Handicapul Locomotor

Extras din referat Cum descarc?

Potrivit Organizatiei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati (DPI), dizabilitatea este definita ca fiind "rezultatul interactiunii dintre o persoana care are o infirmitate si barierele ce tin de mediul social si atitudinal de care ea se poate lovi".
Organizatia Mondiala a Sanatatii propune urmatoarea definitie a dizabilitatii: "Dizabilitatea este reprezentata de orice restrictie sau lipsa(rezultata in urma unei infirmitati) a capacitatii (abilitatii) de a indeplini o activitate in maniera sau la nivelul considerate normale pentru o fiinta umana".
La nivelul Uniunii Europene, dizabilitatea este vazuta ca o problema a intregii societati. Aceasta presupune pregatirea si adaptarea continua in toate sferele vietii, pentru primirea si mentinerea acestor persoane in curentul principal al vietii sociale.
Handicapul fizic reprezinta o realitate traumatizanta pentru toti oamenii care sufera de acest tip de deficienta. In cazul copiilor, realitatea devine si mai dura, datorita fragilitatii emotionale a acestora. Intrebari dramatice fara raspuns ca "De ce eu?" , " De ce nu sunt la fel ca ceilalti?", "Ce pot face pentru a deveni normal?", pot genera, in timp, tulburari de comportament.
,, Termenul de handicap vine din engleza, de la sintagma ,,hand in cap" care desemna un joc in care partenerii isi disputau diverse obiecte personale dupa un pret fixat de un arbitru. Obiectele erau puse intr-o caciula (cap) si erau extrase la intamplare cu mana (hand). Prin contractare lingvistica, consoana "n" a disparut, iar sintagma a devenit un cuvant de sine statator: handicap ". 
Handicapul, indiferent de ce tip este (fizic sau mental) reprezinta o sursa de stigmatizare. Cei care sufera din cauza lui, se confrunta atat cu boala propriu-zisa cat si cu practici discriminatorii. 
Din ce cauza apar?
Handicapurile motorii ocupa locul doi in topul estimarilor privind handicapurile severe la tineri. Ele se refera la incapacitatea sau reducerea activitatilor fizice, afectand capul, membrele sau trunchiul. La copii, handicapurile motorii se datoreaza, de obicei, unor malformatii congenitale, date de o leziune cerebrala sau de atingerea maduvei spinarii. Infirmitatile dobandite pe parcursul vietii sunt cauzate in special de accidente de masina.
Legislatia privind protectia sociala a persoanelor cu handicap mintal
Apartenenta la categoria persoanelor in dificultate a antrenat numeroase reactii ale sistemului social,printre care si tendintele de reglamentare juridica. Fundamentul protectiei juridice a persoanelor cu handicap este reprezentat de dispozitiile care protejeaza drepturile si libertatile fiecarui cetatean; cu toate acestea, uneori starea anumitor persoane reclama instituirea de dispozitii speciale care sa aiba in vedere mentinerea egalitatii si respectarea drepturilor si libertatilor lor. Asemenea dispozitii au menirea de a combate consecintele negative ale inegalitatilor functionale, pt. a pastra sau reda fiecarui cetatean locul sau in societate. In acest mod, se poate considera ca dreptul indeplineste o functie de integrare a persoanelor cu handicap in societate; sistemul de protectie juridica adaptat transpune sub forma unor norme eficiente si precise solutiile dorite. Dreptul implica ideea ca fiecare sa dispuna de mijloacele de a-si indeplini si impune propria vointa. Adesea, persoanele cu handicap nu au de ales in ceea ce priveste hotaririle ce le vor lua, neputind sa-si realizeze propria vointa din motive morale sau afective, de sanatate, economice sau administrative. In acest sens, facultatea de autodeterminare a persoanelor cu handicap este afectata si nu se poate vorbi de drepturile lor decit in masura in care societatea instituie masuri de protectie juridica prin care sa le ocroteasca.
Recunoasterea juridica a calitatii de persoana cu handicap reprezinta fundamentul pe care se definesc drepturile si puterile acestor persoane si, la nivelul general, se articuleaza existenta lor sociala. Un impact semnificativ asupra categoriei persoanelor cu handicap mintal este exercitat de drepturile sociale care au fost stabilite in vederea asigurarii securitatii existentei tuturor cetatenilor. Drepturile sociale trebuie sa permita fiecarui cetatean sa duca o viata caracterizata prin autodeterminare si interzicerea excluderilor. Ele au in vedere respectarea libertatilor, a egalitatii si demnitatii umane, indiferent de conditiile economico-sociale, de varsta si de starea de sanatate a cetatenilor. Importanta lor capitala le situeaza la nivelul drepturilor fundamentale ale omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Handicapul Locomotor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!