Implicatiile Sociabilitatii In Tipologiile Moderne Tipologia Lui Bales

Extras din referat Cum descarc?

Pe masura, in care, ne apropiem mai mult de deceniul al V-lea al secolului X, tipologiile devin mai numeroase. Dezvoltarea testelor de personalitate, dar si, cele legate de analiza factoriala, au pus in evidenta, factorii de intraversie si extraversie, si structura lor bipolara, dar permanent duala, cu accente diferite. Chiar daca, Eysenck a fost influentat de Carl Jung, care avea obsesia socialului, in sensul obisnuit al cuvantului, insasi arhetipurile, ca structuri ale inconstientului, erau structuri organizate in inconstientul colectiv. Jung caracterizase extravertitii, ca fiind noninhibati, sociabili (le plac reuniunile), cautatori de emotii puternice si de plezanterii. In schimb, intravertitii au fost caracterizati ca linistiti, stersi, rezervati, (cu putini prieteni intimi), cu o viata ordonata, cu evident control al emotiilor. Precum se stie, Eysenck a pastrat aceasta axa, careia I-a adaugat, axa nevrotismului si a instabilitatii emotionale, implicand intr-un model mai amplu si nomenclatorul, clasic tipologic al lui Hippocrates. In genere, testele de personalitate au implicat, aproape fara exceptie, sociabilitatea in profilele efectuate, prin aceste teste.
In chestionarul Guilford Zimmerman, de pilda, figureaza, inca din prima directie, factorul S- de tendinte sociale introverse si factorul T- de tendinte ideative de introversie. In chestionarul MMPI, de asemenea, figureaza implicatii de sociabilitate. Moreno a amplificat interesul pentru sociabilitate, diferentiind in grupuri mici, liderul formal, cel informal si persoanele cu numeroase alegeri, dar care, nu aleg reciproc, prea multi, din cei ce I-au ales, si altii care traiesc, reciprocitatea, ca si persoane de diferite tipuri, nealese si care aleg, si nealese care nu aleg, deci au o sociabilitate de grup mai redusa. Testul efectuat de Robert Bales are, insa, o implicatie de testare a sociabilitatii mai complexa si o mai mare finete, in a decela tipuri de dimensiuni interpersonale, foarte largi. Chiar daca cuprinde doar 27 de itemi, testul pune in evidenta 27 de tipuri de personalitate pornind de la ideea, ca in procesul interpersonalizarii, fiinta umana tinde a se specializa in diferite tipuri de comportamente interpersonale, ce-si pun o anumita amprenta, de identitate asupra sa. Exista, conform acestui model, unele dominante factoriale antagoniste, ale functionalitatii interpersonale. In acest sens, el se refera la cerinta de dominanta inalta si joasa (D) (U), tendinta de conservatorism versus radicalism ca dimensiune anterioara- posterioara (F) - (B), tendinta de izolare si sociabilitate, care are conotatie pozitiva sau negativa (F) (N). Aceste tendinte constituie spatiul analitic factorial tridimensional, elaborat de Bales. In genere, personalitatea se realizeaza, fie printr-o dominanta factoriala, fie prin doua organizate sintetic, sau chiar mai multe. Prin codul alcatuit de autor, se poate obtine, in final, acest profil spatial social.
Modelul lui R. F. Bales a aparut in 1973. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatiile Sociabilitatii In Tipologiile Moderne Tipologia Lui Bales
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!