresii se impun mintii dumneavoastra: acela este foarte grabit, celalalt pare tulburat de plecare. Va intriga un personaj foarte aproape de dumneavoastra. Ce profesie ar putea sa aiba ? Va imaginati chiar si viata sa... Culorile unui afis publicitar aflat intr-un plan mai indepartat va amintesc de momentele placute ale ultimei dumneavoastre vacante. In acest timp, cateva amintiri va revin in minte. Timpul trece repede. In sfarsit, trenul soseste si pune capat gandurilor dumneavoastra. Odata instalat in vagon, incepeti sa va ganditi la expunerea lucrarii care urmeaza s-o sustineti ceva mai tarziu.
Ce-ati facut deci in timpul celor cateva minute ? Ati "gandit" ! Aceasta functie inglobeaza diverse activitati mintale: sa observi, sa judeci, sa deduci comportamente, sa-ti pui intrebari, sa-ti imaginezi raspunsuri, sa-ti amintesti, sa masori timpul care trece, sa alegi un loc sau sa reflectezi asupra unei probleme; toate acestea sunt tot atatea manifestari ale gandirii. Aceasta releva emotii, credinte, o anumita cultura, o identitate, o judecata... Ea este insotita mai ales de o capacitate intuitiva, inerenta fiintei umane: constiinta de sine, de propriile reflectii, de actele sale si dorintele sale.
,,Intamplarea nu ajuta decat o minte pregatita"- spunea Pasteur- ,,caci o minte nepregatita nu vede mana pe care o intinde intamplarea " completeaza Fleming. Intamplarile acestea presupun inteligenta, imaginatie, dorinta de ,,a sti", spirit creator, flexibilitate , perseverenta.
Venim pe lume fara opinii, judecati, valori sau puncte de vedere, iar acum capul ne este suprasaturat de ele. Daca ai incerca sa le redai in scris, ai fi ocupat pentru tot restul vietii (si, probabil, ai castiga titlul de cel mai plictisitor om din lume). Ele te ajuta sa-ti gasesti drumul prin lume. Te orienteaza, deopotriva, spre esec sau spre succes, te fac ignorant sau intelept, sa fi bun sau rau, te paralizeaza sau iti dau putere. Unele din credintele tale intradevar iti vor da informatii utile, iar altele te vor orbi. Unele sunt adevarate, altele nu. Intrebarea este: care din ele sunt intr-un fel si care altfel? Acest tip de intrebare - o intrebare despre calitatea credintelor tale - este preocuparea fundamentala a gandirii critice.
Determinarea valorii sau a calitatii credintelor noastre este o functie a gandirii, iar tipul de gandire care indeplineste cel mai bine aceasta sarcina este gandirea critica - o aptitudine pe care educatia superioara tinde sa o edifice.
Aceasta inseamna ca gandirea critica nu se refera la ce gandesti, ci la cum gandesti.
2.Dezvoltarea subiectului.
O sa incerc sa exemplific in acest proiect de ce este atat de importanta ganditea


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Gandirii Critice - Ce este Gandirea Critica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

lon Al. Dumitru, 2000, Dezvoltarea gandirii critice si invatarea eficienta, Ed. de Vest, Timisoara
L. Vaughn, The Power of Critical Thinking, 2005,
Oxford University Press, New York
L. Vaughn, The Power of Critical Thinking, 2005,
Oxford University Press, New York
Asistent Universitar Cornel Laurentiu Mincu
(traducere si adaptare dupa Science et Vie, nr. 969, iunie 1998)


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!