Imaginea de Sine

Extras din referat Cum descarc?

~ Imaginea de sine ~
IMAGINEA DE SINE, caci despre ea vorbim, reprezinta o evaluare globala a propriei persoane, care nu este innascuta, ci se formeaza prin invatare, din experientele pe care le are individul, din actiunile pe care le realizeaza si la care participa. Dispozitia de a se autoevalua e invatata in procesul socializarii, cand persoana devine constienta de valoarea proprie prin raportare la ceilalti. Atitudinile parintilor, ale profesorilor, colegilor, fratilor, prietenilor contribuie la crearea imaginii de sine a fiecaruia dintre noi, la stabilirea unui status social, al unui nivel de aspiratii care isi vor pune amprenta, inca din copilarie, asupra tuturor actiunilor si comportamentelor noastre.
Pentru o cariera de succes, nici un alt factor nu este mai important decat increderea in sine. Persoanele care isi cunosc propria valoare si au incredere in fortele lor, stiu foarte bine care le sunt limitele si meritele in activitatea profesionala. De asemenea, sunt perfect constiente de capacitatea lor de a face fata diverselor probleme sau rivalitatilor. 
Ce trebuie sa gasesti la o persoana cu o puternica incredere in sine? - incredere in propriile calitati, o imagine pozitiva fata de sine insasi si lipsa temerilor legate de succes sau esec. Astfel de persoane isi asuma responsabilitatea propriilor actiuni, insista in mentinerea propriilor standarde si sunt stimulate de provocarile care apar in timpul eforturilor de a-si atinge telurile. 
Increderea in sine se dezvolta odata cu un puternic sentiment de toleranta fata de propria persoana. Persoanele increzatoare stiu cum sa conduca provocarile si sa previna obstacolele. Curajul este la un nivel ridicat, iar scopul final nu este niciodata pierdut din vedere pentru a se asigura ca munca ii va fi rasplatita din plin. 
In timp ce persoanele mai "slabe" dispera, cei increzatori trec la actiune. Acestia considera ca atat succesul cat si esecul actiunilor lor depind exclusiv de felul in care reusesc sa influenteze cursul firesc al lucrurilor. 
Increderea in propriile instincte s-ar putea sa fie chiar mai puternica decat increderea in propriile calitati. Cea dintai le da oamenilor puterea de a face fata puternicelor dezamagiri si de a se apara in situatiile dificile. Chiar daca increderea in propriile calitati s-ar putea sa esueze sub presiunea stresului, persoanele puternice nu-si vor pierde niciodata credinta in propriile instincte, abilitati si principii. Acestea nu vor fi devastate din pricina unei serii intregi de circumstante nefavorabile pe care nu le pot controla si nici nu vor lasa esecurile anterioare sa le intunece dezvaluirea oportunitatilor viitoare. 
In formarea imaginii de sine se parcurg mai multe etape:
eul , in viziunea propriei persoane care isi realizeaza autoportretul din punctul de vedere al personalitatii in ansamblu.
Eul reprezinta imaginea pe care noi o consideram definitorie pentru personalitatea noastra. Ca o consecinta a constructiei propriei imagini de sine se formeaza si aprecierea asupra acesteia: pozitiva sau negativa.
celalalt, constientizarea faptului ca acesta realizeaza asupra noastra judecata ce are la baza modul in care persoana noastra e perceputa. Imaginea de sine nu corespunde intotdeauna cu imaginea pe care cei din jur si-o formeaza despre noi.
reflectia eului asupra imaginii de sine din perspectiva corespondentei sau necorespondentei intre aceasta si judecata celuilalt. 
Barbatii si femeile de succes au o imagine extrem de realista despre propria persoana. Acestia nu au nevoie sa ignore informatiile care le-ar putea pune in pericol increderea in sine. Persoanele cu o slaba incredere in sine au o sita prin care filtreaza informatiile periculoase pentru propria imagine. Aceste informatii sunt pur si simplu ignorate, gresit interpretate sau date uitarii. 
Pe de alta parte, persoanele cu o slaba incredere in sine obisnuiesc sa se retraga atunci cand sunt afectate de cateva necazuri sau cand sunt infrante. Acestia au tendinta de a da vina pe alte persoane sau pe circumstante pentru esecurile lor, in loc sa-si atribuie lor insisi o judecata gresita sau alte neajunsuri care i-a condus in astfel de situatii. Deoarece acestia nu reusesc sa evalueze aceste situatii in mod realist si sa invete din propriile esecuri, ei vor continua sa repete aceleasi si aceleasi greseli. 
Persoanele increzatoare primesc cu bucurie noile provocari si schimbari. Din acest motiv ele reusesc sa-si stabileasca un nou obiectiv imediat ce au obtinut un rezultat important. Le face placere sa intampine dificultati neasteptate si sa transforme problemele in oportunitati. In schimb, persoanele neincrezatoare isi lasa temerile sa se aseze intre ele si ambitiile lor. Acestea opun rezistenta schimbarilor deoarece le ameninta sentimentul de siguranta. 
Subevaluarea propriilor cunostinte 
Daca o anumita functie presupune cinci calitati si noi avem doar patru dintre acestea, atunci sigur vom considera ca nu suntem calificate si renuntam. Insa un barbat tipic care are doar doua dintre calitatile cerute, isi va acorda sansa sa incerce.


Fisiere in arhiva (1):

  • Imaginea de Sine.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!