Identitatea profesionala si familiala in stadiul tineretii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Rezumat
2. Introducere 
2.1 Stadiile tineretii
3. Identitatea profesionala
3.1 Directii de dezvoltare
3.2 Interesele profesionale
3.3 Alegerea profesiunii la fete
3.4 Inadaptarile profesionale
4. Identitatea familiala
4.1 Alegerea partenerului
4.2 Afectivitatea in viata familiala
4.3 Identitatea maritala
5. Concluzii
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Aceasta lucrare trateaza stadiul tineretii in vederea reliefarii modului in care se formeaza identitatea profesionala si familiala si a felului cum aceasta interactioneaza in mediile sociale respective.
Identitatea profesionala se manifesta prin integrarea profesionala iar identitatea familiala, prin alegerea unui partener, consolidarea relatiei de cuplu care are sa se transforme in mariaj si prin substituirea rolurilor, de la copil la adolescent, de la adolescent la tanar si de la tanar la parinte, respectiv adult.
2. INTRODUCERE
Perioada de tranzitie prelungita din tara noastra, are un impact puternic asupra consolidarii statutului si rolului profesional, aflate la dispozitia oportunitatilor sociale, cat si a relatiilor. Apare un fenomen specific social - provizoratul - cu cea mai semnificativa incidenta la nivelul tineretului care trebuie sa-si adapteze proiectele privind pregatirea si exersarea profesiei, organizarea unui confort familial, la imprevizibil.
Daca adolescenta este apreciata ca o perioada de trecere spre statutul biologic potential de adult, primii ani ai tineretii, iar dupa altii chiar perioada cuprinsa intre 20-25 ani, reprezinta trecerea spre statutul social potential de adult, statut care inseamna dobandirea unei autonomii economice (remunerare - salariu, venit legalizat) si implicit o independenta psihica.
Perioada tineretii este considerata perioada de varf a dezvoltarii si puterii de punere in valoare a potentialului fizic si psihic, este o perioada de evidenta perfectionare senzorial-perceptiva si de socializare a acestor resurse.
Perioada tineretii (25-35 ani) este o perioada de maturizare a vietii biologice, psihologice, de evolutie si armonizare a identitatii sociale, profesionale, familiale, de dobandire a unui anume statut si rol care vor marca evolutia personalitatii.
Potrivit lui S. Freud, o maturizare reusita a tanarului depinde de 2 factori: iubirea si munca.
Primul, iubirea, se implineste prin alegerea partenerului, prin constituirea vietii familiale iar al doilea este sustinut de dobandirea statutului profesional.
2.1 STADIILE TINERETII
Intre 24-28 ani este o perioada de identificare profesionala primara, in care tanarul este pe pozitia de stagiar, incercand sa cunoasca si sa se adapteze la programul de activitate, la cerinte organizatorice, la ritm, modalitati, stil. Se contureaza rolul profesional propriu si rolul de sot, statutul de parinte. Apar dificultati de surprindere a nuantelor profesionale, de acoperire a unor indatoriri extraprofesionale, stabilirea unui orar care sa raspunda si vietii de familie. 
Intre 28-32 ani - se acumuleaza experienta, deprinderi, se intensifica ritmul, se manifesta responsabilitatile, apar intentii de suplimentare a pregatirii profesionale (se inscriu la cursuri serale, fara frecventa), se implica mai mult in educarea copiilor.
Intre 32-35 ani - statutul social-profesional este in progres, contributia activa este la apogeu, apar noi indatoriri de coordonare, organizare. Se extind relatiile oficiale pe verticala. Aspiratiile pentru confortul familial progreseaza, programul angajeaza insistent sotii in educarea copiilor. Se elaboreaza ,,stiluri de activitate educationala" specifice fiecarei familii de cerinte, control dar si de participare la jocul, la distractiile copiilor.
3. IDENTITATEA PROFESIONALA


Fisiere in arhiva (1):

  • Identitatea profesionala si familiala in stadiul tineretii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Articol online , Identitatea familiei, accesat in data de 03.01.2009, la adresa www.parinti.com.
2. Articol online, Psihologia varstelor, accesat in data de 20. 10. 2008, la adresa www.regielive.ro.
3. BONCHIS, E, 2004, Psihologia varstelor, Ed. Universitatii din Oradea, Oradea.
4. CRETU, T, 2006, Psihologia varstelor, Ed. Credis, Bucuresti
5. SION, G, 2003, Psihologia varstelor, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti.
6. SCHIOPU,U, VERZA, E, 1989, Adolescenta- personalitate si limbaj, Ed. Albatros, Bucuresti.
7. SCHIOPU, U, VERZA, E, 1981, Psihologia varstelor, Ed. Didactica si Pedagocica, Bucuresti.
8. VERZA, E , 1993, Psihologia varstelor, Ed. Hyperion, Bucuresti.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!