Imaginatia sau Gandirea Creativa

Cuprins referat Cum descarc?

Delimitari conceptuale pag. 3
Caracteristicile si functiile imaginatiei pag. 4
Formele imaginatiei pag. 7
Procedeele imaginatiei pag. 8
Bibliografie pag. 10


Extras din referat Cum descarc?

Istoria imaginatiei este lunga si extrem de complexa; lunga, deoarece a inceput in
Antichitate si se continua pana in zilele noastre ; complexa, pentru ca discutiile contradictorii s-au manifestat si se manifesta cu o intensitate crescanda. Istoria psihologiei imaginatiei ar putea fi impartita in trei etape: prima s-ar intinde pana in anul 1900, data ce coincide cu aparitia psihologiei ca stiinta experimentala; a doua poate fi cuprinsa intre anii 1900 si 1950, etapa de inflorire a conceptiilor cu privire la imaginatie ; a treia incepe in 1950 si se continua pana astazi, fiind oarecum echivalenta cu scaderea interesului pentru imaginatie.
,,Imaginatia este prezenta in toate demersurile, in toate operatiile spiritului, in cele mai legitime, dar si in cele mai slab fondate, in cele mai elementare si mai modeste, dar si in cele mai elevate. [ ] Imaginatia este o forta care dirijeaza masa enorma a faptelor psihice" (Dugas, 1903) Astfel de afirmatii intalnim nu doar la inceputul secolului, ci si la mijlocul si la sfarsitul lui. ,,Imaginatia reprezinta psihismul in ansamblul sau, cu tot dinamismul lui orientat spre posibil si cateodata catre ireal" (Bernis, 1958) Mai recent, imaginatia a fost amplasata in ,,centrul tuturor dispozitivelor cunoasterii" (Vadrine, 1990)
Delimitari conceptuale
La intrebarea ,,Ce este imaginatia?", examinarea literaturii de specialitate nu este deloc incurajatoare in ceea ce priveste furnizarea unui raspuns acceptabil. Ea desemneaza cand ,,un proces general de cunoastere si existenta", cand ,,puterea de a fabula", cand ,,o ingramadire de imagini mintale, ca intr-un magazin cu multe produse", la randul lor ultimele doua acceptiuni diversificandu-se. Pe de o parte, imaginatia desemneaza descoperirile stiintifice, creatiile artistice, superstitiile, fictiunile, iar pe de alta parte, ea cuprinde tablourile pale, cuvintele confuze, fotografiile interioare, halucinatiile
Mai toti autorii care au incercat sa defineasca imaginatia subliniaza dificultatea unei asemenea tentative. ,,Termenul de imaginatie este larg si putin precis" (Dwelshauvers, 1928). Termenul ,,imaginatie" ramane confuz deoarece el este utilizat adeseori alaturi de termeni ca: ,,delir", ,,fabulatie", ,,confabulatie", ,,nascocire", ,,mit", ,,mister", ,,mistificare", ,,fantezie"
Paul Popescu-Neveanu a oferit o definitie a imaginatiei care figureaza in Dictionarul de psihologie: ,,Imaginatia este procesul psihic de operare cu imagini mintale, de combinare sau constructie imagistica tinzand spre producerea noului in forma unor reconstruiri imagistice, a unor tablouri mintale, planuri iconice sau proiecte"
S-a afirmat ca imaginatia neaga realul. Cel care se lasa prada reveriei se indeparteaza de situatia in care se gaseste, se ,,rupe" de actiunea ce ar trebui executata; copilul care se joaca nu ia in considerare caracteristicile obiective ale lucrurilor, ci le transforma in simboluri ale universului in care se instaleaza; poetul refuza ,,ceea ce este"; Ceea ce trebuie sa intelegem este insa faptul ca imaginatia, chiar daca este negarea realului, nu este numai negarea realului. Pe de alta parte, chiar daca imaginatia neaga realul, ea nu neaga orice real. Ea neaga ceea ce ni se pare a fi real, ceea ce ni seimpune ca real. Asadar, negarea se refera la realitatea despre care credem noi ca exista si nu la realitatea insasi, care exista ca atare. Sartre avansa ideea ca prin negarea realitatii sub aspectele ei imediate, a faptelor prezente, imaginatia devine un act de libertate, permitand explorarea posibilitatilor si elaborarea proiectelor. ,,Imaginatia se joaca liber cu realitatea, ea nu o abandoneaza total. Ea isi ia propriile distante fata de semnificatiile uzuale pe care le acordam realitatii, descoperind in ea posibilitati necunoscute". Prin toate acestea ea devine unul dintre mecanismele cognitive indispensabile ale omului


Fisiere in arhiva (1):

  • Imaginatia sau Gandirea Creativa.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!