Hipertensiune Arteriala

Extras din referat Cum descarc?

Printre bolile cardiovasculare cu imapact important asupra populatiei generale se regaseste si hipertensiunea arteriala (HTA).
Hipertensiunea asteriala (HTA),cunoscuta de asemenea sub numele de tensiune arteriala crescuta sau hipertensiune, este o boala cronica caracterizata prin valori crescute ale presiunii arteriale. Valoarea ridicata face ca inima sa pompeze intr-un ritm mai accelerat fata de ritmul normal pentru a propulsa sangele in vasele sangvine. Presiunea arteriala este de doua tipuri: presiunea arteriala sistolica (presiunea sangelui in artere in timpul contractiei muschiului cardiac) si presiunea arteriala diastolica (presiunea sangelui in perioada de relaxare a muschiului cardiac). Masurarea presiunii in vasele de sange sau in cavitatile inimii se poate realiza fie prin metode directe, foarte rar si numai in anumite cazuri deoarece necesita introducerea in vasele sanguine a unei sonde, fie, cel mai frecvent, printr-o metoda indirecta, masurand tensiunea peretilor arteriali cu ajutorul unui aparat numit tensiometru.
Incidenta e mai mare la femei, dar formele mai grave apar la barbati. Menopauza si obezitatea sunt factori favorizanti, la fel si viata incordata, stresanta si factorul ereditar. Ereditatea ar juca un rol important, afectiunea intalnindu-se la 20-80% in antecedentele familiare ale bolnavilor. Ceea ce se transmite ar consta intr-o tulburare a metabolismului catecolaminelor (adrenalina si nonadrenalina) care stau la baza vasoconstrictiei arteriale. Ca factor se include si mancarea bogata in sare.
Clasificare:
In functie de etiologie se deosebesc:
Hipertensiune arteriala esentiala, in care nu se poate evidentia o cauza organica si hipertensiunea arteriala secundam sau simptomatica, in care este dovedita cauza. Se deosebesc hipertensiuni secundare renale, endocrine, neurogene si cardiovasculare.
In functie de evolutie se accepta astazi clasificarea propusa de O.M.S.:
Stadiu I, caracterizat prin depasirea valorilor normale de 140-160/90-95 mm Hg.
Stadiul al II-lea, caracterizat prin semne de hipertrofie cardiovasculara. Hipertrofia ventricului stang poate fi constata clinic, electrocardiografie, radiologie si prin examenul fundului de ochi (angiopatie hipertensiva).
Stadiul al III-lea, caracterizat prin aparitia complicatiilor cardiace, coronariene, cerebrale si renale.
Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai raspandite boli. Presiunea arte!riala poate creste fie prin marirea debitului, fie prin cresterea rezistentei. Cele mai multe hipertensiuni au la baza cresterea rezistentei periferice (hipertensiunea esen!tiala, renala etc). Initial, procesul este functional, ulterior apar leziuni organice care permanentizeaza hipertensiunea arteriala.
Prezentarea cazului
Date de identificare: C.D. are 55 de ani este de sex masculin, casatorit. 
Motivul prezentarii: Domnul D. sufera de hipertensiune arteriala in stadiul I, cardiopatie ischemica, dislipidemie, angina pectorala, bypass coronarian. Subiectul nu numai ca a acceptat sa vorbim despre probleme lui de sanatate, mai mult decat atat crede ca ii face bine, el afirma ca nu este capabil sa isi gestioneze singur boala si se simte acaparat de aceasta.
Anamneza familiala:
- Tatal: C.C., decedat la varsta de 64 de ani, a fost diagnosticat cu HTA stadiul II iar decesul s-a produs in urma unei hemoragii digestive.
Relatile dintre cei doi au fost normale tata/fiu. 
- Mama: C.D., decedata la varsta de 72 de ani, a suferit de afectiuni degenerative caracteristice varstei, artroze, spondiloze, coxartroza, iar decesul s-a produs in urma unui cancer gastric cu metastaze hepatice.
Relatia dintre pacient si mama a fost una puternica de afectiune. 
- Sora; B.C., casatorita, asistent medical de ocupatie, decedata la varsta de 53 de ani in urma unui cancer de san. 
Domnul D. si sora lui au fost foarte apropiati (astfel decesul surorii l-a afectat foarte mult)


Fisiere in arhiva (1):

  • Hipertensiune Arteriala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!